Cyklistika v Rakúsku

Najkrajšia a najlepšia. Cykloturistika v Rakúsku zahŕňa nížiny, hory, pamiatky aj rozprávkovú prírodu

Rozmanitosť rakúskych cyklotrás je dychberúca. Či sa už chcete na bicykli iba kochať alebo prekonávať samých seba, táto krajina vám to umožní do sýtosti.

Tak vysadnite na bicykle a šliapnite do pedálov!
Vydané  Text: 

Keď je (cyklo-)cesta cieľ

Cyklistika za pôžitkami v Rakúsku vám umožní vychutnať si životný pocit v Rakúsku všetkými zmyslami: cítiť sa slobodne a plní radosti zo života a zdravej zvedavosti očakávať, čo prinesie nový deň. Vernou sprievodkyňou na cestách vám vždy bude príjemná ľahkosť.

Spoznávajte svojím tempom idylické dedinky a historické pamiatky alebo sa započúvajte do príbehov z dôb dávno minulých, ktoré vám porozprávajú zámky či kostoly. Javiskom jedinečných predstavení je i sama príroda: zo sedadla bicykla môžete obdivovať rieky, vydať sa na okruh okolo priezračných jazier či žasnúť nad rozmanitou krajinou. Vďaka početným, dobre vybudovaným a označeným cyklocestám si svoju výzvu vyberiete presne podľa vášho gusta – od pohodových po športové.

Počas cyklistiky za pôžitkami v Rakúsku sa rýchlo stanete súčasťou radosti zo života, ku ktorej vás strhne nefalšovaná srdečnosť domácich hostiteľov. Cez zaslúženú prestávku pri dobrotách, osviežujúcom nápoji a výhľade na vinice si uvedomíte, že Rakúsko je pôžitkárska krajina.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

© Österreich Werbung, Birgit Palma und Daniel Triendl

 

 

Horská cyklistika v Rakúsku: trasy, túry a tipy | Foto: TVB Osttirol / Christoph Breiner

Horská cyklistika: Dialóg medzi človekom a prírodou

Horská cyklistika na rakúskych trailoch je viac ako len športové vyžitie: vzniká pri nej skutočné spojenie s prírodou. Škrípanie štrku pod kolesami, vôňa vlhkej lesnej pôdy a pocit, keď sa konečne ocitnete na vrchole – to všetko prežijete na horskom bicykli mimoriadne intenzívne.

Inzercia

Inzercia

K rovnako silným zážitkom patria i jazda po nerovnom teréne, či chvíle, keď sa snažíte zachovať kontrolu nad bicyklom na úzkej trati vedúcej pri roklinách či skalných bralách. Rakúske singletraily pre horských cyklistov doslova dýchajú dobrodružstvom.

V Rakúsku je horská cyklistika dialógom medzi človekom a okolitou prírodou. A vy sa ocitáte niekde uprostred. Dobre udržiavané trate pre horské bicykle v Rakúsku sú viac ako len cesty – sú to príbehy dávno minulých prírodných javov, ktoré vidíte a počujete zo sedadla bicykla. Vašou odpoveďou je jazda po trailoch. Vtedy vnímate prastaré horské masívy, tisíce odtieňov zelenej v lese a možno zazriete aj plachých lesných obyvateľov – to všetko robí z horskej cyklistiky v Rakúsku nielen šport, ale aj jedinečný životný pocit.

© Österreich Werbung, Birgit Palma und Daniel Triendl

.

Gravel Austria – trasa pre gravel bicykle naprieč Rakúskom | Foto: Gravel.Tirol / Dominik Somweber

Gravel Austria – trasa pre gravel bicykle naprieč Rakúskom

Rozmanitá jazda po štrku i asfalte – od Neziderského po Bodamské jazero: Gravel Austria Route vedie naprieč Rakúskom cez nádhernú krajinu jazier a hôr, popri pôsobivých pamiatkach a do útulných ubytovacích zariadení. Cesta je cieľ a jediným obmedzením je vaša kondícia.

Gravel bicykel je najnovším trendom v cyklistike a spája to najlepšie z dvoch svetov: rýchlu jazdu po asfalte i v teréne, kedy vám gravel bicykel zaručí komfortnú jazdu po obidvoch povrchoch. Gravel Austria Route naprieč Rakúskom spĺňa požiadavky na rôznorodé etapy a zároveň jedinečnú horskú a jazernú krajinu, a to mimo frekventovaných ciest. Trasa vedie cez osem rakúskych spolkových krajín: pripravte sa na náročné výstupy do hôr, prejazd cez krásne zelené lesy a idylické dedinky, ako aj cestu popri priezračných jazerách, riekach a zaujímavých mestách.

To je dôvod, prečo je Rakúsko obľúbenou destináciou gravel cyklistov. Táto nádherná krajina je ako stvorená pre športovcov, ktorí vyhľadávajú zážitky v prírode – o rozmanité túry v atraktívnom alpskom prostredí tu nie je núdza. Na trase sprevádzajú cyklistov hrady a kláštory, ako aj ubytovacie zariadenia a penzióny určené špeciálne dovolenkárom na dvoch kolesách, kde im srdeční hostitelia radi ponúknu osviežujúci nápoj ako odmenu za zvládnutú etapu. Tip: určite si rezervujte čas na ochutnanie regionálnych špecialít!

Kliknutím na mapu zobrazíte web austria.info/sk/aktivity/cyklistika/na-bicykli-za-pozitkami/gravel-austria

 





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.