Podľa analýzy EY medziročne zdraželo až 65 percent všetkých áut, ponuka nafty a benzínu sa pritom zmenšuje

V porovnaní so začiatkom roka 2018 sú všetky vozidlá priemerne o 1,3% drahšie.
Vydané  Text: 

BEST CARS 2020: Hlasujte za najlepšie autá roka!

Anketa, v ktorej o najlepších autách roka rozhodujete VY!

Spoločnosť Ernst & Young zverejnila výsledky svojho výskumu, v ktorom sleduje dianie na trhu s osobnými automobilmi. Sleduje dovedna 55 modelov automobilov a z vývoja ich cien a výbav vyvodzuje závery o tom, ako sa mení komerčná ponuka predajcov. V metodike zohľadnila aj použité prevodovky a typy pohonov (predný, zadný, 4×4), ale aj pohony na alternatívne palivá. Nasledovné štatistiky sa týkajú českého trhu s novými automobilmi, ale vzhľadom na blízkosť so slovenským trhom môžeme tieto čísla považovať za zodpovedajúce našim reáliám. Najnovšie spoločnosť zverejnila výsledky za tretí štvrťrok 2019 a poskytla porovnania v rámci tohto a predchádzajúceho roka. Podľa Ernst & Young ponuka dostupných variantov automobilov klesá. Najviac a dlhodobo sú postihnuté tradičné agregáty, naopak tie hybridné pribúdajú, no značne pomalším tempom. V porovnaní so začiatkom roka 2018 bolo množstvo dostupných agregátov zmenšené, v prípade motorov na benzín o 12%, naftových jednotiek až o 25%. Obmedzenia ponuky sa oproti jari 2018 dočkali aj automatické prevodovky a možnosti priobjednania pohonu všetkých kolies. Ukazuje sa, že vysoká komplexita ponuky, typická najmä pre nemecké automobilky, je za súčasných podmienok veľkým problémom, a tak aj títo výrobcovia sú v niektorých prípadoch nútení ponuku variantov a motorizácií zužovať. To potvrdzuje pokles o 1,9% v počte ponúkaných variantov oproti predchádzajúcemu obdobiu a v porovnaní s rokom 2018 sa však ponuka znížila o pozoruhodných 18%. Tretí štvrťrok roka 2019 sa niesol v znamení zdražovania vozidiel v základnej výbave v priemere o 5%, ale zdraženie áut s najvyššou výbavou len o 3%. V porovnaní s rokom 2018 však ceny áut v najvyššej výbave klesli o 0,3 percenta. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zdraželo až 65,5% ponúkaných automobilov naprieč všetkými výbavami. Ponuka automobilov s naftovými a benzínovými agregátmi klesla o 25% kvartálne, respektíve o 12% oproti minulému roku. Z dlhodobého pohľadu oproti začiatku minulého roka zlacňuje základnú ponuku iba segment A (mini vozidlá) a segment E (vyššia stredná trieda). V porovnaní so začiatkom roka 2018 sú všetky vozidlá priemerne o 1,3% drahšie. „*Je logické, že výrobcovia, respektíve importéri, sa musia sústrediť len na ponuku rentabilných variantov svojich modelov. Už sú dávno preč doby šesťvalcových agregátov v nižšej strednej triede, my sme ale svedkami toho, že značky idú ešte ďalej. Pozorovať tak môžeme navyšovanie iba ponuky hybridných pohonov vrátane plug-in verzií. Hybridných agregátov však pribúdajú len jednotky, zatiaľ čo miznú desiatky tých, ktoré by sme označili za tradičné*,“ uvádza Petr Knap zo spoločnosti Ernst & Young.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.