Trápi vás životnosť akumulátorov v elektromobile? Elon Musk tvrdí: Nemusí!

Hoci je Elon Musk majstrom marketingu, jeho vyhlásenie o životnosti akumulátora jeho Tesly Model 3 napriek tomu šokuje! Čítajte ďalej.
Vydané  Text: 
Charizmatický Elon, zdá sa, detské choroby svojej automobilky už nadobro ustál. A tí, ktorí sa z jeho elektromobilov smiali, dnes zažívajú úplne iné pocity. Tesla sa totiž stala druhou najhodnotnejšou automobilkou na svete! Svoj podiel na tomto úspechu zohráva aj technická vyspelosť jeho automobilov. K téme ich životnosti, teda k tomu, na akú výdrž jeho technici autá navrhujú, nedávno pridal niekoľko zaujímavých informácií. A jeho konkurenti majú asi opäť o niečo horší spánok. Elon Musk totiž tvrdí, že karoséria a sústava pohonu sú konštruované na 1,6 milióna kilometrov. A čo sa akumulátorov týka, tie by mali autu **umožniť najazdiť 480 až 800 tisíc kilometrov**. Alebo keď chcete – 1 500 nabíjacích cyklov. Dodajme, že pre mnohých zákazníkov to zodpovedá životnosti auta ako takého. Veľmi zaujímavá je aj informácia, že sústava akumulátorov je konštruovaná tak, aby bolo možné meniť jednotlivé moduly a nie celý akumulátor. Podľa Elona by výmena jedného modulu mala zákazníka stáť 5 až 7 000 USD. Ak sa vám táto cena zdá veľmi vysoká skúste si zrátať, koľko by ste za tento čas zaplatili za servis auta s klasickým pohonom. > Pokles kapacity akumulátorov nie je v žiadnom prípade tragický ### Sľubná stabilita Modely Tesla sú na trhu relatívne krátko, a tak hodnoty sú hodnoty životnosti a poklesu kapacity akumulátorov zatiaľ skôr iba teoretické. Prvé testy však dopadli celkom sľubne. Ukázali, že pokles kapacity akumulátorov nie je v žiadnom prípade tragický. V prvom roku, v prípade modelu Tesla S, predstavoval pokles kapacity približne 5 % a v nasledujúcich rokoch klesala kapacita rýchlosťou približne 1 % za rok. Dodajme, že model Tesla S používa akumulátory najstaršieho typu. V prípade modelu Tesla 3, ktorá je už štandardne vybavená novším akumulátorom, by mali byť tieto hodnoty ešte lepšie. V prípade životnosti akumulátorov však do hry vstupuje ešte jedna veľmi dôležitá neznáma. Ako sa na životnosti akumulátorov podpíše časté využívanie rýchlonabíjačiek s extrémne vysokým výkonom (250 a viac kW)?








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.