Jazdené Kie cee’d majú kuriózny problém. Stretli sa s ním aj vy?

Možno o ňom nevedia ani majitelia jazdených cee’dov alebo problém pripisujú niečomu inému.
Vydané  Text: 
Kia cee’d medzičasom zmenila meno na Ceed, avšak charakter jej výrobca zachoval. Na špekulácie a experimenty nebol priestor, šikovný 5- a 3- dverový hatchback a kombi majú všetky predpoklady pre úspech na európskom trhu: vždy vyzerajú pekne, každou modernizáciou v nich pribúda nová technika, majú vskutku spoľahlivé motory, primerane priestranné interiéry odolávajúce zubu času a servis jazdeniek je dnes finančne relatívne nenáročný.
Práve spoľahlivosť je tým pravým dôvodom, prečo si ľudia ako vozidlá z druhej ruky vyberajú cee’dky. Ak ste kúpili auto po zodpovednom majiteľovi, ktorý nezanedbával intervaly výmeny oleja motora a jazdil s rozumom, môže sa vám cee’d odvďačiť desaťtisícmi ďalších najazdených kilometrov. Benzínové motory majú bezúdržbovú reťaz a naftové sa môžu tešiť z povesti odolných tvrďasov, pretože s nadhľadom zvládajú aj stovky tisíc najazdených kilometrov v úlohe policajných áut. Jazdené vozidlá Kia cee’d prvej generácie dnes dosahujú vek do 12 rokov, prvé série trpeli na nedostatky s kvalitou laku, výrobca používal poddimenzované spojky, ktoré bolo potrebné vymeniť po pomerne krátkom čase a častejšie sa vyskytovali drobné problémy s elektronikou. Ak zvažujete kúpu ročníkov 2008 a 2009, je veľmi pravdepodobné, že už kúpite kvalitnejší kus, ktorý bol uvedených detských chorôb zbavený.
Používané hatchbacky a kombi Kia cee’d majú jeden technický nedostatok, ktorý sa ale netýka motora, spojky, elektroniky či náprav. Je oveľa jednoduchší, vodič ho nemôže prehliadnuť, ale nemusí ho posudzovať správne: sedadlo vodiča má po rokoch vôľu, kvôli ktorej neustále klesá nadol a dozadu.
V cee’de sa sedadlo vodiča nastavuje aj výškovo, pri každom posune nahor sa mierne posunie aj vpred. Ak si nastavíte sedadlo do určitej výšky, po asi desiatich jazdách si všimnete, že ste podozrivo nízko a nohami sotva dosiahnete pedále. Tak si sedadlo prestavíte späť v domnení, že ho asi upravila manželka alebo sa v aute hrali deti. Rovnaké zistenie potom prichádza opäť. A neskôr znova. Až po týždňoch či mesiacoch si uvedomíte, že je to vlastnosť sedadla, ktoré skrátka vypovedalo svoju stopercentnú službu a začalo povoľovať.
Áno, nie je to vážny problém, skôr detail, navyše sa nemusí prejaviť na každom jednom cee’de. Svoju úlohu na postupnom zlyhávaní mechanizmu má hmotnosť vodiča a tiež spôsob jazdy, i keď práve týmto faktorom by mali autosedadlá odolávať. Nedostatok zdanlivo nemá vplyv na bezpečnosť, pretože sa prejavuje iba v dlhých časových intervaloch a sedadlo nevykazuje vôľu ani vtedy, keď operadlo uchopíte do rúk a snažíte sa ním triasť. Zaujímavé pritom je, že sa tento problém nevyskytuje na sedadle spolujazdca – zrejme preto, lebo nie je obsadené vždy.








Pokračujte na ďalší príspevok »