Fotogaléria:Chevrolet Captiva omladol

Citroën si povedal, že pri modeli Cactus staví na dizajn, ktorý bude provokovať. Nás prišiel dráždiť vo verzii Rip Curl s trojvalcovým benzínovým motorom.


Prvé nastúpenie do modelu Cactus bez náležitej prípravy prekvapí, ako ďaleko zašiel Citroën pri aplikácii moderných prvkov. Tlačidlá na stredovej konzole sa zredukovali na 6. Všetko ostatné nastavíte cez dotykovú obrazovku. Na menu si musíte chvíľu zvykať, ale nakoniec sa v nej zorientujete. Minimalizácia sa prehnala aj prístrojovou doskou. Teplomer chladiacej kvapaliny trojvalcového motora nehľadajte a ak si pri jazde chcete pomôcť jeho otáčkami, musíte sa spoľahnúť iba na svoje uši. Jeho zvuk sa do kabíny dostáva celkom zreteľne a ladenie s motorom precítite aj cez vibrácie.

Napriek tomu, že pre konzervatívneho motoristu to na prvý pohľad vyzerá ako náročné spolužitie, nie je to tak. Cactus vie aj rozmaznávať. Verte, že také pohodlné kreslá by ste chceli mať aj doma. V zákrutách sa síce vodič musí pevnejšie držať volantu a spolujazdec originálneho popruhu vo dverách, ale na takúto jazdu auto nie je. Radšej pekne pokojne, bez stresov a s užívaním si okolia.

Od trojvalcového motora nikto nečaká, že bude trhať asfalt a biť sa o najrýchlejší štart z križovatky, no keď ho vyprovokujete plynovým pedálom, dokáže slušne potiahnuť. Áno, za cenu vyššej dávky paliva, ale 7-litrovú hranicu spotreby vieme v zime akceptovať.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Jazdné vlastnosti zodpovedajú konštrukcii a naladeniu. Vysoká karoséria sa s mäkším odpružením v zákrutách nakloní, no stále v primeraných medziach a bez toho, aby vyvolala zvýšený tep. Ten môže poskočiť pri prejazde priečnej nerovnosti v zákrute. Zadná náprava s torznou priečkou si vtedy mierne poskočí, no rýchlo sa upokojí. Jazdným vlastnostiam pomáhal systém Grip Control, čo je upravené ESP. Podľa druhu povrchu dovoľuje kolesám väčší prešmyk, aby sa vozidlo pokojne rozbehlo. Na snehu fungoval celkom spoľahlivo, no extrémnym skúškam sme ho už nevystavovali. Na kopec, ktorý je pokrytý čerstvým sypkým hlbokým snehom, treba predsa len inú výbavu.

Záver Pokiaľ hľadáte auto s výraznými tvarmi a dotyková obrazovka je už súčasťou vášho prsta, bude Citroën Cactus ideálnym spoločníkom.

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »