Prvý pohľad na modernizovaný Fiat Tipo! Príde aj ako štýlový crossover, no chýbať mu bude jedna zásadná vec.

O pripravovanej modernizácii modelového radu Tipo sme vás informovali už pred niekoľkými týždňami, teraz však môžeme vďaka prvým fotografickým únikom získať lepšiu predstavu týkajúcu sa rozsahu celého faceliftu. Hĺbkové zmeny sa dotknú najmä techniky. **Pod kapotou už viac nenájdeme staršie atmosférické agregáty radu Fire, ale pribudnú malé prepĺňané trojvalcové a štvorvalcové jednotky FireFly o objeme 1.0… Prečítať celé
Vydané  Text: 
O pripravovanej modernizácii modelového radu Tipo sme vás informovali už pred niekoľkými týždňami, teraz však môžeme vďaka prvým fotografickým únikom získať lepšiu predstavu týkajúcu sa rozsahu celého faceliftu. Hĺbkové zmeny sa dotknú najmä techniky. **Pod kapotou už viac nenájdeme staršie atmosférické agregáty radu Fire, ale pribudnú malé prepĺňané trojvalcové a štvorvalcové jednotky FireFly o objeme 1.0 a 1.3 litra v rôznych výkonových verziách.** Spomínané motorizácie sa v súčasnosti montujú už do modelu Fiat 500X. Silnou stránkou týchto motorov by podľa automobilky mala byť výdrž a spoľahlivosť, pri testovaní podstúpi turbodúchadlo viac ako 75 000 hodín testovania a samotné prototypy najazdia cez päť miliónov kilometrov.
V rámci znižovania emisných noriem by sme mohli pod kapotou nájsť aj hybridnú technológiu v podobe motorgenerátora napájaného samostatnou 48-voltovou sieťou. Legislatíve sa prispôsobia tiež asistenčné systémy ako napríklad vylepšené autonómne núdzové brzdenie s rozpoznávaním okolia, inteligentný obmedzovač rýchlosti, čítanie niektorých dopravných značiek alebo monitorovanie mŕtvych uhlov. Modernejší infotainment nájde svoje miesto v interiéri s kvalitnejšou palubnou doskou, nemalo by chýbať ani pripojenie na internet. **Fanúšikov technológií nepochybne poteší (asi) príplatkový digitálny štít v kaplnke prístrojov, ktorý môžeme vidieť na obrázku.**
Vyspelá technika sa dotkla aj exteriéru, ktorý zdobia Full LED predné a zadné svetlomety s novým svetelným podpisom. Tie nahradia súčasné xenónové svetlomety, klasické halogény budú zrejme výsadou len základných verzií. Nový crossover, technický vychádzajúci z modelu Tipo hatchback, získa okrem zvýšeného podvozka aj efektné ochranné oplastovanie alebo agresívnejší vzhľad, **na pohon všetkých štyroch kolies však s najväčšou pravdepodobnosťou môžeme zabudnúť.** V danej kategórii však pohonom 4×4 disponuje len máloktorý konkurent. Nepochybne stojí za povšimnutie aj zmenené logo talianskej značky. Klasický červený znak vystrieda novo štylizovaný nápis FIAT, ten automobilka používa už niekoľko rokov, avšak do Tipa sa dostane až v rámci modernizácie. Foto: [AutoPareri](https://www.autopareri.com/forums/topic/69902-fiat-tipo-cross-spy?page=7)




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »