Môže vás hra naučiť správne parkovať? Vyskúšali sme ju a nemáme dôvod na kritiku

Takáto aplikácia na mobil umožní vytvoriť si predstavu o pohybe auta pri cúvaní a otáčaní volantom.
Vydané  Text: 

Je to častá otázka:. Môžu počítačové hry naučiť človeka lepšie šoférovať aj v reálnom živote? Spočiatku by ste si mohli povedať, že určite nie, veď porovnávať reálnu premávku s počítačovou hrou je nemožné – alebo dokonca priam nezodpovedné. Ale keď sa nad tým zamyslíte lepšie, uvedomíte si, že nejaké tie pozitíva by sa našli.

Pod pojmom „počítačová hra“ rozumieme aj hru pre mobilné telefóny, teda aplikáciu. Ak si do telefónu alebo do počítača nainštalujete test, ktorý bude preverovať vaše znalosti dopravných značiek a postupov pri prejazde križovatkami, celkom určite to bude prínosné. Oboznámite sa s dopravnými značkami, ktoré bežne často nevídate, pripomeniete si niektoré, ktoré ste naposledy videli ešte v autoškole a ozrejmíte si riešenia dopravných situácií, s ktorými si v praxi poradiť celkom dobre neviete. Pri parkovaní je to o niečo komplikovanejšie. V tomto prípade nejde o znalosť dopravných značiek alebo pravidiel, ale o predstavivosť a predvídanie. Pri parkovaní je nevyhnutná aspoň základná úroveň priestorovej predstavivosti, aby ste ako vodič vedeli odhadnúť, ako sa bude automobil pri cúvaní a otáčaní volantom pohybovať.
Aplikácia Real Car Parking 2017 Street 3D od vývojára Genetic Studios
Kto si nevie celkom dobre predstaviť mechaniku pohybu auta, má možnosť stiahnuť si do mobilu alebo počítača niečo na spôsob „simulátora parkovania“. My sme jeden taký našli v pomerne pestrej ponuke aplikácií v obchode Google Play, pritom tá nami vybraná bola celkom bezplatná. Volá sa Real Car Parking 2017 Street 3D od vývojára menom Genetic Studios a jej výhodou je, že je spracovaná do trojrozmernej podoby s peknou grafikou a navyše ponúka praktické tipy pre hráčov. Prostredníctvom takejto aplikácie si môže neistý vodič preskúšať odhad a priestorovú predstavivosť a pochopiť, akým spôsobom sa automobil pohybuje a potom tieto znalosti previesť do reality pri parkovaní. Aplikácia dokonca obsahuje šikovné videonávody, ako parkovať čo najrýchlejšie a najpresnejšie.
Aplikácia Real Car Parking 2017 Street 3D od vývojára Genetic Studios
Moderné technológie vedia byť skvelými pomocníkmi, ak sú používané v rozumnej miere a so správnym zámerom. V tomto prípade by sme dokonca uvažovali o veľmi praktickom využití telefónu a aplikácie, pretože pomocou nej možno skutočne lepšie pochopiť a potom do praxe previesť základné princípy pri parkovaní. Takže, ak nemáte dostatok sebadôvery pri parkovaní, hor sa do sťahovanie takejto aplikácie a do trénovania!





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »