10 zaujímavostí o značke Kia, ktoré by všetci majitelia jej áut mali poznať

Značka Kia sa na Slovensku teší pomerne veľkej obľube. V súčasnosti ponúka pomerne široké portfólio modelov, v ktorom nachádzajú zastúpenie mestské hatchbacky, kombi, esúvečka, crossovery i liftbacky. Prinášame vám prehľad desiatich zaujímavostí o značke Kia, ktoré by určite mali poznať, ak ste majiteľom nejakého vozidla tejto spoločnosti alebo jej fanúšikom.
Vydané  Text: 
**#1 Kia je vôbec najstarším výrobnym závodom doma v Južnej Kórei, vznikla v máji 1944**. #2 V súčasnosti má Kia 14 výrobných závodov v dovedna ôsmich krajinách, ročne vyrobí približne 1,4 milióna vozidiel **#3 Výrobný závod v Tepličke nad Váhom pri Žiline pokrýva až 53 percent európskeho dopytu po automobiloch značky. Vyrába sa tu Sportage a všetky modely rodiny Ceed.**

**#4 Hlavné európske sídlo dizajnu značky je v nemeckom Frankfurte. Výrobca navrhuje dizajn vozidiel v Európe, aby lepšie korešpondoval s preferenciam Európanov. Hlavné medzinárodné centrum pre dizajn je v kórejskom Namyangu a ďalšie centrá sú aj v USA a v Japonsku.** #5 Spoločnosť pôvodne vyrábala bicykle (okrem iného), prvým modelom bol ľudový kórejský bicykel s názvom Samchully, od roku 1957 vyrábala aj motorky v licencii od Hondy a od roku 1962 aj dodávky v licencii od Mazdy. Osobné autá začala firma vyrábať v roku 1974. #6 V roku 1997, keď bola Kia vo vlastníctve Fordu, vyhlásila bankrot. Vtedy ju odkúpil iný kórejský koncern Hyundai Motor Company (1998), ktorý získal 51-percentný podiel a dnes pod strechou tohto koncernu značka prosperuje.
Aktuálne modelové portfólio značky KIA na Slovensku (foto: screenshot stránky kia.sk)
**#7 Portfólio slovenskej Kia k dnešnému dňu obsahuje 15 rôznych modelov automobilov**, vrátane odchádzajúcej generácie Kia Soul EV. K týmto 15 modelom je potrebné pripočítať aj špeciálne verzie niektorých z nich, napríklad Ceed GT a Optima GT. Čoskoro sa na Slovensku spustí predaj elektrického crossoveru e-Niro, ktorý vychádza zo súčasného hybridného Nira. #8 Kia má vlastnú filozofiu založenú na hodnotových princípoch, ktorú reprezentuje nasledovný slogan: „Kreatívnym myslením a priamymi riešeniami tvoríme novú budúcnosť a plníme ľudské sny.“
Filozofia značky Kia zhrnutá do niekoľkých bodov (foto: KIA Motors Sales Slovensko)
**#9 Kia zatiaľ nemá vo svojom portfóliu ani jeden klasický pick-up**. Najnovšie správy ale hovoria, že na jednom už pracuje a na trh sa dá dostať v rokoch 2022 až 2023. #10 Nepochybne jedným z najzaujímavejších áut vyrábaných Kiou bol model T-600 vyrábaný od roku 1989 v licencii od Mazdy. Jednalo sa o trojkolesové nákladné vozidlo, ktoré vyzeralo ako loď.

20121201 kia t600 1.jpg
By ChuOwn work, CC BY-SA 3.0, Link **+ #11 Všetky Kie predávané v Európe majú prenosnú 7-ročnú záruku, resp. do 150 000 km**, pričom prvé tri roky sú bez obmedzenia kilometrov. Prenosnosť záruky znamená, že sa prenáša na každého ďalšieho majiteľa.

Nové SUV KIA Seltos GT Line predstavuje značku v celkom novom svetle

Úplne nové SUV výrazne vystupuje z radu súčasných modelov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.