Hyundai ukončuje výrobu dôležitého modelu! Jeho odkaz sa zapíše do histórie značky

Hyundai v júli 2022 oficiálne ukončuje výrobu liftbacku IONIQ.
Vydané  Text: 
V čase uvedenia na trh v roku 2016 bol tento model **prvým automobilom na svete, ktorý ponúkal hneď tri elektrifikované pohonné jednotky – hybridnú, plug-in hybridnú aj čisto batériovú elektrickú.** Celosvetové ukončenie výroby modelu IONIQ je výsledkom plánovaného rozhodnutia značky Hyundai s cieľom uspokojiť meniace sa požiadavky spotrebiteľov v automobilovom sektore. IONIQ však zostane skutočným priekopníkom, ktorý priniesol do odvetvia čerstvý vietor a vydláždil cestu k úspešnému príbehu, ktorý dnes Hyundai píše s aktuálnymi elektrickými modelmi. Model IONIQ je pionierom v masovej výrobe a vývoji elektrifikovaných vozidiel Hyundai. Na európskom trhu sa z neho od konca roka 2016 **do decembra 2021 predalo 135 692 kusov a aj z pohľadu predajných čísiel svoju úlohu splnil dokonale.**
### POMENOVALI PO ŇOM ZNAČKU Liftback IONIQ, inšpirovaný konceptom i-oniq, vytvoril inovatívne a priekopnícke dedičstvo. **I-oniq debutoval na ženevskom autosalóne v roku 2012 a slúžil ako predchodca sériového modelu IONIQ.** Pri svojom uvedení na trh v roku 2016 bol IONIQ chválený za svoj dizajn. Ten ho odlišoval od iných vozidiel nielen dizajnom, ale aj fantastickým aerodynamickým výkonom. **Hladké línie a plynulý tvar vozidla zabezpečili modelu IONIQ vtedy najlepšiu hodnotu Cd v triede (0,24), vďaka čomu sa znížil odpor vzduchu a zlepšila sa spotreba paliva.** IONIQ dlho patril k vôbec najefektívnejším elektromobilom na svete.
Vynikajúca efektívnosť IONIQ-u pripravila pôdu pre ďalší pokrok automobilky Hyundai v oblasti elektrifikovaných modelov. **Položila základy pre elektrifikované modely Hyundai a samostatnú značku IONIQ,** ktorú automobilka používa na označenie novej generácie svojich plne elektrických modelov, napr. IONIQ 5 alebo prichádzajúci IONIQ 6. Okrem uznania za pokroky v účinnosti a dizajne bol IONIQ oceňovaný aj pre zážitok z jazdy, ktorý poskytoval. Komplexný bezpečnostný balík tomuto modelu zaistil najlepšiu ochranu vo svojej triede naprieč všetkými tromi pohonnými jednotkami a počas celej svojej životnosti si udržal 5-hviezdičkové hodnotenie Euro NCAP.
### OCEŇOVANÝ Po uvedení na trh v roku 2016 bol IONIQ chválený za svoj dizajn. Na konte má prestížne ocenenia Red Dot Design Awards a dve ocenenia Good Design Awards za sebou. **V rokoch 2017 až 2019 bodoval v hodnoteniach ADAC Ecotest, Green NCAP a získal aj ocenenia Women’s World Car of the Year – Ženské auto roka.** IONIQ za sebou zanecháva odkaz uznania aj vďaka prestížnym oceneniam Auto roka v Nórsku, Švédsku a Francúzsku.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »