Výber 10 najrýchlejších elektromobilov: prekvapením je Kia, zaradila sa medzi prémiové značky

Záujem verejnosti o tému „Sports EV“ za uplynulý rok narástol na štvornásobok, čo dokazujú výsledky z vyhľadávania na internete. Dnes je na trhu dostatok športových elektromobilov, aby bolo z čoho vyberať a nižšie uvádzame desiatku s najlepšou akceleráciou. S Porsche a Teslou počíta azda každý, no že sa na poprednú pozíciu dostala aj Kia, je prekvapenie.
Vydané  Text: 

### Záruka na elektromobil je silným argumentom ku kúpe Aj keď si to dnes nemyslíte, čoskoro sa vaše antipatie k elektromobilom zmenia na sympatie a možno, že už vaše budúce nové auto bude jazdiť výlučne na elektrinu. Nemožno sa tomu čudovať, pretože elektrické autá prekonali počas desiatich rokov významný skok vpred a automobilky aktívne pracujú na tom, aby si v očiach verejnosti napravili reputáciu aj v otázke životnosti trakčných akumulátorov. Preto dnes automobilky dávajú na batérie v elektromobiloch záruku, ktorá je násobne dlhšia ako základná zákonom stavenovená záruka. Napríklad KIA EV6 v meste prejde 687 km, nabije sa za 18 minút a má záruku 7 rokov, niektoré ďalšie automobilky zasa ponúkajú záruku 8 rokov/160 000 km (napr. Opel, Renault, Nissan) alebo až 10 rokov (Mercedes EQS). ### Elektromobily sú stále dostupnejšie, ale nie lacnejšie **Elektrické autá sa tak postupne stávajú racionálnou voľbou aj pre bežných motoristov**, ak sú ochotní znášať vyššie počiatočné nadobúdacie náklady. Stále sú elektromobily drahšie ako ostatné vozidlá so spaľovacími motormi a nikdy ani lacnejšie nebudú, keďže neustále u nás i vo svete rastie životná úroveň, náklady na energie, služby, mzdy i technologická a bezpečnostná výbava automobilov. Hoci sa často avizuje príchod **novej generácie batérií**, ktoré budú energeticky výdatnejšie a pritom ľahšie a lacnejšie, nový elektrický automobil pod 10-tisíc eur už zrejme nikdy v predaji neuvidíme. Napokon, aj **[najlacnejší elektromobil na trhu DACIA SPRING](https://www.autoviny.sk/testy/123751/test-dacia-spring-tyzden-s-lacnym-elektromobilom-dopadol-ovela-lepsie-ako-by-ste-si-mysleli)** začína na cene 19 000 eur (*v čase vydania tohto príspevku*). Ešte väčší zmysel dáva **nákup elektromobilu** zákazníkom, pre ktorých nadobúdacia cena nezohráva tak významnú úlohu, sú to predovšetkým priaznivci prémiových značiek a športových alebo luxusných modelov. Dokonca **cenové relácie modelov Mercedes-Benz Triedy S a Mercedesu EQS sa prekrývajú**, takže zákazník sa môže sústrediť na to, čo ho na aute zaujíma viac – funkcie, komfort, bezpečnosť, jazdné vlastnosti, spoľahlivosť. Vo všetkých týchto ohľadoch môžu byť elektromobily rovnako zaujímavé ako autá na benzín a naftu, pritom v otázke akcelerácie, dynamiky a pružnosti motorov sú obyčajne ešte lepšie ako ich spaľovacie náprotivky. ### TOP10 najrýchlejších elektromobilov Zostava desiatich najrýchlejších elektromobilov na trhu vznikla porovnaním ich maximálnej možnej rýchlosti bez elektronického obmedzovača a akcelerácie z nuly na rýchlosť 100 km/h. Spoločnosť USwitch takto vypočítala skóre rýchlosti, v ktorej maximálny možný počet bodov je 10. Síce ho nedosiahlo žiadne vozidlo, niektoré sa k tomuto ultimatívnemu výsledku veľmi priblížilo: Porsche Taycan Turbo S, Tesla Model 3 Performance, Audi e-tron GT RS, ale aj neprémiový model Kia EV6 GT.

Priečka

Športový elektromobil (odkaz smeruje na náš test)

Zrýchlenie 0-100 km/h (sekundy)

Inzercia

Advertisement

Inzercia

Najvyššia rýchlosť (bez obmedzovača)

Skóre rýchlosti (max. rýchlosti vs. akcelerácia, max. 10 bodov)

1

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Porsche Taycan Turbo S

2.8

Inzercia

Inzercia

260 km/h

9.64

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

2

Tesla Model 3 Performance

Inzercia

3.3

260 km/h

9.55

3

Audi e-tron GT RS

3.3

249 km/h

9.38

4

Kia EV6 GT

3.5

260 km/h

9.29

5

Mercedes EQS AMG 53 4MATIC+

3.4

249 km/h

9.20

6

Polestar 2 Long Range Dual Motor

4.7

204 km/h

8.66

7

Ford Mustang Mach-E GT

4.4

200 km/h

8.57

8

Tesla Model Y Long Range Dual Motor

5

217 km/h

8.49

9

BMW iX xDrive 50

4.6

200 km/h

8.48

10

Jaguar I-Pace EV400

4.8

200 km/h

8.21

Zdroj: USwitch
 








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.