NEPREHLIADNITE: Viete kedy treba meniť stierače na aute?

Ak patríte k ľuďom, ktorým už poškodený stierač do čelného skla vyryl čiary viete, prečo sa na to pýtame. Toto je samozrejme extrém. Veľmi drahý extrém.
Vydané  Text: 

Kedy je teda správny čas na to, aby sme stierače na aute vymenili za nové? Odborníci sa zhodujú na tom, že stierače na aute by sa mali meniť raz za rok. Nemusí to však platiť automaticky. Záleží na tom, ako auto používate, parkujete a ako sa o stierače a čelné sklo auta staráte. Ak sa vám v zime nechcelo čistiť čelné sklo od ľadu, sú gumené listy stieračov s najväčšou pravdepodobnosťou poškodené. Životnosť im ale napríklad skráti aj to, ak ich používate „na sucho“, teda bez použitia ostrekovačov. V takomto prípade trpí okno aj stierač.
**Neváhajte** Ak majú stierače poškodenú stieraciu lištu, s ich výmenou neváhajte. Špeciálnym prípadom sú ramienkové stierače, pri ktorých, ak je stieracia lišta poškodená (natrhnutá), hrozí vážne poškodenie čelného skla. Z tohto dôvodu by sme odporúčali siahnuť radšej po kvalitnejších plochých stieračoch. Na rozdiel od ramienkových dokážu lepšie kopírovať povrch skla a pri jazde sú tichšie.
### Jedna praktická rada na leto: Viete ako najlepšie z okna auta odstránite zaschnuté mušky? Dámskou silónovou pančuchou. **Ako vyberať?** Základným parametrami sú dĺžka stieracej lišty a spôsob uchytenia stierača na ramienko. Ideálny postup, ako kúpu zvládnuť na prvý pokus, je kupovať ich podľa značky a modelu auta. Na obale stieračov je takmer vždy uvedený zoznam automobilov, pre ktoré je stierač určený. Postupovať samozrejme možno aj podľa dĺžky stieracej lišty (nie ramienka). Tento parameter je veľmi dôležitý. Ak by ste kúpili dlhší stierač, mohol by v časti dráhy narážať do stĺpika karoséria alebo hornej hrany okna a ak by bol naopak kratší, na skle by zostávala nezotretá plocha. **Značkový, alebo nie?** Vlastné skúsenosti nás presvedčili o tom, že neznačkový stierač zo supermaketu nemusí byť automaticky zlý. Aj medzi nimi je rozdiel. **Očakávať však od stierača za pár centov, že sa funkčne vyrovná niekoľkonásobne drahšiemu, by bolo samozrejme veľmi naivné. ** Popri rozmeroch stieracej lišty venujte pozornosť spôsobu uchytenia na ramienko (väčšinou bývajú pribalené rôzne plastové medzikusy) a tvaru a materiálu gumenej stieracej lišty. Tá môže mať rôzny počet stieracích hrán. Kvalitná gumička sa pri pohybe preklápa ticho a okno stiera po celej ploche. Nekvalitný lacný stierač môže byť veľmi hlučný, čo je pri dlhej ceste veľmi otravné. Niektoré lacné kúsky z nekvalitnej gumy o okno doslova búchajú. Okrem hluku je tiež otázka, koľko preklopení takýto materiál zvládne…
**Ako vymeniť stierač** Výmenu stieračov zvládne stredne zručný motorista. Ak si však na to netrúfate, radšej navštívte servis. Teleso stierača je totiž uchytené na ramene v tvare písmena U a na ramene je západka, ktorá spoj zaisťuje. Pri nasadzovaní nového stierača si preto dajte pozor, aby západka na novom stierači zacvakla. Ak by sa tak nestalo, stierač by sa mohol počas jazdy uvoľniť. Prišli by ste nielen o stierač. Kovové rameno by sklo auta vážne poškodilo.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.