VIDEOTEST: Dongfeng Fengon 5 je veľké čínske SUV pre masy! Obstojí na slovenskom trhu?

Za seba musím povedať, že Dongfeng sa týmto modelom trafil do čierneho. Reprezentuje totiž presne to, čo majú dnes Slováci radi. Je to pomerne vysoké SUV so zvažujúcou sa strechou, ktoré púta pozornosť. Neverili by ste, koľko ľudí sa za týmto autom v priebehu týždňa otočilo. Sám som to po chvíli prestal rátať. Napriek všetkému nevyzerá… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Za seba musím povedať, že Dongfeng sa týmto modelom trafil do čierneho. Reprezentuje totiž presne to, čo majú dnes Slováci radi. Je to pomerne vysoké SUV so zvažujúcou sa strechou, ktoré púta pozornosť. Neverili by ste, koľko ľudí sa za týmto autom v priebehu týždňa otočilo. Sám som to po chvíli prestal rátať. Napriek všetkému nevyzerá Dongfeng ustrelene ani ako z inej planéty. Celok pôsobí elegantne, nechýbajú Full LED svetlomety vpredu aj vzadu či dynamické smerovky v štýle Audi. Pár svojských riešení by sa predsa len našlo. Napríklad **po otvorení kapoty tu môžete namiesto motora vidieť veľký plastový kryt s otvormi pre dolievanie kvapalín.** Batožinový priestor poteší dobrým tvarom aj rezervom pod dnom. **Výrobca udáva veľkosť cez 700 litrov v základnom usporiadaní, naživo by sme skôr tipovali, že táto hodnota má bližšie k číslu 600 litrov.** Po sklopení operadiel potom Fengon sľubuje rovnú plochu a objem až 1 400 litrov. Pri nakladaní si však musíte dať pozor na hlavu, **veko kufra sa otvára len do výšky 180 cm a nakladacia hrana by rovnako mohla byť nižšia.**
Dotykový displej by si zaslúžil lepší hardware, multimediálny systém však teší funkcionalitou.
Inzercia: Kooperativa - výpočet PZP Je všeobecne známe, že Číňania majú radi predĺžené verzie a priestor na nohy vzadu je pre nich naozaj symbolicky dôležitý. Preto sa v tomto prípade dvere otvárajú pekne doširoka, podlaha vzadu je úplne rovná bez stredového tunelu, takže problémy nebude mať ani stredný pasažier. V druhom rade si nájdu pohodlie aj vysokí ľudia s výškou nad 190 centimetrov, pričom nevadí ani strešné okno. **Hľadanie ideálnej polohy za volantom však môže vyšším postavám chvíľku trvať.** Rozsah nastavenia elektrických sedadiel je totiž obmedzený, pričom sa v aute sedí pomerne vysoko a blízko pri volante. Osoby do 190 cm by si však mali vďaka dvojosovo nastaviteľnému volantu nájsť ideálnu polohu bez väčších problémov.
Pár poznámok by sme mali aj k multimediálnemu systému. Jeho zobrazovacia kvalita je skôr priemerná, v noci bol aj pri najnižšom nastavení príliš jasný a cez deň naň na priamom slnku zas nevidíte veľa. Namiesto klasického Android Auto alebo Apple Carplay tu máte premietanie obrazovky telefónu na displej riešené ako pri smart televíziách. **V podstate si tu viete preniesť presný obraz toho, čo máte na mobile, pozerať Youtube alebo zapnúť Google Mapy.** Proces spárovania však nie je automatický a zároveň musíte všetky funkcie stále ovládať cez mobil, cez multimediálny systém obrazovku mobilu jednoducho ovládať neviete. Čo sa týka mapových podkladov, tak Dongfeng údajne pracuje na výbere navigácie, ktorá by zastrešila aj európsky región. V našom aute ešte finálna verzia nebola, ale vraj by malo byť v blízkej budúcnosti vyriešené. Pred vodičom sa nachádzajú klasické analógové prístroje s palubným počítačom v strede. Sú elegantne podsvietené, no číslice môžu byť pre starších ľudí možno trochu malé a ťažšie čitateľné. Ale to je len taký detail.
Pod kapotou tohto auta pracuje benzínový štvorvalec s turbom a objemom 1.5 litra, ktorý je údajne odvodený od Mitsubishi. Disponuje výkonom 103 kW (137 k) a krútiacim momentom 220 Nm, čo nie ja na tak veľké auto príliš veľa a potvrdilo nám to aj naše meranie dynamiky. **Z nuly na 100 km/h sa Fengon 5 dostane za 13,6 sekundy, pri pružnom zrýchlení zo 60 km/h na 100 km/h potrebuje štvorvalec 7,5 sekundy.** Okrem toho treba počítať s tým, že reakcia na stlačenie akcelerátora nie je okamžitá, v závislosti od situácie musíte od zošliapnutia plynového pedála po začiatok akcelerácie počítať s oneskorením. Základný motor obľubuje skôr pohodovú jazdu, v kombinácii s cvt prevodovkou ZF Punch ide o naozaj komfortné vozenie. Nevnímate ani zmeny prevodových stupňov, pretože tie sú len virtuálne a auto sa doslova len tak kĺže vpred.
Auto pôsobí na ceste takým tuhým, hutným dojmom. Rozhodne nemáte pocit, že to auto drží pokope len lepidlo a 3M páska. A poradí si aj so slovenskými cestami, pri prejazde cez rôzne záplaty prenáša do interiéru minimum otrasov a hluku. **Karoséria sa takmer vôbec neotriasa a v interiéri je aj na horších cestách pokoj.** Všetko je príkladne utlmené, podvozok sa ozve až keď buchnete do poriadneho výtlku, no aj vtedy to skôr započujete než ucítite. Na suchej ceste som nemal problém ani s tým, že poháňaná je len predná náprava, auto veľmi pekne drží stopu a keď v zákrute narazíte na nerovný asfalt, auto si udrží stopu, zadok vďaka viacprvkovej zadnej náprave len tak niečo nerozhodí a ja mám spoza volantu celkovo dobrý pocit istoty. Samozrejme, nejde o závodný špeciál ani nič podobné, no zažil som viacerých renomovaných konkurentov s odfláknutejším podvozkom než má Dongfeng. Ak ma Dongfeng niečím naozaj príjemne prekvapil, tak práve podvozkom a riadením.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!