Sajfov exces s mobilom za volantom bol fingovaný! Bola to nakoniec kampaň za osvetu vodičov

Nachytala sa verejnostiť i celebrity. Sajfova pokuta za používanie mobilu počas šoférovania vyvolala veľké ohlasy, o čo modrému operátorovi v konečnom dôsledku išlo. Vyvolala sa verejná diskusia o tom, ako nebezpečné je šoférovanie s očami zapichnutými v displeji mobilu.
Vydané  Text: 

V priebehu posledných niekoľkých dní sa slovenským internetom prehnala doslova smršť verejných odkazov a vyjadrení k téme používania mobilu za volantom. Všetci vieme, že používať mobil počas jazdy je vrcholne nebezpečné a nedávne investície do technickej výbavy polície svedčia o tom, že tento stále rastúci problém vníma aj štát. Používanie mobilu, písanie esemesiek, četovanie a v konečnom dôsledku aj telefonovanie je problém naozaj, pretože väčšina ľudí priznáva, že mobil počas jazdy používa. **Sajfov livestream spoza volantu**, ktorého chytili policajti priamo na diaľnici a udelili mu pokutu vo výške 50 eur, **nakoniec nebol autentický**. Respektíve iba čiastočne – pokuta bude udelená naozaj a Sajfa ju zaplatil, ale celý incident bol dielom šikovných marketérov známeho mobilného operátora s modro-bielou farebnou identitou. CIeľom operátora bolo **vytvoriť verejnú diskusiu o nebezpečnosti používania mobilov vodičmi**. Sám chce podporiť zodpovednosť vodičov tým, že ich bude pozitívne motivovať získaním dátových balíčkov za zodpovednú jazdu. Hlasujte za Miss Drive 2019 a vyhrajte Hyundai i30 Fastback K tomuto účelu vytvoril aplikáciu, ktorá funguje v spolupráci so slovenskou navigáciou Sygic a sleduje, či vodič počas jazdy používa smartfón. Jeho „výkon“ boduje na stupnici od nuly do 100 bodov, pričom ak do konca mesiaca nazbiera aspoň 80, vodič dostane zadarmo 1 GB mobilných dát. Táto pozitívna motivácia môže byť pre vodičov dosť silná na to, aby prestali používať mobil počas šoférovania. Napriek tomu, že slovenský internet uvedenú kauzu spája so Sajfom, raperom Pil C, Jasminou Alagič či Rytmusom a Bekim, ambasádormi projektu sú aj herec **Braňo Deák** a moderátorka **Barbora Krajčírová**. [GALLERY id=29839] Priznanie Sajfu k tomu, že sa jednalo o reklamnú kampaň sa odohralo na tlačovej konferencii v Bratislave a bolo pomerne veľkým prekvapením, pretože o kampani nikto netušil. Súčasťou prezentácie operátora, ktorý chce upozorňovať na potrebu zvyšovania zodpovednosti vodičov, boli aj jazdy známych osobností po vopred pripravnej trase. Najprv ju absolvovali bez použitia mobilu a potom s mobilným telefónom v ruke, pričom počas jazdy písali správu. Aj na veľmi malom okruhu so zákrutami, stopkami a kužeľmi sa časy jázd s mobilom výraznejšie líšili od normálneho stavu a nebolo výnimočné, že vodiči odrážali kužele. Jázd s mobilom ruke sa zúčastnili aj Matej Zrebný, raper Pil C, zabávač Fero Joke, Braňo Deák či Sajfa. Malo sa jednať o praktickú ukážku skutočnosti, že mobil skutočne odpútava vodičovu pozornosť v nevídanej miere, čo sa aj potvrdilo.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.