Škoda dostala ocenenie za jej asistentku Lauru. Viete, ako vyzerá a čo má na starosti?

S Laurou sa môžete stretnúť v najnovších vozidlách mladoboleslavskej značky a spraví za vás hneď niekoľko vecí, ktoré ste predtým museli robiť ručne.
Vydané  Text: 
Škoda si Lauru vytvorila úplne sama bez pomoci inej technologickej firmy, čo porotcovia považovali za jeden z najvýznamnejších dôvodov na udelenie ocenenia. V čase softvérového outsourcingu takýto prístup k vývoju technológií totiž vôbec nie je bežný. Digitálny asistent Laura získal ocenenie s názvom SMARTBEST 2019 v nemeckom Mohuči, pričom v porote sedeli automobiloví novinári z 31 krajín. Finalistov bolo napokon desať, z nich vyšla víťazne práve Škoda. [GALLERY id=30475] „Nová ŠKODA digitálna asistentka Laura spĺňa požiadavku európskeho združenia AUTOBEST na implementáciu nových, ľahko ovládateľných technológií vo vozidle. Rozšírené hlasové ovládanie rozumie aj plynule hovoreným celým vetám. Umožňuje tak pohodlné a jednoduché ovládanie viacerých funkcií vozidla. Vodič nemusí používať pevne stanovené povely alebo frázy. Systém je možné jednoducho aktivovať slovným spojením *Oukej, Laura*,“ uvádza Škoda vo svojej oficiálnej správe k zisku ocenenia. Digitálny asistent teda nemá ľudskú podobu, jedná sa o program využívajúci *strojové učenie*, ktoré sa v posledných rokoch zamieňa s umelou inteligenciou. Laura je aktuálne k dispozícii v automobiloch Scala, Kamiq a Superb iV a neskôr bude ponúkaná aj novej Octavii. Okrem prvenstva v kategórii Inovácia roka 2019 si Škoda zaslúžila aj výborné tretie miesto v kategórii Best Buy Car of Europe pre rok 2020, ocenenia sa dočkal crossover Kamiq.

Test Škoda Kamiq 1.6 TDI Ambition (23 209 €): Tak kde sú tie kompromisy?

Kamiq je ešte stále novinka na trhu s mestskými crossovermi. Bola odsúdená na úspech skôr, ako začali v Mladej Boleslavi kresliť jej prvé skice.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.