Dopyt po elektromobiloch v Európe stúpa, zatiaľ čo predaj naftových áut klesá

V júli bol zaznamenaný medziročný nárast predaja nových automobilov o 1,2%. Aké autá si získali popularitu a ktoré sú naopak na ústupe?
Vydané  Text: 
Analytická spoločnosť Jato Dynamics zverejnila štatistiky, podľa ktorých sa v júli predalo na európskom trhu približne 1 325 600 nových áut. Nárast bol značný najmä pri dopyte po elektrických a hybridných autách. ### Záujem o elektromobily stúpa Nárast v predaji elektrických áut, plug-in hybridov a inak elektrifikovaných vozidiel bol až 29%, čo predstavuje celkovo 96 600 predaných áut. Najväčší nárast z nich zaznamenali čisto elektrické vozidlá, a to až o 98%, čo predstavuje 23 200 predaných elektrických áut. Najpredávanejším modelom elektrického auta na európskom trhu je Renault Zoe a najpredávanejšou značkou zostáva Tesla.

Test Renault ZOE druhej generácie: Najazdili sme viac, ako avizuje výrobca

Renault Zoe sa pred niekoľkými dňami dočkal zásadnej modernizácie. Tretia generácia priniesla nielen evolučne vylepšený zovňajšok, ale aj významne lepší interiér a tiež výkonnejšie akumulátory schopné zabezpečiť dlhší dojazd. My sme nedávno otestovali Zoe v jeho druhej generácii, ktorú budete aj naďalej vidieť v showroomoch a možno aj v bazároch. Stojí za to, aby ste začali zvažovať kúpu?

### Klesajúci trend v kúpe áut, predovšetkým s naftovým pohonom Zatiaľ čo elektrickým autám sa začína naozaj dariť a ich podiel vzrástol medziročne z 5,8% na 7,4%, predaj naftových áut je na značnom ústupe. Ešte pred rokom bol podiel na predaja modelov s naftovým pohonom 36%, medziročne však došlo k poklesu o 5%. Aj napriek vzrastajúcemu záujmu o elektrické autá je predaj automobilov stále o 2,5% nižší ako v minulom roku. Ukazuje sa tak, že v Európe vládne neistota a po mnohých rokoch rastu sa trh spomaľuje. Podľa analytika z Jato, Felipeho Munoza, by mohol pomôcť opätovný rast nemeckej ekonomiky.

Naše naftové motory sú pripravené na budúcnosť, tvrdí Mercedes-Benz

Mercedes-Benz C 300 d kombi mal v teste auto motor und sport takmer nemerateľné hodnoty emisií NOx.

### Najpredávanejšie modely Najpopulárnejším európskym autom zostáva **Volkswagen Golf**, na druhom mieste je **Volkswagen Polo** a v top 10 sa objavili aj obľúbené SUV modely Volkswagen Tiguan a T-Roc. Tretie miesto v rebríčku predajnosti si získala **Dacia Sandero**, ktorej predaj medziročne vzrástol o 22%. Stále obľúbeným modelom zostáva aj Opel Corsa, avšak popularite sa teší hlavne v Nemecku a Španielsku.

Dacia Sandero Stepway 0,9 TCe S&S – Rumunský hipster

Drsný imidž drevorubača fičí. A to bez ohľadu na logo masky chladiča. Ako spolu ladia nelakovaný plast, vyššia svetlá výška a turbo-trojvalec? Testovali sme Daciu Sandero Stepway 0,9 TCe.

Z nových áut sa k najpopulárnejším zaradil VW T-Cross s 12 600 predanými autami. Nasledovaný je radou BMW 3 (8 300 predaných áut) a Citroenom C5 Aircross (8 100 predaných áut). Do top 5 spomedzi hybridných áut sa za júl dostal aj čoraz obľúbenejší Range Rover Evoque.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.