Mercedes zverejnil ceny novej Triedy CLA: milo potešia všetkých fanúšikov trojcípej hviezdy

Slovenský importér značky Mercedes-Benz dnes informoval o spustení predaja novej generácie Triedy CLA, krásneho kupé s takmer kompaktnými rozmermi.
Vydané  Text: 
„Novinka je najemocionálnejším a najinteligentnejším vozidlom vo svojej triede,“ tvrdí Mercedes vo svojej oficiálnej správe a my sa tomuto veľkorysému zhodnoteniu nebránime. Veď nová Trieda CLA prišla nielen s vyladenou estetikou, ktorá nemôže nechať nikoho chladným, ale aj s balíčkom vyspelých asistenčných systémov a plnej konektivity, ktorú oceňujú všetci mladí vodiči. A práve oni sú cieľovou skupinou tohto modelu. Mimochodom, všimli ste si, že na všetkých oficiálnych fotografiách šoféruje novú CLA mladá žena? Nie je to náhoda, Mercedes-Benz sa vybral v ústrety mladým dynamickým ľuďom, ktorí sú budúcnosťou značky. Napríklad Spojených štátoch je vek majiteľov vozidiel triedy CLA až o desať rokov nižší, než je priemerný vek ostatných zákazníkov značky.
### Veľa bezpečnosti a novej techniky Z hľadiska bezpečnosti je Mercedes-Benz CLA už štandardne na veľmi vysokej úrovni, budúcim zákazníkom budú počas jazdy robiť spoločnosť prakticky všetky moderné asistenčné systémy. Určité funkcie prebrala CLA od vyššej triedy S, jedná sa o aktívny asistent udržiavania odstupu DISTRONIC, aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu, zmeny jazdného pruhu a núdzového zastavenia či zlepšené kamerové a radarové systémy schopné vidieť až do vzdialenosti pol kilometra.
Inováciou v triede CLA je implementácia systému MBUX, ktorý zvláda pokročilé hlasové ovládanie. Mercedes o ňom hovorí ako o asistentovi s hlasovým ovládaním so schopnosťou priebežne sa učiť. V praxi to znamená, že priamo v aute bez predchádzajúceho úkonu poviete „Ahoj Mercedes“ a nadiktujete, čo práve chce. Napríklad vypočítať trasu do určitej destinácie alebo zavolať na niektoré telefónne číslo zo zoznamu kontaktov. Mercedes dokonca odpovie aj na všeobecné vedomostné otázky, napríklad: „Aká je rozloha štátu Texas?“, „Aký obsah tuku má avokádo?“, „Aký je vývoj ceny akcií spoločnosti Apple v porovnaní so spoločnosťou Microsoft?“ a podobne. Nová CLA je sériovo vybavená halogénovými svetlometmi s integrovaným denným osvetlením s LED, za príplatok si budete môcť dopriať pokrokové svetlomety MULTIBEAM LED. Mercedes pristúpil k redukcii objemu batožinového priestoru, ten sa medzigeneračne zmenšil o zanedbateľných 10 litrov, dosahuje preto 460 litrov. To je ale stále veľmi pôsobivé číslo.
### Ceny na Slovensku a dostupnosť Na Slovensku máte zatiaľ na výber z troch motorizácii krásneho Mercedesu: CLA 180, CLA 200 a CLA 180d. Všetky tri sú kupé, Shooting Brake príde ešte neskôr. Verzia CLA 180 disponuje benzínovým motorom s max. výkonom 100 kW (136 k) a manuálnou 6-stupňovou prevodovkou za 31 620 eur, CLA 200 s benzínovým motorom s max. výkonom 120 kW (163 k) a manuálnou 6-stupňovou prevodovkou je uvedená s cenou 34 800 eur a naftový variant CLA 180 d s max. výkonom 85 kW (116 k) a automatickou prevodovkou 7G-DCT kúpite za 36 402 eur. Mercedes-Benz vo svojej správe pre médiá uvádza, že v priebehu roka budú doplnené ďalšie benzínové a dieselové verzie s manuálnou alebo dvojspojkovou prevodovkou a s náhonom na všetky kolesá 4MATIC.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.