NOVÝ AUTO MOTOR A ŠPORT 9 JE UŽ V PREDAJI!

Predstavujeme vám septembrové číslo časopisu auto motor a šport.
Vydané  Text: 
**O auto motor a šport č. 9/2022 v skratke:** * **septembrové číslo na titulke s HYUNDAI IONIQ 6 a Volkswagen Multivan T7 je v predaji od pondelka 22.8.2022**; * **stále najčítanejší motoristický časopis na Slovensku**; * **so 136 stranami a cenou 3,60 € ide o najlepší pomer počtu strán a ceny spomedzi všetkých ostatných auto-moto časopisov**; * **súčasťou nového časopisu je aj príloha EXTRA**. * **súčasťou balenia nového auto motor a športu je aj priložený časopis TÉMA**; * **[Predplatné časopisu auto motor a šport je už aj DIGITÁLNE, v ktorom ušetríte polovicu a máte online prístup k archívu](https://www.autoviny.sk/info/118217/predplatne-auto-motor-a-sport)**.
* **HYUNDAI IONIQ 6: ŠIESTY ZMYSEL**. Hyundai Ioniq 6 prichádza do sveta elektromobilov so siluetou sedanu. Jej úlohou je priniesť nielen eleganciu, ale aj skvelú aerodynamiku, ktorá sa obzvlášť v elektrickom svete extra cení. To však nie je všetko. Ioniq 6 vás chce neustále prekvapovať a čím viac sa o ňom dozvedáte, tým viac sa mu to darí. Je to auto, ktoré chce s vami žiť váš život a očarovať všetky vaše zmysly.
* **KIA EV6 GT: TO ČO BOLO?** Asi takto nejak znela moja prvá reakcia, keď som v najrýchlejšej Kii všetkých čias prvý raz na sekundu naplno stlačil akcelerátor a skoro mi pri tom zabehlo. Našťastie to nebolo to jediné, čím ma Kia EV6 GT chcela prekvapiť.
* **POROVNÁVACÍ TEST FORD FOCUS KOMBI, KIA CEED SW & SEAT LEON ST: ZÁBAVA NA ŠTRKU**. Je fajn, že v čase, keď sa mobilita otáča a mení, sú v príboji stále skaly. Niečo ako úplne normálne kompaktné kombi s účinnými benzínovými motormi ako čerstvo faceliftovaný Ford Focus Kombi, Kia Ceed Sportswagon a Seat Leon Sportstourer. Nevyžadujú žiadne kompromisy a prispôsobovania, ale nekompromisne plnia nároky bežného života.
* **TEST VW MUTLIVAN T7 2.0 TSI: NOVÁ TRIEDA**. Niektoré veci sa menia, ale Volkswagen Multivan aj naďalej zostáva najštýlovejším autom pre náročných cestovateľov. Napriek tomu, že je postavený od základu nanovo.
* **TEST DACIA JOGGER 1.0 TCe 7m EXTREME: SEDEMKRÁT ÁNO!** Ani s najsilnejším motorom, najvyššou štandardnou výbavou a v sedemmiestnom vyhotovení nepresiahne cenovku 20 tisíc. Otestovali sme Jogger v jeho najštýlovejšej verzii. * **TEST BMW X3 M COMPETITION: PRAH BOLESTI**. Drvivá väčšina športových áut nezvládne to, čo vyše dvojtonové BMW X3 M s balíkom Competition. Otázka je, čo ste za to ochotní obetovať.
* **TEST VW ARTEON R SHOOTING BRAKE: ELEGANTNÁ RÝCHLOSŤ**. Volkswagen Arteon R Shoting Brake je nevídaný zjav, ktorý na prvý pohľad nemusí dávať zmysel. Dajte mu však príležitosť a ukáže vám, že iné auto možno v živote nepotrebujete.
* **TEST SSANGYONG MUSSO GRAND: SAKO A MONTERKY**. Elegantný čierny oblek ho radí do vyššej spoločnosti. No málokto vie, že vo vrecku so sebou nosí aj pracovné rukavice. * **TEST TOYOTA AYGO X 1.0 VVTi S CVT: AYGO ONE TIME, NEXT TIME**. One time bolo Aygo dostupné a sympatické mini auto do mesta, next time je z neho odvážny crossover s ešte odvážnejšou cenovkou. Ou nou?
* **TEST FORD S MAX 2.5 DURATEC PHEV: POSLEDNÝ RODINNÝ HRDINA**. Pohľad na ponuku veľkopriestorových rodinných vozidiel, ktoré by neboli SUV, prípadne nemali spoločné gény s úžitkovými vozidlami, je žalostný. A tak ma nadmieru zaujímalo, čo dokáže ponúknuť Ford S-Max s hybridným pohonom.
* **ROZHOVOR: OLIVER ZINK, GENERÁLNY RIADITEĽ MERCEDES-BENZ SLOVAKIA: Budeme pokračovať vo výrobe najžiadanejších áut**. Oliver Zink je skúsený manažér z oblasti automobilového priemyslu s dlhoročnou praxou zo sveta starostlivosti o zákazníkov a viac ako 100 dní je aj novým generálnym riaditeľom spoločnosti Mercedes-Benz Slovakia. Ideálny moment na diskusiu o jeho skúsenostiach, autách a ich budúcnosti.
* **PORADCA PRI KÚPE: FORD TOURNEO CONNECT, MAJSTER MNOHÝCH TALENTOV**. Automobilový svet sa mení. Veľkopriestorové autá miznú a ich miesto zapĺňajú osobné verzie pôvodne úžitkových vozidiel, čo je aj prípad Fordu Tourneo Connect. Ten sa v novej generácii zameriava na plnenie rodinných snov.
* **SERVIS: KÓREJSKÉ AUTOMOBILKY, TO JE NEUSTÁLE ZLEPŠOVANIE**. Keď kórejskí výrobcovia áut asi pred 30 rokmi v Nemecku začínali, mnohí sa iba usmievali. Dvaja z nich, Hyundai a Kia, sa už nemusia báť porovnávania s veľkými menami v brandži. Pozreli sme sa, čo je za tým.
* **SERVIS: BEZPEČNOSŤ. AKO POMÁHAJÚ ASISTENČNÉ SYSTÉMY?** Asistenčné systémy zabraňujú dopravným nehodám a zvyšujú pohodlie jazdy. A teraz sú už niektoré z nich súčasťou povinnej výbavy nových automobilov. Preto sme sa pozreli, ktorí pomocníci sú najviac užitoční a za ktorých sa veľmi neoplatí priplácať.
* **SERVIS: RÝCHLEJŠIE UMÝVANIE!** Voskovanie auta bolo vždy časovo náročné. S prostriedkami z rozprašovača by práca mala ísť rýchlejšie. Test sa zameriava na lesk a vodoodpudivý účinok.
* **SERVIS: AKTUALIZÁCIA NAVIGÁCIE ŠTÝLOM UROB SI SÁM**. Mnohí vodiči jazdia so zastaranými mapami navigácie. Pritom sa aktuálny mapový materiál dá často stiahnuť svojpomocne na osobnom počítači a preniesť do vozidla bez toho, aby bolo potrebné kvôli aktualizácii zájsť do autorizovaného servisu. Pri mnohých modeloch automobilov sú aktualizácie máp navyše bezplatné. Ukážeme si, ako sa to dá urobiť.
* **FASCINÁCIA: JOHN DEERE 8R 410 eAutoPowr: SPLNENÝ DETSKÝ SEN**. Poznáte chlapca, ktorý by sa nechcel previezť na traktore? Ja teda nie. Keď som dostal možnosť sadnúť za volant traktora, nebolo nad čím rozmýšľať. A to som si ani len nevedel predstaviť, čo ma čaká.
* **TESTY MOTORIEK KAWASAKI VERSYS 650 a HONDA MONKEY 125**. Motocyklov, ktoré sa berú vážne, nájdete plné časopisy aj internety. Ľudí, ktorí sa na motocykloch berú ešte vážnejšie, plné parkoviská a cesty. No čo s tými, ktorí sa chcú predovšetkým zabávať a brať život z ľahšej stránky?
* **CESTOPIS: MLYNY NA ZÁHORÍ SO SUZUKI GSX-S1000 GT:** V treťom pokračovaní nášho cestovania po Záhorí sa pozrieme na to, ako sa v minulosti podarilo skrotiť živly a využiť ich silu. Reč bude o záhorských mlynoch a ich nevšedných príbehoch. Alebo ako môžete za jeden deň vidieť viacero technických skvostov.
* **KLASIK – SVETOM INTERIÉROV: VOLANTOVKY**. Vždy keď som niekde na výstave alebo na zraze, fascinujú ma otvorené interiéry, volanty aj palubné dosky. Zasnívam sa… ako sa asi šoféruje to nádherné Ferrari s množstvom budíkov, ako sa drží ten drevený volant v zákrute? No a keď si prezerám vaše fotogalérie zo zrazov, evidentne nie som sám. Pohrabal som sa v archíve a trocha si zaspomínal.
* **ŠPORT / Nové vozidlá pre 24 hodín Le Mans: VEĽKÝ ÚTOK NA PEVNOSŤ LE MANS**: Na budúci rok oslavuje 24-hodinovka v Le Mans 100 rokov. Nie je lepšia príležitosť na návrat veľkých automobiliek. Proti sebe nastúpia dva koncepty: Hypercar (LMH) a LMDh. Ktorá značka si zvolila ktorý koncept a prečo?
* **WRC: – ESTÓNSKO – FÍNSKO 1 : 1**. Mohol by to byť hokejový výsledok, no ide o symbolické skóre ostatných dvoch súťaží majstrovstiev sveta v rely. * **F1: AKO NEVYHRAŤ**. Ferrari robí nepochopiteľné strategické chyby a nedokáže využiť zaváhania súperov. Šanca na zisk titulu majstra sveta F1 klesá každým víkendom.
* **FASCINÁCIA: ASTON MARTIN V12 VANTAGE, HRDINA, KTORÝ DRŽÍ SLOVO**. Toto je najdivokejší Aston Martin, aký sa doteraz dal kúpiť. Posledný V12 Vantage, ktorý spieva svoju vlastnú labutiu pieseň. Elegantný, silný, perfektne vyladený a, ako inak, vypredaný.
### Kompletný obsah auto motor a šport č. 9/2022 **JAZDY A TESTY** * 24 Kia EV6 GT nám v dobrom zježila chlpy a vyrazila poistky. Je to šupa! * 28 Kompaktné kombíky opäť dokazujú, že ich čas sa ešte vôbec neskončil. * 36 VW Multivan môže pokojne vystupovať ako plnohodnotné rodinné auto. * 40 Dacia Jogger dokáže prekvapiť schopnosťami, priestorom, aj svojou cenou. * 44 VW Arteon R vo verzii Shooting Brake odpovie aj na nepoložené otázky. * 48 SsangYong Musso Grand vás dostane aj na miesta, kde by ste to nečakali. * 50 Kia Sportage dokázala spojiť vlastnosti, ktoré sa za bežných okolností bijú. * 51 Škoda Karoq vie potešiť aj v skromnejšej výbave. Nič jej totiž nechýbalo. * 52 Toyota Aygo X ohuruje štýlom a prekvapuje vnútorným priestorom. * 54 Ford S-Max potvrdzuje rodinné určenie a dostane vás spotrebou hybridu. * 58 Peugeot 308 s čiastočne elektrickým pohonom neskutočne púta pohľady. * 60 Hyundai Tucson presahuje svojou konektivitou bežnú konfekciu. * 62 BMW M440i vám veľmi rýchlo ukáže čaro okamihu predbiehania. **PREDSTAVUJEME** * 18 Porsche 911 993R od Paula Stephensa prináša do sveta niečo nové. * 20 Toyota bZ4X ako prvé plne elektrické vozidlo značky láme predsudky. * 22 Voyah Free predstavuje úplne nový prístup k luxusným SUV. **ROZHOVOR** * 64 Oliver Zink, riaditeľ Mercedes-Benz Slovakia, po 100 dňoch vo funkcii. **SERVIS** * 68 Ford Tourneo Connect splní mnohé úlohy, poradíme, ktorý si vybrať. * 72 Kórejské automobilky získavajú v Európe čoraz väčší podiel. Prekvapení? * 76 Neodpružená hmota vie spraviť s vlastnosťami auta divy. Čím to je? * 78 Asistenčné systémy dokážu pomáhať, no miestami aj vyrušovať. * 84 Vosky na karosériu v spreji musia plniť mnoho úloh. Ako im to ide? * 90 Aktualizáciu máp v navigácii zvládnete spraviť aj vy sami a doma. * 94 Nabíjanie elektromobilu čosi stojí. Ako je to v porovnaní s tankovaním? **FASCINÁCIA** * 96 John Deere 8R 410 nám splnil náš detský sen o jazde na traktore. * 126 Aston Martin V12 Vantage veľkolepo spieva svoju labutiu pieseň. **LIFESTYLE** * 100 Kawasaki Versys 650 môže byť za istých okolností úplne ideálnym strojom. * 102 Honda Monkey 125 má schopnosť zabaviť vás vzhľadom aj vlastnosťami. * 104 Suzuki GSX-S1000GT nám ukázala tajomstvá a príbehy mlynov na Záhorí. **KLASIK** * 108 Volanty veteránov prešli zaujímavým vývojom a dotvárajú ich dušu. **ŠPORT** * 116 Preteky v Le Mans privítajú budúci rok dve nové skupiny automobilov. * 122 Rely WRC sa presťahovalo do Fínska, kde opäť štartoval Räikkönen. * 124 Formula 1 ukázala, že ušiť víťaznú taktiku môže byť veľmi náročné. **RUBRIKY** * 6 Editoriál * 8 Zahrievacie kolo * 114 Tiráž * 132 Pripravujeme * 134 Autá v číslach








Pokračujte na ďalší príspevok »