Test BMW iX xDrive40: Zrodený ako elektromobil

Testovaný model nie je ani prvé elektrické vozidlo od BMW, ani prvé, ktoré vzniklo iba ako elektromobil. No je prvé, ktoré sa k nám dostalo s najmodernejšou generáciou tohto pohonu.
Vydané  Text: 

Spomínam si na mnoho výnimočných zážitkov spojených s modelmi s modro-bielym znakom. Niektoré sa spájali s priehrštiami luxusu, iné boli o nekonečnej dynamike. A niektoré boli predovšetkým príjemné. Kam sa radí [BMW iX](https://autoviny.sk/obsah/znacka/bmw-ix)? Niekam jemne pod priesečník toho všetkého.
### Priestorový luxus Vozidlá, ktoré presahujú do viacerých kategórií, jazdia po cestách už nejaký čas. Avšak až s príchodom elektromobilov dostal výraz crossover, čiže z každého rožku čosi, ten správny význam. Sám totiž hľadám, kam ho zaradiť. Na [SUV](https://autoviny.sk/obsah/znacka/suv) síce má pohon všetkých kolies (elektromotorom v každej náprave) a zvýšené sedenie, no so svetlou výškou by som to ďalej ako na štrkovú cestu neskúšal. Na [kombi](https://autoviny.sk/obsah/znacka/kombi) je to vysoké a na [MPV](https://autoviny.sk/obsah/znacka/mpv) sa tiež veľmi nehrá – napriek **veľkému batožinovému priestoru** (**500/1 750 dm3**) a príkladnej variabilite pri sklápaní delených operadiel zadných sedadiel a veľkému priestoru pod dvojitým dnom, ideálnym na uloženie nabíjacích káblov a vynikajúcim rozhľadom z vozidla.
Netradičným tvarom zadnej časti dominujú úzke LED svetlomety, k dispozícii je aj obrovský otvor na batožinu
Takže tu máme [crossover](https://autoviny.sk/obsah/znacka/crossover), ktorý vznikol s tým, že ho bude **poháňať iba elektrina**. Vďaka tomu nie sú v interiéri žiadne tunely a pýši sa veľkorysým priestorom. Bez ohľadu na výšku sa budete pohodlne cítiť vpredu aj vzadu, tam sa bez problémov zmestia aj traja dospelí. Všetci navyše sedia v komfortných kreslách čalúnených príjemne vyzerajúcim recyklovaným materiálom, aj keď dvojica vpredu si ich môže všemožne upraviť a k dispozícii má aj masáž.
Veľkorysý a vzdušný interiér dostal netradičné stvárnenie, zakrivená plocha s displejmi smeruje na vodiča
Vozidlo komunikuje s vodičom prostredníctvom veľkého zakriveného panelu s dvoma obrazovkami, čím sa odvoláva na typickú orientáciu na vodiča známu z väčšiny doterajších modelov značky. **Ovládanie je však úplne prepracované**. Povely sa zadávajú cez krásne spracovanú konzolu medzi prednými sedadlami, ktorá nemá fyzické tlačidlá. Vyzerá to veľmi elegantne a funguje skvelo. Celkový [počet ovládacích prvkov sa výrazne znížil](https://www.autoviny.sk/reportaze/122261/dotykove-displeje-a-senzorove-tlacidla-v-autach-bezpecnost-sme-nahradili-imidzom) najmä v prospech výrazne rozšírených možností [hlasového ovládania](https://www.autoviny.sk/obsah/znacka/technologie), **slovenčina však zatiaľ medzi podporovanými jazykmi nie je**. Napriek tomu sa dokážete s autom celkom rýchlo zžiť a užívať si všetky vymoženosti, ktoré vám ponúka.
Predné sedadlá majú integrovanú opierku, môžu poskytnúť masáž a čalúnenie je z recyklovaných materiálov
Nová ergonómia priniesla nastavovanie sedadiel na dverách, tie sa otvárajú tlačidlom
So zdvihnutým obočím sme sa pozerali na volant. Športovou terminológiou by sme povedali, že v [BMW](https://autoviny.sk/obsah/znacka/bmw) ho prekaučovali. Čiže chceli priniesť niečo natoľko nové, až sa volant v ideálnej polohe nedrží úplne najlepšie. Prosíme, vráťte nám okrúhle volanty!
Krištáľový povrch ovládacích prvkov v kombinácii s drevom, tlačidlá ako súčasť povrchu
Trojdielne samostatne do roviny sklopné operadlá a miesto pod podlahou – vzorová variabilita
### Rýchlo a pohodlne Ak by sme mali hovoriť o **dynamike** tohto [elektromobilu](https://autoviny.sk/obsah/znacka/elektromobil), tak všetko sa odvíja od **systémového krútiaceho momentu s hodnotou 630 Nm**, ktorý vzniká z dvoch elektromotorov. Vďaka tomu trvá zrýchlenie z 0 na 100 km/h iba 6,1 sekundy. Keďže tento krútiaci moment je dostupný kedykoľvek, hneď a okamžite, je vhodné posádku na plánované zrýchľovanie, napríklad pri predbiehaní, vopred upozorniť. Inak hrozí náhly kontakt ich hláv s opierkami. A to nemusí byť každému príjemné.
K tomu sa pridáva **vzduchové odpruženie na oboch nápravách**, takže jazda je nesmierne pohodlná, príjemná a plavná. Ale prejazd zákrutami si podvozok stráži a napriek **hmotnosti prevyšujúcej 2 400 kg** cez ne prechádza bez zbytočných náklonov. Nehovoriac o tichu na palube, ktoré je nesmierne návykové. Aj pri diaľničnej rýchlosti 130 km/h sme sa mohli rozprávať úplne pokojne bez zvyšovania hlasu. A to i s cestujúcimi na zadných sedadlách. Keďže vozidlo využíva bezrámové okná, považujeme to za **konštruktérsky zázrak**.
### Dojazd a spotreba Spotreba elektrickej energie sa pohybovala niekde nad 21 kWh/100 km, čo znamená dojazd jemne **nad 300 km**. V prípade potreby vám vie navigácia povedať, kde sa nachádzajú najbližšie nabíjačky, aj **koľko bude trvať nabíjanie**, čo je veľmi vhodná informácia, zvlášť, keď cestujete na dlhšie trasy.

Na vodný pohon: BMW iX a BMW i4 sa môžu pochváliť ekológiou ako málokto

Ak sa pri výrobe aj prevádzke elektromobilu používa energia získaná z bezpečných obnoviteľných zdrojov, kritika ich neekologickosti sa dostáva do úzkych.

[CAR id=17131]








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.