AUDI Q8 E-TRON: Zoznamujeme sa s najlepším elektromobilom značky Audi / 1. časť

Audi e-tron stanovil vysoké štandardy pre elektromobily a jeho pokračovateľ Q8 e-tron začína tam, kde e-tron skončil.
Vydané  Text: 

Prečítajte si všetky časti nášho seriálu o Audi Q8 e-tron:

Iné Q8

Je nové Audi Q8 e-tron elektrickou verziou brutálneho SUV Q8, respektíve plug-in hybridu Q8 TFSI e? Na prekvapenie nie, je však tým najlepším SUV elektromobilom, ktorý výrobca ponúka a v nasledujúcom období bude ponúkať. Skutočnosť, že tieto dva modely sú odlišné, potvrdzuje aj ich rozdielne umiestnenie v prehľade modelového portfólia na webových stránkach Audi.sk.

Audi Q8 e-tron je totiž evolúciou modelu Audi e-tron, a to tak významnej, že presahuje hranice konvenčného faceliftu. Audi sa rozhodlo pre zmenu názvu nielen preto, že svojím spôsobom môžeme hovoriť o novej generácii elektromobilu, ale aj preto, aby poukázala na jeho dominanciu portfóliu elektrických modelov.

Výrobca z Ingolstadtu tým jednoznačne uzavrel svoju nomenklatúru, elektrické SUV a Sportbacky majú východiskové názvy Q4 e-tron, Q6 e-tron (príde v 2023) a Q8 e-tron a dopĺňa ich e-tron GT quattro.

Takže, rozlúčme sa s Audi e-tron a zoznámte sa s Audi Q8 e-tron.

 

Facelift? Mali by sme hovoriť o novej generácii

Keď Audi odhalilo svoju novinku, priniesli sme o ňom správu medzi prvými s titulom „Audi vylepšilo čo sa dalo, dokonca aj samotný názov“. Rozsah inovácií je tak významný, že sotva môžeme hovoriť o obyčajnom facelifte, keďže spolu s estetikou karosérie výrobca modernizoval aj technológie, motory, batérie a podvozok. Hovoriť o novej generácii by mohlo byť na mieste, avšak Audi trvá na facelifte.

Inzercia

Inzercia

Inzercia
Audi Q8 e-tron: vľavo Sportback, vpravo SUV (2023)
> Audi Q8 e-tron má dve verzie karosérie: SUV a Sportback, čo je SUV-kupé.

S dĺžkou vozidla 4 915 mm, šírkou 1 937 mm a výškou 1 619 mm pre Sportback a 1 633 mm pre SUV ponúka Q8 e-tron maximum priestoru a pohodlia, dokonca aj s dlhou prednou kapotou. Pod ňou je skrytý 62-litrový odkladací priestor na nabíjacie káble – frunk. Pre zaujímavosť, modely SQ8 e-tron a SQ8 Sportback e-tron sú o dva milimetre nižšie a o 39 milimetrov širšie. Rázvor 2 928 mm poskytuje veľa priestoru pre nohy aj na zadných sedadlách a vozidlo má veľkorysý úložný objem 569 litrov pre SUV a 528 litrov pre Sportback.

Audi ďalej modernizovalo technológiu digitálnych matrixových LED svetlometov, teraz majú ešte viac funkcií ako predtým a dostali optickú podporu v podobe LED pásika v hornej časti mriežky. Tento nový vizuálny prvok spája obe svetelné jednotky s nápadnou single-frame maskou. Spojovací LED pás, ale červený, nachádzame aj vzadu. Zaujímavosťou je, že na piatych dverách nenájdete popri názve Q8 (resp. SQ8) aj nápis e-tron, ten je zakomponovaný do zadného nárazníka a na spodok prednej single-frame masky.

Audi Q8 e-tron quattro (facelift 2022)

Dizajnové zmeny sú viditeľné, vďaka nim novinku jednoznačne odlíšite od odchádzajúcej verzie, no majú aj svoj funkčný význam: úpravami prednej masky a karosérie Audi dosiahlo ďalšie zníženie koeficientu odporu vzduchu z 0,26 na 0,24 cw pre Q8 Sportback e-tron a z 0,28 na 0,27 cw pre Q8 e-tron. Dôraz na aerodynamiku sa prejavil aj na takom detaile, akým je vyhotovenie loga. Zatiaľ čo vzadu je logo klasické trojrozmerné, vpredu je celkom ploché, aby nespôsobovalo turbulencie obtekajúceho vzduchu. Spolu s tým Audi dosiahlo ďalšie zvýšenie účinnosti novými motormi a softvérovými vylepšeniami. Na každej maličkosti záleží, keď ide o dosahovanie špičkovej efektivity.

Audi Q8 Sportback 55 e-tron quattro (facelift 2022)

Výkonnejšie akumulátory pre menej časté nabíjanie

Audi Q8 e-tron pokračuje tam, kde pôvodný E-Tron skončil, či už z hľadiska výkonu alebo dojazdu. Trakčný akumulátor mal doteraz 65 kWh v E-Tron 50, zatiaľ čo drahšie verzie 55 a S mohli čerpať až 87 kWh energie. Po facelifte a zmene na Q8 e-tron má batéria v konfigurácii Q8 E-Tron 50 až 89 kWh.

Verzie 55 a S teraz majú na palube akumulátor s kapacitou 106 kWh (gross: 114 kWh), dojazd tak môže dosahovať až 494 km pre SUV a až 513 km pre Sportback.

Audi v modeli Q8 e-tron skončilo so 71 kWh akumulátorom. Základom je teraz až 89 kWh, vrcholové verzie majú 106 kWh (gross: 114 kWh)

Všetky verzie Q8 e-tron majú pohon všetkých kolies, hoci nápis quattro na karosérii nenájdete. Vo východiskovej konfigurácii sú v aute dva motory, každý na jednej náprave, no vrcholové SQ8 e-tron a Audi SQ8 Sportback e-tron poháňajú tri motory – na zadnej náprave sú dva. Výkon elektrického pohonu SQ8 dosahuje 370 kW a krútiaci moment 973 Nm, maximálna rýchlosť je softvérovo obmedzená na 210 km/h.

Audi Q8 55 e-tron a Audi Q8 Sportback 55 e-tron so svojimi dvoma motormi generujú výkon 300 kW v režime boost a krútiaci moment 664 Nm. Ich dojazd je až 582 km pre SUV a až 600 km pre Sportback (v súlade s WLTP) a maximálna rýchlosť, rovnako ako rýchlosť modelu Q8 50 e-tron (250 kW), je obmedzená na 200 km/h.

Pôsobivé je, že Audi Q8 e-tron sa štandardne dodáva so vzduchovým odpružením s riadeným tlmením nárazov. Výšku karosérie možno v závislosti od jazdnej situácie meniť celkovo až o fantastických 76 milimetrov a výrobca avizuje ešte lepšie vyladenie tlmenia. Očakávať máme lepšiu responzívnosť a dojem šoférovania ľahšieho vozidla. Tešíme sa na redakčný test na slovenských cestách.

Audi Q8 Sportback 55 e-tron quattro (facelift 2022)

Audi Q8 e-tron sa budeme počas januára venovať v celkovo štyroch príspevkoch. Po tomto úvodnom zoznámení sa s modelom predstavíme technologické riešenia a nuansy skryté v útrobách podvozka, karosérie a v interiéri, následne podrobnejšie predstavíme vrcholové verzie SQ8 e-tron a napokon vám podaríme s výberom ideálnej konfigurácie v našom formáte Poradca pri kúpe.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »