Autá budú medzi sebou komunikovať! Prečo je to dôležité?

Spojenie vozidiel v cloude umožní automatickú výmenu údajov medzi vozidlami a zariadeniami cestnej infraštruktúry s cieľom zabrániť nehodám. Testovací program Toyoty skúšajú v meste Ann Arbor v štáte Michigan a sú doň zapojení zamestnanci spoločnosti aj obyvatelia mesta.
Vydané  Text: 
Ann Arbor Connected Vehicle Test Environment (AACVTE) je najväčší svetový testovací program pre automobily prepojené v sieti technológiou Dedicated Short-Range Communication (DSRC). **Riešenie je založené na rádiových vlnách s frekvenciou 5.9 GHz a umožňuje automatickú komunikáciu medzi vozidlami a inými prijímačmi vrátane zariadení cestnej infraštruktúry.** Testovací program AACVTE spustili na území mesta Ann Arbor, kde sídli jedna z troch pobočiek výskumnej spoločnosti Toyota Research Institute. **Projekt majú pod palcom Výskumný inštitút pre dopravu na univerzite v Michigane (UMTRI) a výskumné centrum Toyota Motor North America Research & Development (TMNA R&D).**
**Výmena informácií zvýši bezpečnosť na cestách** Do testovacej fázy sa zapojilo vyše 1800 zamestnancov oddelenia výskumu a rozvoja s rodinami. K programu sa môžu pripojiť aj obyvatelia mesta. Ich automobily budú vybavené najnovšími zariadeniami systému DSRC 5.9 GHz, čo je platforma výmeny anonymných údajov o polohe, rýchlosti či zrýchlení jazdy. **Tieto informácie pomôžu predchádzať kolíziám – vozidlo zaznamená blížiace sa iné auto skôr, ako ho vodič uvidí, a automaticky spustí núdzové brzdenie.** Autá v premávke dostanú informácie o možných hrozbách, vozidlách, ktoré jazdia príliš pomaly, alebo zastavili na ceste, o svetelnej signalizácii a dopravných značkách. **DSRC nevyžaduje pripojenie v celulárnej sieti, čo umožňuje vyhnúť sa poplatkom za používanie prenosovej siete.**
**Vo vozidlách od roku 2021** V tomto roku Toyota a Lexus oznámili svoje plány do roku 2021 zaviesť systémy DRSC do prvých modelov predávaných na území USA. **V priebehu niekoľkých rokov sa toto riešenie dostane do cenníkov väčšiny modelov oboch značiek.** Spoločnosť dúfa, že takéto riešenie budú uplatňovať aj ďalší výrobcovia, pretože čím viac vozidiel bude komunikovať v systéme, tým bude efektívnejší.
**100 000 áut Toyota a Lexus online** Podobný systém s názvom ITS Connect zaviedla spoločnosť Toyota na japonský trh v roku 2015. Začiatkom roku 2018 po cestách Japonska jazdilo už viac ako 100 000 vozidiel značiek Toyota a Lexus spojených týmto systémom. **V roku 2016 automobilka založila Toyota Connected, spoločnosť s celosvetovou pôsobnosťou, ktorá sa zameriava na výskum a spracovanie veľkých databáz v osobných automobiloch a ich prepojením.** Jej technologickým partnerom je spoločnosť Microsoft, ktorá poskytla Toyote cloudovú technológiu Microsoft Azure. Výsledkom budú nové riešenia v oblasti služieb informačných a komunikačných služieb v automobiloch, vrátane spolupráce inteligentného vozidla s inteligentným domom a internetom vecí, čoraz viac personalizované multimediálne systémy a nové bezpečnostné systémy.








Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.