Máme zoznam najviac stáčaných značiek áut na Slovensku

Čítajte aj o tom, aký je doterajší rekord v odhalenom stáčaní kilometrov. Radšej sa posaďte.
Vydané  Text: 

### Slovensko spoločne s Belgickom a Holandskom spolupracuje na odhaľovaní odometrových podvodov, teda na stáčaní kilometrov. O výsledkoch tejto spolupráce sa dozvedáme aj zo správ firmy IRIS Ident. Krajiny si vymieňajú údaje o stave najazdených kilometrov a kontrola odometrov sa uskutočňuje v rámci kontroly originality pri dovoze konkrétnych áut. Pri dovozoch z Holandska sa podľa IRIS Ident podarilo za prvý polrok 2018 znížiť počet manipulácií z koncoročných 42,6 % na skvelých 11,26 %, čo je pokles až o 31,34 %. Podobný vývoj sledujeme aj pri autách dovezených z Belgicka, tam je nameraný zostup z 14,84 % na 7,2 %. Medzinárodná spolupráca teda má zmysel. ## Zaujímavé čísla * priemerné stočené auto dovezené z Holandska bolo stočené o 77 300 km; * z Belgicka o 54 600 km; * rekordér v stočených kilometroch je Ford Transit upravený až o 541 630 km, teda viac ako pol milióna! Na Slovensku malo mať iba 164-tisíc km, pričom ešte v Holandsku malo 705 891 km; * najčastešjei sa stáčajú automobily značiek Škoda, Volkswagen, Renault, Ford a Peugeot; * medzi najčastejšie krajiny preregistrácie patria Nemecko, Česká republika, Poľsko a Belgicko;
### Výber z tlačovej správy: Slovenská republika po vzore belgického systému Car-Pass od 20.mája tohto roka zaviedla povinnosť štátnych i súkromných subjektov z automobilového odvetvia zasielať informácie vrátane údajov z počítadiel prejdenej vzdialenosti (odometrov) do Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Doteraz zasiela údaje do RPZV okolo 500 subjektov, či už sa jedná o autobazáre, autoservisy, lízingové a poisťovacie spoločnosti, technické a emisné kontroly, kontroly originality alebo o znalcov v doprave. Register k 30. júnu tohto roka obsahoval takmer 26 miliónov záznamov k viac ako 3,4 milióna registrovaných vozidiel. Pracoviská kontroly originality a poskytovatelia výpisu z RPZV už stihli odhaliť 2 819 vozidiel so stočenými kilometrami. Z toho 798 vozidiel malo upravovanú poslednú hodnotu najazdených kilometrov, čo svedčí o nepoctivom zámere ostatného prevádzkovateľa alebo predajcu vozidla. A až v 2021 prípadoch došlo k pozmeňovaniu hodnoty počítadla prejdenej vzdialenosti v rámci celkovej histórie najazdených kilometrov. Práve vďaka zaznamenávaniu údajov z odometrov od subjektov z automobilového prostredia do RPZV, je k dispozícii podrobnejší prehľad o najazdených kilometroch, čím sa eliminuje neoprávnená manipulácia so zobrazovanou hodnotou odometra. Informácie z registra sú jediným oficiálnym zdrojom, ktorý poskytuje relevantné údaje. Existenciu a obsah výpisu si možno overiť na www.rpzv.sk. Výpis, alebo overovacie údaje by mali spotrebitelia žiadať vždy pred kúpou od prevádzkovateľa vozidla. Fyzické osoby – podnikatelia a právnické osoby vykonávajúce predaj ojazdených cestných motorových vozidiel priamo alebo sprostredkovane majú už od 20. mája 2018 dve povinnosti: zasielať informácie o všetkých vykonaných predajoch vozidiel do RPZV, a pripájať k vozidlu výpis, pokiaľ na ňom došlo k neoprávnenej manipulácii so zobrazovanou hodnotou odometra alebo k neoprávnenej manipulácii s odometrom. Za nesplnenie oboch povinností im hrozia pokuty, a to opakovane. Za druhú povinnosť dokonca pokuta od 3-tisíc až do 100-tisíc eur.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.