Kompletný zoznam nebezpečných autosedačiek. Niektoré môžu vaše dieťa aj zabiť.

Slovenská obchodná inšpekcia odhalila pri kontrole až päť nebezpečných autosedačiek dostupných na slovenskom trhu. Ktoré to sú a čo robiť, ak ich vlastníte?
Vydané  Text: 
Pri kontrole výrobkov sa ukázalo, že päť z jedenástich kontrolovaných autosedačiek, ktoré sa u nás predávajú, môžu byť rizikom pre zdravie detí. Hrozí pri nich riziko zadusenia alebo popálenia dieťaťa a riziko poranenia hlavy a krčnej chrbtice dieťaťa. Ak nasledujúce autosedačky vlastníte, choďte ich čo najskôr vrátiť a peniaze dostanete naspäť. Keď vyberáte autosedačku pre vaše dieťa, malo by vás zaujímať, či daná sedačka prešla crash testom, pri ktorom sa hodnotí schopnosť sedačky ochrániť dieťa pri reálnom náraze. Dôležité sú nielen materiály, z ktorých je autosedačka vyrobená, ale najmä pevnosť konštrukcie. Ak sedačka crash testom prešla, pravdepodobne to bude uvedené aj na výrobku. Okrem bezpečnostných chýb inšpektori odhalili aj chyby v návodoch na montáž a v štítkovaní. Správny štítok by mal byť umiestnený pri hlave dieťaťa z vnútornej strany, nie z vonkajšej strany. Ďalšou zistenou závadou bolo znemožnenie otvárania centrálneho zámku, kvôli čomu by v prípade požiaru bolo riziko, že dieťa z horiaceho auta nevyslobodíte.
Výrobcovia nebezpečných autosedačiek sú z Poľska, Bulharska, Číny a patrí k nim dokonca aj jedna prémiová značka z Nemecka. Ide o tieto značky a typy autosedačiek: ### Detský zadržiavací systém Avionaut Glider Royal Fit **Krajina pôvodu**: Poľsko
**Príčiny nebezpečnosti**: Hrozí riziko zadusenia alebo popálenia dieťaťa.
Po dynamickej skúške centrálny zámok pasov DZS nebolo možné otvoriť. Táto skutočnosť môže spôsobiť nebezpečnú situáciu, keď nebude možné po nehode vyprostiť dieťa z vozidla. ### Detský zadržiavací systém Automax **Krajina pôvodu**: Čína
**Príčiny nebezpečnosti**: Hrozí riziko poranenia hlavy a krčnej chrbtice dieťaťa.
Pri dynamickej skúške došlo k prasknutiu spodnej plastovej časti DZS v mieste aretácie bezpečnostným pásom vozidla. Táto prasklina vytvára ostré hrany, ktoré by mohli poškodiť (prerezať) bezpečnostný pás, ktorý uchytáva DZS na sedadle vozidla, v dôsledku čoho by takéto prasknutie mohlo byť príčinou nárazu na prekážku vo vozidle s následným poranením hlavy alebo krčnej chrbtice dieťaťa. ### Detský zadržiavací systém Concord Transformer X-Bag **Krajina pôvodu**: Nemecko
**Príčiny nebezpečnosti**: Hrozí riziko poranenia hlavy a krčnej chrbtice dieťaťa.
Pri dynamickej skúške došlo k posunutiu operadla DZS smerom nadol. V reálnom prípade by tento posuv mohol spôsobiť poranenie hlavy alebo krčnej chrbtice dieťaťa pri spätnom náraze. Ďalšou možnosťou poranenia po náraze, hrozí rotáciou tela dieťaťa okolo bezpečnostného pásu, alebo vyšmyknutím (vypadnutím) tela dieťaťa z DZS. ### Detský zadržiavací systém Chipolino Como **Krajina pôvodu**: Bulharsko
**Príčiny nebezpečnosti**: Hrozí riziko poranenia hlavy a krčnej chrbtice dieťaťa.
Zdeformovaním spodnej plastovej časti DZS pri dynamickej skúške došlo k prekročeniu limitu posunutia hlavy figuríny v smere dopredu, v dôsledku čoho by takýto posun v reálnom prípade mohol byť príčinou nárazu a poranenia hlavy alebo krčnej chrbtice dieťaťa. ### Detský zadržiavací systém Coto Baby Jazz **Krajina pôvodu**: výrobca Čína, dovozca Poľsko
**Príčiny nebezpečnosti**: Hrozí riziko poranenia hlavy a krčnej chrbtice dieťaťa a hrozí riziko udusenia dieťaťa a riziko popálenia po nehode.
Poruchou plastového rámu DZS pri dynamickej skúške došlo k prekročeniu limitu posunutia hlavy figuríny v smere dopredu, v dôsledku čoho by takýto posun v reálnom prípade mohol byť príčinou nárazu a poranenia hlavy dieťaťa alebo krčnej chrbtice. Po dynamickej skúške došlo k prekročeniu limitu otváracej sily zámku. Tento nedostatok by mohol mať negatívny vplyv na vyprostenie dieťaťa z interiéru vozidla po nehode.
Všetci výrobcovia a predajcovia dostali **zákaz dodávky a predaja autosedačiek** s povinnosťou stiahnuť nebezpečný výrobok z trhu a informovať o ňom spotrebiteľov aj o možnosti vrátiť výrobok späť. Ak ste si daný výrobok zakúpili, Slovenská obchodná inšpekcia odporúča, aby ste ho prestali používať a vrátili ho späť do predajne, pričom máte právo na vrátenie kúpnej ceny produktu.


Zdroje informácií:
www.soi.sk
www.tvnoviny.sk








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.