Je to potvrdené: FCA a PSA podpísali dohodu, vznikla 4. najväčšia automobilka sveta

To, o čom sa dlho špekulovalo, dnes obidva koncerny oficiálne potvrdili.
Vydané  Text: 
V dnešnom spoločnom prehlásení sa predstavitelia koncernov FCA a PSA zaviazali k tomu, že uzavrú transakciu do 12 až 15 mesiacov. Predchádzať tomu bude rozdávanie podielov akcionárom. PSA im rozdá podiel 46% v dodávateľskej firme Faurecia, zatiaľ čo FCA vyplatí svojim akcionárom špeciálnu dividendu vo výške 5,5 miliardy eur. Spojením francúzskej skupiny PSA a taliansko-amerického FCA vznikne štvrtá najväčšia automobilka sveta podľa objemu predaja, ktorý ročne činí 8,7 milióna automobilov. Ich spoločná tržná hodnota bude približne 50 miliárd dolárov. Novovytvorený koncern bude združovať dokopy 13 značiek. Väčšina automobilov v ponuke (približne 3 milióny) bude z triedy malých a kompaktných áut. V dôsledku fúzie by nemalo dôjsť k zatvoreniu žiadnych tovární, naopak by mali dokopy zamestnávať až okolo 400-tisíc ľudí. Hlavným cieľom, o ktorý sa budú automobilky snažiť, bude predovšetkým zníženie vývojových a výrobných nákladov súvisiacich s výrobou elektromobilov a systémov pre automatické jazdenie. V neposlednom rade sa bude novovzniknutý koncern snažiť investovať do vývoja nových platforiem, motorov a technológií.
FCA a PSA sa chcú tiež zamerať na lepšie rozloženie predaja na svetových trhoch. PSA, ktorá sa doteraz zameriavala skôr na európsky trh, by po novom mala sústrediť svoj obrat zo 46% na európsky trh a 43% na americký trh. Novovzniknutý koncern bude viesť 11 členov predstavenstva, 5 z radov PSA a 5 z FCA. Predsedom predstavenstva sa stane John Elkann, terajší predseda predstavenstva FCA. Carlos Travers, aktuálny predseda predstavenstva PSA, bude v novej spoločnosti nasledujúcich 5 rokov zastávať funkciu generálneho riaditeľa.

FIAT Chrysler si umelo zvyšoval predaje áut. Aký to bude mať vplyv na dohodu s Peugeotom?

Ak sa ukáže, že FCA skutočne falšovalo predaje, môže to mať zásadný vplyv na budúcnosť spolupráce s Groupe PSA.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.