Kia Venga na 50 000 km: Odštartované!

Pred necelým mesiacom nám v redakcii pristála Kia Venga, s ktorou za sedem mesiacov chceme odjazdiť 50 000 km. Najskôr sme ju však poslali pod nôž „meračom“ zo Slovdekry.
Vydané  Text: 
Základnou požiadavkou našej redakcie bolo, aby nám importér pripravil auto, ktoré má najväčší potenciál stať sa predajným hitom modelu Venga. Kia je vo výbave EX a bez ďalších príplatkových súčastí. Pod jej kapotu sa nasťahovala základná motorizácia s objemom 1,4 litra a výkonom 66 kW (90 k). Keď sme Kiu prevzali z rúk importéra, mala najazdených 7 kilometrov. Nejaké prudké naháňanie kilometrov preto neprichádzalo do úvahy a tak sme si Vengu najskôr pozvoľna zabehli. Po necelom mesiaci od prebratia vozidla si všetky citlivé komponenty vozidla „sadli“ a my sme „čechokórejčana“ mohli poslať na prvé meracie skúšky do spoločnosti Slovdekra. **Výsledky meraní – vozidlo má najazdených 4 000 km** **[](http://img.topky.sk/autoviny/big/261438.jpg)** Ďalšie, významnejšie poznatky o vozidle prinesieme až po najazdení väčšej porcie kilometrov. Články budú prichádzať postupne. Podrobný popis vnútorného priestoru, ktorý sme porovnali s francúzskou konkurenciou spôsobom, že sme sa snažili do oboch áut napchať tú istú mladú rodinu. Neskôr sa pozrieme tiež na jazdné vlastnosti a schopnosti základnej motorizácie. Nebude chýbať záverečné meranie a vyšleme Vengu aj na dlhšiu cestu, aby si vyskúšala, aké je to jazdiť 24 hodín v neutíchajúcom tempe… a ak to prežije, vyvedieme jej to ešte niekoľkokrát. Technické údaje – údaje výrobcu **Motor** **benzínový 1.4 R4** Zdvihový objem 1 396 cm3 Výkon 66 kW (90 k) pri 6 300 ot/min Krútiaci moment 137 Nm pri 4 000 ot/min **Karoséria** Dĺžka x šírka x výška 4 068/1 765/1 600 mm Rázvor 2 615 mm Batožinový priestor 314/1 341 l Pohotovostná hmotnosť 1 268 kg **Jazdné výkony** Maximálna rýchlosť 168 km/h Zrýchlenie 0-100 km/h 12,8 s Spotreba uvádzaná výrobcom 6,2 l/100 km Emisie CO2 148 g/km **Cena** Cena testovanej verzie 12 990 €








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!