VIDEOTEST: Ford Kuga 2.0 TDCi EcoBlue je SUV, za ktorým sa otočíte!

### PREHĽAD Automobilka Ford predstavuje tretiu generáciu stredne veľkého SUV modelu Kuga. Vozidlo je postavené na novo vyvinutej globálnej platforme C2, vďaka čomu došlo k **medzigeneračnému úbytku na hmotnosti o viac ako 90 kilogramov.** Zároveň sa o 10 % zlepšila tuhosť karosérie aj aerodynamika, čo nepochybne prispeje k ešte lepším jazdným vlastnostiam a nižšej spotrebe paliva. Konkurencii chce… Prečítať celé
Vydané  Text: 
### PREHĽAD Automobilka Ford predstavuje tretiu generáciu stredne veľkého SUV modelu Kuga. Vozidlo je postavené na novo vyvinutej globálnej platforme C2, vďaka čomu došlo k **medzigeneračnému úbytku na hmotnosti o viac ako 90 kilogramov.** Zároveň sa o 10 % zlepšila tuhosť karosérie aj aerodynamika, čo nepochybne prispeje k ešte lepším jazdným vlastnostiam a nižšej spotrebe paliva. Konkurencii chce novinka prerásť cez hlavu, a to doslova. **Po novom má Kuga na dĺžku až 4 613 mm (+ 89 mm) a na šírku 1 882 mm (+ 44 mm), pričom samotný rázvor osí kolies narástol až na 2 710 mm (+ 20 mm).** Očakávame tak priestrannejší interiér aj zväčšený batožinový priestor.
Znížiť spotrebu sa Fordu podarilo prostredníctvom niekoľkých foriem hybridného pohonu. Kuga bude prvým modelom značky, ktorý si zákazníci môžu objednať ako mild-hybrid či plug-in hybrid. A teraz sa podržte! **Vo verzii plug-in hybrid by mala novinka využívať 2,5-litrový atmosférický benzínový štvorvalec s Atkinsonovým cyklom,** pričom systémový výkon sústavy má dosahovať 165 kW (225 k) s možnosťou čisto elektrického dojazdu na úrovni 50 km.
Ani pod kapotou mild-hybridnej verzie nenájdete malý trojvalček, ale 2.0 EcoBlue s výkonom 110 kW (150 k), ktorému asistuje remeňom poháňaný integrovaný štartér/generátor v rámci 48 V systému s akumulátorom. Generátor pritom môže v obmedzenom režime fungovať aj ako elektromotor. **Rozmanitú ponuku motorizácií uzavrú aj známe preplňované benzínové aj dieselové jednotky bez elektrickej pomoci.** Dôjde tak na vznetové štvorvalce 1.5 Ecoblue (88 kW / 120 k) a 2.0 Ecoblue (140 kW / 190 k) a takisto na zážihový trojvalec 1.5 EcoBoost (88 kW / 120 k alebo 110 kW / 150 k). V závislosti na motorizáciách potom bude Ford ponúkať aj pohon všetkých kolies a novú osemstupňovú automatickú prevodovku.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »