Dopravné prostriedky, ktoré si na dovolenke určite vyskúšajte

Leto je nielen obdobím dovoleniek, ale aj skúšania nových vecí a hľadaním zážitkov. Ponúkame vám zopár tipov na dopravné prostriedky, ktoré u nás nenájdete a ak danú krajinu navštívite, rozhodne vám ich odporúčame vyskúšať.
Vydané  Text: 
### Visutá dráha v Nemecku V nemeckom meste Wuppertal sa môžete povoziť na jednom zo svetových unikátov, ktorým je visutá dráha pripomínajúca niečo medzi vlakom a lanovkou. Dráha bola vybudovaná medzi rokmi 1898 a 1901, jej šikmá dĺžka je 13,3 km a jazdí rýchlosťou 27 km/h. Prechádza 12 metrov nad riekou Wupper a 8 metrov nad ulicami mesta. Jednosmerná jazda s 20 zastávkami trvá približne 30 minút. Ročne prevezie dráha okolo 23 miliónov ľudí. Na výrobu podporného rámu, ktorý drží vlakovú súpravu bolo použitých až 19 200 ton ocele. ### Hydrofoil v Grécku V prípade, že navštívite niektorý z gréckych ostrovov, využite na prepravu medzi ostrovmi hydrofoil. Ide o veľmi rýchly spôsob dopravy, kedy sa doslova kĺžete po vode. Lode s technológiou hydrofoil majú niečo ako lyže, ktorými sa kĺžu po hladine mora, čo zabezpečuje rýchlosť a hladký kĺzavý pohyb. ### Lanovkové metro v Turecku Táto lanovka vyzerý ako naklonená železnica, v ktorej sa hýbe električka smerom hore a dole kopcom pomocou kábla. Istanbulský Tünel sa zároveň nachádza pod zemou, čiže je to niečo ako metro. Tünel bol otvorený v roku 1874, takže ide o druhé najstaršie metro na svete. Metro má iba 2 stanice a dráha je dlhá 573 metrov. ### Vozík v Dubaji Dubajský vozík je prvý vodíkovo poháňaný cestný vozík, vzhľadom pripomínajúci niečo medzi električkou a trolejbusom či autobusom. Má dve poschodia a funguje systémom naskoč a vyskoč. Funguje na elektrinu a povozíte sa na ňom v centre mesta v rozsahu 7 km. Jazdí rýchlosťou 10 km/h, má kapacitu 50 miest, z ktorých niektoré sa nachádzajú na otvorenej streche a ostatné sú v klimatizovanom priestore na prízemí. Jeho prvá fáza bola otvorená v roku 2015. Príjemným prekvapením je, že cesta týmto dopravným prostriedkom s jedinečným dizajnom je bezplatná. ### Tuk-Tuk v Thajsku Tuk-tuky, ktoré sa stali symbolom Thajska sú rôznofarebne pomaľované trojkolesové dopravné prostriedky nazývané aj rikše. Ide o bežný spôsob mestskej dopravy, ktorý si môžete prenajať alebo si doňho nasadnúť iba ako pasažier. V rušnej thajskej doprave je jazda takýmto dopravným prostriedkom skutočne zážitok, keďže ste krytí iba strechou nad vami a môžete sledovať, ako sa šofér chaoticky preraďuje v jazdných pruhoch a vyhýba sa okoloidúcim chodcom a cyklistom. ### Vietnamský bicykel V Hanoi sa môžete povoziť na bicykli nazývanom cyclo, ktorý je u turistov veľmi obľúbený. Ide o trojkolesový taxík, do ktorého nasadnete dopredu pred vodiča a máte tak skvelú vyhliadku na mesto. Tento spôsob dopravy je veľmi obľúbený aj domácimi obyvateľmi, keďže v hektickej hanojskej doprave je často rýchlejší ako iné druhy prepravy. ### Felucca v Egypte Sú to tradičné drevené plachetnice, ktoré premávajú po Níle a Červenom mori. Ponúkajú úplne iný zážitok ako napríklad motorové člny a trajekty, keďže sú menšie, pokojnejšie a tichšie. Okrem toho na nich nenájdete toaletu, či izby na prespanie. Namiesto toho vám ponúkajú možnosť vidieckeho kempu, bez vymožeností moderného sveta.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.