Vodíkové kamióny Hyundai už jazdia po cestách v Európe

Prvých sedem kusov vozidiel XCIENT Fuel Cell automobilka odovzdala klientom vo Švajčiarsku, do konca roka sa počet vozidiel má dostať na hodnotu 50.
Vydané  Text: 
Podľa vyjadrenia automobilky už o vozidlo prejavilo záujem viacero ďalších prepravných firiem, napríklad Coop, Migros, Traveco, Galliker Logistics, Camion Transport, F. Murpf AG a G. Leclerc Transport AG. Úspech vo Švajčiarsku Hyundai samozrejme hodlá preniesť aj na ďalšie trhy. Automobilka už jedná o spolupráci s firmami z Rakúska, Nemecka, Holandska a Nórska. Automobilka predpokladá, že po vybudovaní siete plniacich staníc sa jej do roku 2025 podarí do Európy dodať až 1 600 týchto ekologických nákladných vozidiel.
**Solídny dojazd a rýchle tankovanie** Vozidlo je poháňané systémom palivových článkov s výkonom 190 kW. Sústava nádrží s celkovou kapacitou približne 32 kg vodíka vozidlu zabezpečuje dojazd približne 400 kilometrov. Obrovskou výhodou, v porovnaní s akumulátorovými elektromobilmi, je dĺžka tankovania vodíka. Natankovanie totiž trvá iba 8 až 20 minút, čo je čas porovnateľný s časom stráveným na klasickej čerpacej stanici. Vozidlo bolo optimalizované pre špecifické potreby špeditérskych firiem ako aj siete čerpacích staníc vo Švajčiarsku. Hyundai medzičasom potvrdil, že pracuje na vozidle určenom na diaľkovú prepravu tovaru s dojazdom 1 000 kilometrov. Kapacita výroby modelu XCIENT Fuel Cell dosiahne 2000 vozidiel ročne už v roku 2021, čo umožní expanziu nielen do Európy, ale aj do USA a Číny. „S odovzdaním vozidiel XCIENT Fuel Cell začína nová kapitola nielen pre vodíkovú ofenzívu spoločnosti Hyundai, ale tiež pre využívanie vodíku globálnou komunitou ako čistého energetického zdroja,“ povedal In Cheol Lee, výkonný viceprezident a vedúci divízie úžitkových vozidiel v spoločnosti Hyundai Motor.
**Plniace stanice pribúdajú** Hyundai podporuje rastúci vodíkový ekosystém sprievodným projektom, v rámci ktorého bude na území Švajčiarska vybodovaných viac ako 100 vodíkových plniacich staníc. Tento počet bude podľa firmy dostatočný nielen na pokrytie potrieb nákladných automobilov, ale k dispozícii budú aj pre rozširujúcu sa flotilu osobných automobilov osadených palivovými článkami.








Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.