Test Volkswagen Taigo 1.5 TSI R-Line: Ľudové SUV!

Volkswagen to má predsa v názve, ale až pri Taigu sa mi to pripomenulo: ľudové vozidlo. Taigo totiž ponúka veľa muziky za prekvapivo rozumný peniaz.
Vydané  Text: 
Vozidlá kategórie SUV-kupé. To sú tie, za ktoré sú ľudia ochotní priplácať najviac peňazí. Volkswagen tento fakt vôbec nevyužil a Taigo je najdostupnejší model so zvýšeným podvozkom, aký vám ponúkne. Kde je háčik? ### Skutočne európsky? Taigo má dvojičku. Volá sa Volkswagen Nivus, pričom sa vyrába v Brazílii pre Latinskú Ameriku. Žeby odtiaľ vietor fúkal? Nie. Napriek tomu, že Taigo a Nivus si akoby z oka vypadli, európske Taigo sa vyrába v Španielsku. Inžinierom sa podarilo ušetriť náklady zdieľaním mnohých komponentov s modelom Polo. Dokonca aj návrh auta prebiehal **digitálne za pomoci virtuálnej reality**, bez potreby vyrábať fyzické modely. To výrazne znížilo čas potrebný na vývoj až o 10 mesiacov a spolu s tým to ušetrilo kopec nákladov.
Dôležité však je, Taigo na prvý ani na druhý pohľad nevyzerá ako zlepenec dielcov, ktoré sa povaľovali dakde v dielni. Má sebavedomý postoj, **vysoko posadená kapota** vzbudzuje rešpekt a svetelný LED pás prepájajúci zadné svetlá dodáva autu príjemne moderný nádych. Vnútri už síce palubná doska jednoznačne prehlasuje, že patrí do modelu Polo, ale na druhej strane jej niet čo vyčítať. Uznám, tvrdý plastový dekor nemusí byť po chuti každému, ale vďaka **rozsiahlemu programu individualizácie** si ho viete prispôsobiť tak, aby sa vám páčil. Z funkčného hľadiska je však všetko v poriadku. **Dotykový panel klimatizácie** sa síce v porovnaní s jeho predchádzajúcou generáciou obsahujúcou tlačidlá a otočné ovládače nedá jednoznačne označiť ako krok vpred, ale aspoň nemusíte žiadne jeho funkcie loviť z hlbín displeja, ako vás to občas núti Golf či modely ID.
### Kde sa šetrilo? Dobrá otázka. Čalúnenia by mohlo byť viac najmä na zadných dverách. Ale potom začnete skúmať to, na čom naozaj záleží. **Sedadlá?** Vo verzii R-Line, ktorá ich má v základe športové, sú veľmi pohodlné, s príjemným bočným vedením, dobre tvarované a vďaka kombinácii kože, Alcantary a textilu sa v nich človek nešmýka.
**Priestor vzadu?** Veľkorysý. Skutočne! Klesajúca línia strechy nie je problém, za seba som si sadol s rezervou pred kolenami aj nad hlavou (meriam 188 cm). Zadné sedadlá navyše prekvapujú dlhými sedákmi a celkovo veľmi príjemným posedom. Výduchy klimatizácie pre zadných pasažierov sú síce iba pod prednými sedadlami, ale aspoň na dve USB-C zásuvky sa nezabudlo. Vpredu sú ďalšie dve.
**A čo kufor?** Prístup k nemu je vďaka liftbacku kráľovský a jeho **objem 440 litrov** v pohode obslúži aj štvorčlennú rodinu. A tento objem je nemenný – sedadlá totiž nie sú posuvné ako v prípade modelu T-Cross a nemusíte teda hľadať kompromis medzi polohou sedadiel a objemom kufra. Môžete ich iba sklopiť. Potom vďaka variabilnej podlahe kufra vznikne rovná plocha a **využiteľný objem narastie až na 1 222 litrov**. Zostáva jediná otázka: ako sa vnútorný priestor a takýto batožinový priestor vmestili do auta, ktorá na ceste zaberie dĺžku iba 4,26 metra?
### Ďalšie prekvapenie Mobil si behom pár sekúnd bezdrôtovo spárujem s infotainmentom auta, odložím ho do priehradky s indukčnou nabíjačkou a v spoločnosti mojich obľúbených piesní zo Spotify a s navigáciou Waze na hlavnej obrazovke vyrážam na jazdu. **Pod kapotou je štvorvalec 1.5 TSI s výkonom až 110 kW** (150 k), ktorý pod nízkou záťažou dokáže deaktivovať dva valce a šetriť tak palivo. O radenie prevodových stupňov sa stará **sedemstupňová dvojspojková prevodovka DSG**. Stačí málo a moju pozornosť si získa podvozok. Je totiž **mimoriadne komfortný**! Zostávam príjemne šokovaný, pretože som čakal trochu tvrdšie Polo (pre vyššie ťažisko), ale Taigo tak nádherne dýcha s cestou, že to som už dávno nezažil. Nepreháňam, **celý týždeň som si vyslovene užíval komfort jazdy**. A pritom na palube neboli žiadne triky v podobe adaptívneho odpruženia alebo extrémne malých kolies. Moje Taigo bolo obuté na 17-kach, ktoré mu pasujú ako uliate. Toto je skrátka **príklad toho, že keď sa pasívny podvozok dobre nastaví**, dokáže fungovať vynikajúco. A vzadu nemusí byť ani viacprvková náprava. Lenže ako jazdí v zákrutách? Opäť riskujem, že by ste ma mohli obviniť z preháňania, ale **Taigo jazdí skvostne**! Čím to je? Nemá lepivé pneumatiky, nedosahuje v zákrutách úžasné preťaženia a jeho motor mu síce dodáva slušnú dynamiku, no nie je to žiaden trhač asfaltu, ktorý by vám nedovolil nadýchnuť sa pri akcelerácii.
Tajomstvo je opäť v naladení pružín a tlmičov. Taigo vám vďaka schopnosti perfektne absorbovať nerovnosti dodáva sebavedomie, pretože aj na horších cestách je veľmi stabilné. V zákrutách sa zas veľmi príjemne, lineárne nakláňa, takže vám dáva príležitosť dokonale si vychutnať jemné prenosy hmotnosti a hrať sa s ňou uprostred zákrut. Žiadne šmyky – ESC sa nedá vypnúť – iba jemné náznaky toho, že zadná náprava ochotne nasleduje tú prednú a podieľa sa na tom, ako auto zatáča. To všetko dopĺňa veľmi presné a príjemne sprevodované riadenie, dobre dávkovateľné brzdy, veľmi rýchlo reagujúca prevodovka DSG (v manuálnom režime) a zrazu aj z auta, od ktorého by to nikto nečakal, je skvelé náradie na jazdu pre radosť.
**Samozrejme, že to nie je žiaden hot-hatch**, ale dávno sa mi nestalo, aby som si svižnú jazdu užil v akomkoľvek crossoveri a aby som bol na jej konci navyše odmenený **spotrebou len jemne presahujúcou 7 l/100 km**. V pokojnom tempe sa dalo jazdiť aj za 6,3 l/100 km, čo je pri výkone motora skvelá hodnota.

FINANCOVANIE VW NEXT CEZ VOLKSWAGEN FINANCIAL SERVICES

Moderné a dynamické VW Taigo môžete mať s výhodným financovaním bez poplatkov a s nízkou akontáciou napr. 20 %

Model VW Taigo 1.5 TSI R-line DSG 110kW
Cena vozidla 28.250,00 €
Typ financovania VW NEXT (3 možnosti ukončenia financovania)
Akontácia 20% (5.650,00 €)
Výška úveru 22.600 €
Dĺžka splácania 48 mesiacov
Spracovateľský poplatok 0 %
Výška mesačnej splátky 281 € vrátane poistenia (HP, PZP, GAP,…)

Kalkulácia platí pre právnickú osobu. Viac informácií o možnostiach financovania vozidiel zn. Volkswagen nájdete na stránkach koncernovej lízingovky www.vwfs.sk

[CAR id=17149]

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »