Predstavili vodeodolný televízor na terasu a do garáže

Rubrika EXTRA Technológie | Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či sa vôbec robia televízory do exteriéru? Jeden taký sa teraz začne predávať.
Vydané  Text: 
Volá sa **Terrace**, má odolnú konštrukciu s certifikáciou IP55, teda odoláva vode a popri inteligentných funkciách má obraz s technológiou QLED, ktorá je výborne čitateľná aj počas slnečného dňa. Možno aj vy ste už niekedy stáli pred rozhodnutím zadovážiť si televízor aj na terasu alebo do prístrešku pre auto s otvorenými stenami. V takomto prípade ste určite zistili, že máte pomerne málo možností a tak či tak sa nevyhnete tomu, že nový televízor budete musieť dôslednejšie pripraviť na exteriérové podmienky. S riešením teraz prišla značka Samsung, ktorá je vôbec na trhu s televízormi lídrom už mnoho rokov. Televízor Terrace je v podstate moderný smart televízor so všetkými funkciami, ktoré z neho robia akúsi multimediálnu centrálu celej domácnosti, pre svoju zvýšenú odolnosť a rôzne uhlopriečky obrazoviek však patrí práve do exteriéru. Vodeodolnosť v štandarde IP55 ešte neznamená, že televízor môžete ponoriť do bazéna, poukazuje predovšetkým na schopnosť odolávať tryskajúcej vode a dažďu.
Z technologického hľadiska sa jedná o vyspelý produkt so 4K rozlíšením, zobrazovacím panelom QLED so svietivosťou až 2 000 nitov, čo sú údaje napovedajúce o dobrej exteriérovej čitateľnosti. Problém môže narobiť snáď iba lesklý povrch obrazovky, to sa však dá ľahko vyriešiť špeciálnymi matnými fóliami. Televízor sa vie pripojiť k mobilným zariadeniam a bezdrôtovo premietať ich obrazovky, prípadne sa vie cez Wi-Fi pripojiť k domácemu routeru a cez aplikácie prehrávať videá z internetu, streamovať hudbu alebo púšťať videá a fotky z cloudu. .V predaji budú uhlopriečky obrazu 55, 65 alebo 75 palcov, teda 140, 165 a 190 cm a doplnkom k televízii je výkonný soundbar, taktiež s vodeodolným telom. Samozrejme, ak sa už rozhodnete kúpiť špičkový televízor za stovky eur, musíte mať nutne vonkajšie elektrické siete zabezpečené tak, aby aj oni odolávali poveternostným vplyvom so stopercentou spoľahlivosťou. To znamená, že elektrické zásuvky musia byť odolné pred vnikom vody a prachu a ideálne je, ak má táto exteriérová elektrina samostatné zabezpečenie ističmi, prípadne ďalšími ochrannými prvkami. O tom, že by sa na Slovensku spustil predaj tejto novinky, zatiaľ výrobca nehovorí, ale zmieňuje sa o európskom trhu, čo značne uľahčuje dostupnosť pri nákupe od zahraničných predajcov. Ako to však bude so zárukou v prípade poškodenia, sa môžeme iba domnievať – továrenská záruka však platná bude určite, otázko môže byť iba to, kam sa vlastne obrátiť so servisným prípadom.
Produkty ako tento sú určené pre pomerne špecifickú cieľovku, ale v rodinných domoch už dnes dobre vybavené terasy nie sú až tak výnimočné. Elektrický gril, terasou prekrytý bazén, vonkajšie terminály s dotykovými displejmi na ovládanie smart domácnosti, to všetko si postupne nachádza zákazníkov aj na Slovensku. No a exteriérový televízor k tomuto štandardu začne patriť tiež. EXTRA je neoddeliteľná príloha časopisu auto motor a šport, ktorá sa venuje rôznorodým témam. Raz sa v rubrike zameriavame na strešné nosiče, inokedy na doplnkové vybavenie interiérov áut, ale záber rubriky siaha aj za zdanlivé hranice auto-moto sveta: až do technológií, luxusného tovaru či služieb.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »