ZAUJÍMAVOSŤ

VIDEO: Mercedes-Benz do seba nechal vraziť dva elektromobily. Výsledok mnohých prekvapí.

Ako to dopadne, keď sa čelne stretnú dve elektrické autá s celkovou hmotnosťou viac ako 4,7 tony?

Mercedes-Benz proti sebe postavil dva elektromobily z rozdielnych koncov portfólia.
Ako dopadla po náraze batéria a elektrický systém?
Vydané  Text: 

Niet pochýb o tom, že elektrické autá sa v budúcnosti čoraz častejšie zapoja do rôznych dopravných nehôd a kolízií. Nie je to pritom spôsobené horšími asistenčnými systémami, ale tým, že elektrické autá čoraz viac pribúdajú. Trénovaní odborníci a záchranné zložky sú už dnes pripravení na prípad potreby zásahu pri nehode elektrického auta s poškodenou batériou. Ako však vyzerá čelná zrážka dvoch elektromobilov v praxi? Čo sa stane s batériou a elektrickým pohonom? Dôjde k poškodeniu podlahy, teda miesta, kde je akumulátor uložený? Na tieto otázky odpovedal Mercedes-Benz v rámci historicky prvého riadeného stretu dvoch elektrických áut.

Nárazové testy v podaní Mercedes-Benz

Nárazové testy nie sú vo svete automobilového priemyslu žiadnou novinkou. Mnohé organizácie sa skúškami odolnosti a bezpečnostných systémov zaoberajú roky. Medzi najznámejšie z nich nepochybne patrí agentúra Euro NCAP, ktorá si každoročne posvieti na desiatky áut. V prípade Euro NCAP sa však testy zaoberajú najmä stretom auta s vopred špecifikovanou prekážkou, ktorá spĺňa určité parametre. Mercedes-Benz svoj nárazový test poňal reálnejšie. Proti sebe postavil dvojicu aktuálne dostupných elektromobilov.

Ľahším z testovaných áut bol Mercedes-Benz EQA 300 4MATIC s hmotnosťou takmer 2 tony.

Konkrétne sa testu zúčastnili elektrické Mercedes-Benz EQS 450 4MATIC SUV a Mercedes-Benz EQA 300 4MATIC. Išlo tak o historicky prvú riadenú a vyhodnotenú zrážku elektrických áut. Cieľom testu bolo odhaliť správanie elektrickej sústavy vozidla pri čelnom náraze s 50% prekrytím a pri rýchlosti 56 kilometrov za hodinu. Takýto scenár je pritom pomerne reálny, nakoľko sa môže vyskytnúť napríklad pri zlom odhade vodiča pri predbiehaní. Na palube oboch elektromobilov ich výrobca, Mercedes-Benz, umiestnil niekoľko desiatok meracích zariadení spolu s dvojicou testovacích figurín v každom z áut. Figuríny mali v sebe zabudovaných ďalších 150 senzorov preťaženia pre čo najdôkladnejšie posúdenie bezpečnosti.

Druhým elektromobilom bola vlajková loď Merceds-benz EQS 450 4MATIC SUV s hmotnosťou cez 2,7 tony.

Stret ťažkých váh

Mercedes-Benz na test použil vysokorýchlostné kamery umiestnené vo vnútri testovacej haly a taktiež aj vo vnútri každého z áut. Výsledky vo finále možno mnohých prekvapia. Po pomerne tvrdej zrážke oboch áut, z ktorých to ľahšie vážilo takmer 2 tony (Mercedes-Benz EQA) a hmotnosť ťažšieho bola cez 2,7 tony (Mercedes-Benz EQE SUV) výsledky hovorili smé za seba. Obe autá mali v čase stretu rýchlosť už zmienených 56 km/h.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

PRVÝ TEST Mercedesu EQS SUV 580 4MATIC: 188-tisíc eur a máte auto budúcnosti

Na prvý pohľad sa môže zdať, že obe autá vyviazli z nehody zo značným poškodením, ktoré by mohlo evokovať poškodenie elektrickej sústavy. Dáta však odhalili niečo iné. Napriek tomu, že predná časť áut je prakticky kompletne zdemolovaná, kabína a podlaha zostali bez zásadných poškodení. Kabína je v tomto prípade dôležitá z hľadiska posádky. Po strete bolo dokonca možné bez väčších problémov otvoriť všetky dvere na autách. Inžinieri z Mercedesu prostredníctvom senzorov na testovacích figurínach odhalili výbornú ochranu aj z hľadiska preťaženia, čo je dôležitým faktorom pri hodnotení možných závažnejších zranení živej posádky.

Čelný náraz s 50% prekrytím kompletne zdemoloval predné časti oboch vozidiel.

Batérie bez poškodenia

Predná časť oboch áut absorbovala najväčšiu časť energie nárazu a tak aj podlaha medzi kolesami v oblasti, kde sa nachádza batéria zostala bez závažnejších poškodení. Dôležitým výsledkom hodnotenia nárazu je, že batéria nezaznamenala žiadne poškodenie a elektrický systém v oboch autách sa po náraze kvôli bezpečnosti ihneď automaticky deaktivoval. Nedošlo tak k explózii batérie, ktorá by viedla k fatálnym následkom na posádke.

Cieľom Mercedesu nebola len demonštrácia možností bezpečnosti elektrických vozidiel, ale taktiež aj poukázanie na cieľ, ktorý si automobilka stanovila. Mercedes-Benz deklaruje, že už od roku 2050 chce dosiahnuť nulový počet dopravných nehôd s fatálnymi následkami.






Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.