Nedajte sa oklamať, že elektrické autá sú zlé. Kia vám teraz umožní otestovať si hybridy aj elektromobil zadarmo

Kia práve štartuje svoju Kia GO Electric Tour po celom Slovensku, na ktorej umožní zistiť viac a vyskúšať vybrané hybridy a elektromobil EV6.
Vydané  Text: 
### Elektromobily sú drahšie, s tým sa musíme zmieriť Značka Kia má veľmi ambiciózne ciele, pokiaľ ide o jej imidž v súvislosti s elektromobilitou. Chce byť nielen teoretickým lídrom, ale predovšetkým tou značkou, ktorá dostane elektrické autá a hybridné pohony k masám. Zhostiť sa úlohy popularizátora elektromobility nie je vôbec triviálna úloha, pretože verejnosť obyčajne číta iba negatívne nadpisy článkov, ktoré spravidla upozorňujú na nedostatky týchto vozidiel, častokrát úplne zavádzajú alebo dokonca klamú. Je potrebné uvedomiť si, že elektrické autá sú stále iba autá, len s novým druhom pohonu. Ten obnáša ako výhody, tak aj obmedzenia, ktorým musia automobilky čeliť a nachádzať riešenia, ako tieto obmedzenia robiť čoraz menej podstatnými. V súčasnosti už môžeme konštatovať, že **dojazd elektromobilov nie je pre väčšinu motoristov problém**. Prejsť 350 až 600 kilometrov na jedno nabitie je slušná hodnota, pretože toľko najazdí denne málokto. Sporným miestom sú najmä stále **nedostatočná infraštruktúra pre rýchle nabíjanie elektromobilov**, dostupnosť najvyšších výkonov nabíjania a teda aj samotný čas nabíjania. Preto sú dnes elektromobily ideálne najmä pre zákazníkov, ktorí vlastnia nehnuteľnosť s pozemkom, na ktorom môžu prevádzkovať vlastnú malú nabíjaciu stanicu – **wallbox**, prípadne obyvatelia novších bytových domov, v ktorých sa už na nabíjanie vozidiel počítalo pri ich projektovaní a stavbe. Častým argumentom proti kúpe elektromobilov je ich **vysoká cena**. Je pravda, že sú drahšie a ak ste dúfali, že ich cena významne klesne, sklameme vás. Lacnejšie už podľa nášho názoru nebudú, pretože **ani autá so spaľovacími motormi nebudú lacnejšie**. Je to dlhodobý trend a celkom prirodzený jav, že ceny áut stúpajú priamo úmerne ich technologickej vyspelosti a bezpečnosti. Automobilky cenový rozdiel dorovnávajú tým, že elektromobily a plug-in hybridy vybavia bonusovými technológiami, takže v konečnom dôsledku si tak zaplatíte najmä za výbavu, nielen za takmer bezúdržbový elektrický pohon. ### Nelogické argumenty v neprospech elektromobilov Napriek tomu si kritici elektromobily neustále nachádzajú nové a nové argumenty, častokrát celkom nesprávne, prečo je elektromobilita nesprávnou cestou. Niekedy sa dokonca objavujú naratívy o tom, že elektromobily sú v skutočnosti väčšou ekologickou záťažou ako benzínové či naftové, pretože výroba elektriny nie je dosť čistá. **Evidentne ide o nesprávny argument, pretože tá istá energia je predsa používaná aj na ťažbu, výrobu a distribúciu fosílnych palív, pričom ďalšia záťaž vzniká pri ich spaľovaní**. ### Môžete si vyskúšať aj vy – zadarmo Presvedčiť ľudí, že **elektromobily sú aj napriek vyššej nadobúdacej cene vhodné pre väčšinu motoristov**, teraz Kia mieni prostredníctvom svojej **KIA GO ELECTRIC TOUR**. Od 18. júla do 2. septembra 2022 prejde prakticky celú krajinu a umožní ľuďom, aby sa informovali o podrobnostiach a prípadne si aj na týchto vozidlách zajazdili v rámci testovacej jazdy.
Na testovaciu jazdu sa môžete prihlásiť cez formulár na stránke [www.kiagoelectric.sk](https://www.kiagoelectric.sk). Tam nájdete aj **kalendár s rozpisom, kedy u ktorých predajcov sa predvádzacie vozidlá nachádzajú**. Pre jedného šťastlivca, ktorý sa zaregistruje a absolvuje testovaciu jazdu čaká nová Kia Niro na týždeň. Roadshow Kia GO electric tour prebieha od 18. júla do 2. septembra naprieč Slovenskom, nakoľko je záujem veľký, odporúčame registrovať sa na testovaciu jazdu vo vašom meste, čo najskôr.

Kia má nového ambasádora, na výhody elektromobilov bude poukazovať herec Juraj Loj

Ústredným pojmom spolupráce značky Kia so slovenským hercom je „inšpirácia“.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!