Predstavenie Dacie Spring má nečakanú dohru! Toto ešte bude husté

Oslavné ódy na najlacnejší elektromobil pomaly utíchli a k slovu sa dostávajú kritici. A nie je ich práve málo.
Vydané  Text: 
Dacia splnila to, čo sa od nej čakalo. Svetu ukázala pragmatický lacný elektromobil, ktorý si bude môcť dovoliť takmer každý. Nikto sa nerozpakuje nad tým, že je to konštrukčne jednoduché auto, jeho dojazd je pomerne skromný a trhať asfalt pri odjazde z križovatky tiež určite nebude. Maximálny výkon pohonného systému je totiž úsmevných 33 kW (44 koní) a maximálny dojazd predstavuje štandardizovaných 295 kilometrov. Z praxe vieme, že reálne dojazdy elektromobil sú výrazne kratšie ako avizované dojazdy áut so spaľovacími motormi s nádržou na palivo, teda počítame, že Spring bude potrebné nabíjať každých asi 150 kilometrov. Problémom je ale niečo celkom iné, než nedojazd a slabší výkon motora: ### Vyrábať sa má v Číne! Vyrábať sa má v Číne – a to je problém hneď pre niekoľko skupín kritikov. Najväčšia časť sa zgrupuje z oblasti odborov, ktoré bojujú za zachovanie pracovných miest vo fabrikách v Európe. Argument, prečo sa auto nemôže vyrábať v niektorej z už existujúcich a nevyťažených fabrík na starom kontinente, je jednoznačne správny. Na význame naberá o to viac, že jednotlivé štáty na nákup elektromobilov poskytujú štedré dotácie. A tie pochádzajú z daní tých, ktorým prácu čínske fabriky zoberú. Druhým argumentom proti dovozu z Číny sú, samozrejme, emisné náklady, ktoré sú s prepravou spojené. Má sa za to, že [veľké prepravné lode patria k najväčším znečisťovateľom ovzdušia](https://www.autoviny.sk/reportaze/119808/studia-odhalila-krutu-pravdu-tieto-lode-znecistuju-ovzdusie-10x-viac-nez-vsetky-auta-v-europe). ### Predstavenie ľudového elektromobilu dostalo nečakanú, no oprávnenú pachuť! Zostáva nám veriť, že sa Európska komisia konečne chytí zdravého sedliackeho rozumu. Uvedomí si, že všetko má svoje hranice a začne podporovať firmy a produkty, ktoré dávajú prácu jej obyvateľom.

Lacný elektromobil Dacia Spring sa v Maďarsku vypredal za 4 hodiny! Cena vás asi posadí na stoličku

V Maďarsku sa pred tromi dňami odohrala kuriózna udalosť - iba za štyri hodiny sa vypredal úplne nový elektromobil Dacia Spring. S dotáciami cena dosiahla prekvapivo nízku úroveň.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.