Elektromobilita s OMV

OMV Slovensko na čele elektromobility. Rozhovor s Miriam Fellingerovou, retail manažérkou OMV Slovensko

Na čerpacích staniciach OMV na Slovensku do dvoch rokov pribudne 60 ultrarýchlych nabíjačiek.

Plán je súčasťou širšej stratégie elektromobility OMV pre celú strednú a východnú Európu.
Vydané  Text: 

V skratke predstavenie OMV, kde všade pôsobíte, koľko CS na Slovensku máte?

MF: OMV Slovensko je spoločnosť, ktorej cieľom je poskytovať komplexné služby pre ľudí na cestách. Centrami týchto služieb na Slovensku je 104 čerpacích staníc – tu motoristi nájdu všetko od kvalitného paliva, cez osviežujúce občerstvenie a chutnú kávu až po služby starostlivosti o auto či dokonca také možnosti, ako je vyzdvihovanie zásielok. OMV Slovensko je súčasťou OMV Austria, nadnárodnej korporácie, ktorej 1 800 čerpacích staníc nájdete v deviatich európskych krajinách a ktorá zamestnáva viac ako 22-tisíc ľudí.

Ako vnímate nástup elektromobilov?

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

MF: Dlhodobo sledujeme nové trendy v mobilite a stratégia našej spoločnosti s nimi už niekoľko rokov počíta. Na Slovensku síce elektromobilita v porovnaní napríklad s krajinami západnej Európy postupuje pomalším tempom – podiel elektromobilov je stále približne len 2,4 % z počtu novoregistrovaných vozidiel – no smerovanie je jasné. Už v prvom polroku 2023 sa zaregistrovalo toľko elektromobilov ako za celý rok 2022. Aj vďaka novému Akčnému plánu na podporu elektromobility čakáme jej ďalšie posilnenie a preto sa na túto situáciu dlhodobo pripravujeme.

Prečo sa OMV rozhodla budovať vlastné nabíjačky, aké lokality na to vyberáte a či je to celoeurópsky trend vašej spoločnosti?

MF: Ak chceme aj v oblasti elektromobility poskytovať tie najkvalitnejšie služby a ručiť za ne, tak na ne potrebujeme mať priamy dosah. Vlastná sieť nabíjačiek je preto logickou voľbou. Okrem toho nám to dáva fl exibilitu rozvíjať našu sieť spôsobom, aký najlepšie vyhovuje našej stratégii. Výberu lokality predchádza dôkladný prieskum – zisťujeme, nakoľko je plánované miesto vhodné, aká je dostupnosť služieb rýchleho nabíjania v okolí alebo či je na konkrétnej čerpacej stanici dostatok priestoru, aby sme mohli zákazníkom poskytnúť kvalitnú službu bez kompromisov.

Koľko lokalít máte aktuálne na Slovensku, aké sú plány pre Slovensko? Na Slovensku ste prvá rafinérska spoločnosť, ktorá vstupuje na trh a má spustené prvé nabíjačky.

MF: Už dnes si naši zákazníci môžu doplniť energiu pre svoj elektromobil na ultrarýchlych nabíjačkách v Poprade, Dolnom Hričove a v Bratislave na Trnavskej ulici. Do konca roka pribudnú ultrarýchle nabíjačky na ďalších šiestich čerpacích staniciach OMV a do konca roka 2025 plánujeme v rámci našej siete vybudovať 60 ultrarýchlych nabíjačiek. Celkovo stratégia našej spoločnosti počíta do roku 2030 s 2000 nabíjacími bodmi v krajinách strednej a východnej Európy.

Nabíjacia stanica pre elektromobily OMV eMotion s výkonom 300 kW

Aký máte nastavený model vo výkone, počte a type nabíjačky? Podľa čoho ste vyberali? Budú všade 300 kW stojany? Nemáte problém s prípojkami?

MF: Chceme našim zákazníkom poskytovať tie najlepšie služby a preto ultrarýchle nabíjačky považujeme za štandard. Naším zámerom je, aby vodiči na každom nabíjacom mieste našli minimálne 4 miesta, kde si budú môcť svoj elektromobil nabiť ultrarýchlo. Samozrejme, nie všade existuje dostačujúce technické zázemie; na takých miestach dostanú zákazníci najvyšší výkon, aký daná lokalita umožňuje. Uprednostňujeme však lokality s VN prípojkami, práve aby sme nemuseli príliš ustupovať z našich nárokov a robiť kompromisy. Pri výbere nabíjačiek sme postupovali centrálne. Výsledky určil medzinárodný tender, na základe ktorého sme zvolili tie najvhodnejšie zariadenia. Vodiči ich nájdu nielen na čerpacích staniciach OMV na Slovensku, ale i v Rakúsku, Maďarsku či Rumunsku.

Zatiaľ máte na Slovensku osadené asi najlepšie a najvýkonnejšie stojany. Predpokladám teda, že cena nebol hlavný argument, ale kvalita poskytovanej služby.

MF: Odpoviem okľukou: na našich čerpacích staniciach nájdete prémiové palivo, ktoré spĺňa tie najprísnejšie štandardy automobilového priemyslu. Ponúkame kávu v rámci konceptu Direct Trade priamo od farmárov zo strednej Ameriky. Naše bagety sú vždy čerstvé a zapekané priamo pred konzumáciou v špeciálnej piecke. Ako spoločnosť s rakúskym rodokmeňom dbáme napríklad pri umyvárkach na životné prostredie. Vždy a všade kladieme kvalitu na prvé miesto; pri službách elektromobility teda rozhodne neplánujeme robiť výnimku.

Ako prvá firma s nabíjaním na Slovensku máte hneď od spustenia možnosť platby kartou a to priamo pri nabíjačke. Ako to funguje, naozaj netreba ísť do predajne? Dá sa platiť aj kartami, ktoré majú firmy na čerpanie PHM? Ako vlastne prebieha u vás autorizácia a spustenie nabíjania? RFID karta alebo platba kartou vopred určenou sumou?

MF: Momentálne ponúkame možnosť platenia kartou, na ktorej vopred autorizujeme sumu 50 eur. Nezáleží pritom, či ide o bežnú bankovú kartu alebo kartu na čerpanie PHM. S pribúdajúcimi ultrarýchlymi nabíjačkami pribudnú aj ďalšie spôsoby. Už čoskoro by sme mali napríklad spustiť aplikáciu eMotion. V rámci nej si budú môcť vodiči nájsť najbližšie nabíjacie miesta či spravovať jednotlivé nabíjania. Aplikácia prinesie aj možnosť bezpečných a pohodlných platieb. Pripravujeme aj sprístupnenie platieb RFID kartami.

Aká je cenotvorba? Akú ponúkate aktuálne cenu za 1kWh a chystáte do budúcna viac možností cien?

MF: Aktuálne ponúkame zákazníkom na všetkých nabíjačkách jednotnú cenu 0,69 eur za kWh. Ide o porovnateľnú sumu s inými poskytovateľmi nabíjania; na čerpacích staniciach OMV však nájdu ultrarýchle nabíjanie. Pripravujeme však mobilnú aplikáciu a spolu s ňou by sme mali zaviesť vernostný systém, ktorý našim častým zákazníkom umožní nabíjať za výhodnejších podmienok.

Často sa kritizuje, že do elektromobility sa púšťajú firmy, ktoré s ňou nemajú žiadne skúsenosti, nie sú o nej presvedčené. U vás už jazdia aj elektromobily aspoň v časti e-motion? Máte už prvé skúsenosti s takýmto cestovaním?

MF: Ako spoločnosť sme presvedčení, že elektrické vozidlá zohrajú v budúcnosti individuálnej mobility dôležitú rolu. Preto investujeme do budovania rýchleho a spoľahlivého ekosystému nabíjacích riešení. Je pravda, že celé odvetvie je ešte stále len na začiatku tejto cesty a stále sa hľadajú tie najlepšie overené postupy – či už u poskytovateľov nabíjacích služieb, ale i u výrobcov automobilov. Elektromobilita pre nás však nie je len teória – aj u nás v OMV Slovensko máme viacero elektromobilov, takže s nabíjaním a ich ostatnou prevádzkou máme reálne skúsenosti.

Aké siete, stránky, či aplikácie by mal zákazník sledovať, aby sa dozvedel novinky o budovaní nabíjačiek, ich lokality, prípadne akcie atď.

MF: Všetky aktuálne informácie naši zákazníci nájdu na webovej stránke www. omv.sk. Už čoskoro bude k dispozícii aj aplikácia, kde nájdu nielen aktuálne informácie o dostupnosti nabíjacích miest, ale i cenu; a to nielen na Slovensku, ale i v Rakúsku a Maďarsku.

Ako máte vymyslený support? Niekedy sa stane, že na nabíjačke nefunguje čítačka RFID, prípadne v zime nereaguje a treba ju reštartovať. Máte nabíjačky napojené na nejaký vlastný backend, ako naši poskytovatelia? Dovolá sa niekam zákazník? Prípadne bude na ČS preškolená osoba aspoň na základný úkon, spomínaný reset nabíjačky, prípadne núdzové vypnutie?

MF: Do konca roka bude k dispozícii zákaznícke centrum, kde budú môcť vodiči počas pracovných dní riešiť akékoľvek prípadné vážnejšie problémy. Samozrejme, na bežné úkony máme na každej lokalite zaškolený personál, ktorý by mal vodičom pomôcť vo väčšine situácií. K dispozícii sú aj zodpovední zamestnanci technického oddelenia, na ktorých sa môže personál v prípade potreby obrátiť.

Veľkou výhodou nabíjacích staníc OMV je možnosť využiť už vybudovanú infraštruktúru širokej siete čerpacích staníc OMV. Pre zákazníkov to znamená možnosť stráviť čas nabíjania v príjemnom prostredí so bohatým výberom služieb. Okrem toho na nich v predajniach OMV VIVA čaká široký sortiment občerstvenia, vrátane hotdogov, veľký výber čerstvo pripravovaných bagiet či ďalšie kvalitné pochúťky. Dobre padne aj dúšok kvalitnej kávy – okrem tradične chutnej VIVA kávy si môžu teraz vychutnať napríklad aj prémiovú Direct Trade 100 % arabicu El Salvador.









Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.