Test Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi: Nové schopnosti

Pred letom sme vám priniesli prvé pocity z jazdy s modelom Hyundai Santa Fe. Leto je za nami a vy môžete stres z opäť plných ciest ventilovať aj nad stránkami nášho časopisu. Napríklad aj čítaním o tom, ako sa nám žilo s novým sedemmiestnym Hyundaiom Santa Fe 2.2 CRDi.
Vydané  Text: 

Novinka sa naučila mnohým novým schopnostiam, ktoré vám s radosťou predstavíme. Jedno však musíme povedať hneď na začiatku. Santa Fe dokáže zmeniť pohľad na to, ako ste doteraz vnímali tento modelový rad. Prepracovaný podvozok a nová konštrukcia vozidla odrážajú potreby a predstavy európskych zákazníkov oveľa viac než doteraz. Už to nie je hojdanie po zastavení na križovatke, nakláňanie v zákrutách ani motor s automatom, ktorý musíte presviedčať plynovým pedálom, aby v sebe našiel schovaný dynamický potenciál, aby ste usúdili, že toto auto sa hodí predovšetkým na pokojnú jazdu. Nový Hyundai Santa Fe je naozaj iný. ### Santa Fe v kocke: * Veľké SUV s možnosťou 7 sedadiel s pohonom všetkých kolies a s automatickou prevodovkou. * Základ od 34 990 €, 2.2 CRDi v teste od 41 990 €. * Turbodiesel s pohonom všetkých kolies a s 8-stupňovým automatom. * Sedemmiestny interiér, karoséria typu SUV. * konkurujú mu Ford Edge, Škoda Kodiaq, Mitsubishi Outlander.
### Štýlová obývačka Ak by ste sa pred časom ocitli vo vývojovom centre Hyundai pri Soule, videli by ste na parkovisku odstavené asi všetky druhy vozidiel. Vrátane prémiových, Rolls-Royceom a Maybachom končiac. Už vtedy bolo jasné, že vývoj berú Kórejčania viac ako vážne a môžeme očakávať, že ich vozidlá sa budú posúvať na čoraz vyššiu kvalitatívnu úroveň.
Potvrdilo sa to aj tým, že vývoj automobilov pre náročný európsky trh sa usídlil v Nemecku a keď občas začujeme, akých ľudí k sebe automobilka láka, chápeme výšku ambícií. Prejavuje sa to aj v skokových posunoch medzi jednotlivými generáciami. Pokým mnohé automobilky cizelujú svoje úspešné koncepcie, Hyundai ide skokovo ďalej a prináša novinky, ktoré by ste od nich až tak úplne neočakávali. Napriek tomu si Hyundai Santa Fe niektoré dobré zvyky ponecháva. Myslíme predovšetkým na klimatizáciu ovládanú tlačidlami či množstvo odkladacích priestorov v okolí vodiča. Je ich toľko, že ak si nevyberiete tie, do ktorých si vždy budete odkladať svoje drobnosti, poľahky zabudnete, kde ich máte. Veľmi dobre sa nám sedelo aj na predných sedadlách, ktoré majú aj nastavovateľnú dĺžku sedacej časti. Drobnosť, no s dlhými nohami pri cestovaní na väčšie vzdialenosti to oceníte. Rovnako ako aj nastaviteľné režimy reakcií motora, prevodovky, tlmičov a riadenia. Keď spomíname riadenie – Hyundai ho mával dlhé roky veľmi mäkké, až ste si mysleli, že točíte kormidlom lode. Dnes cítite jemný odpor a pri smerovaní vozidla do zákruty nemáte pocit, že by ste si museli zauzliť ruky.
Priestorové pomery interiéru sa dajú opísať iba slovami ako štedré a veľkolepé. Nájsť si miesto na sedenie nie je problém vpredu ani vzadu, dokonca aj tretí rad sedadiel by sme vedeli označiť za akceptovateľný. Minimálne pre deti. Ľudia s výškou okolo 190 cm by už mali zvažovať kúpu strešného okna. Napriek tomu, že je veľké, panoramatické a otváracie, plus ho prekrýva roletka asi s najrýchlejším zasúvaním v automobilovom priemysle, dokáže znížiť vnútornú výšku. A to nemusí vyhovovať každému. Na druhej strane palec hore za nápadité stvárnenie poťahového materiálu na hornej strane interiéru od palubnej dosky vyššie. Svetlá farba rozžaruje interiér, vzor zas účinne zamaskuje prípadné znečistenie.
### S chladnou hlavou Pri klimatizácii sme spomenuli iba to, že sa ovláda tlačidlami. Podstatné však je, že si nastavíte teplotu vpredu aj vzadu, ale aj v treťom rade sedadiel. Výduchy sú dostatočne veľké na to, aby reálne ochladili priestor a neboli iba na okrasu. A keď budú sedadlá sklopené, užijú si klimatizáciu napríklad pes či potraviny. Variabilitu si Hyundai vysvetlil presne podľa tých poučiek, ktorými by sa mali riadiť všetci výrobcovia. Najmä tí, ktorí vyrábajú SUV zamerané na potreby rodín. Dvojdielne zadné sedadlá môžete polohovať aj posúvať, na prístup na sedadlá v treťom rade nepotrebujete špeciálnu gymnastickú prípravu. Sklápanie sedadiel v druhom rade hravo zvládnete aj tlačidlami z batožinového priestoru, na vyklopenie sedadiel v treťom rade stačí potiahnuť popruh. Sklápanie do roviny? Žiaden problém. Vznikne vám priestor s dĺžkou vhodnou na pristávanie menších lietadiel. Ešte aj krycia roletka má svoje miesto pod podlahou, takže ju nemusíte nechávať doma. K úplnej dokonalosti by to chcelo iba otváranie piatych dverí kopnutím pod nárazník a samostatne otvárateľné okno piatych dverí. Niečo si však Santa Fe musí nechať aj na facelift.
### Svižne cez vrchy Medzi nové schopnosti modelu Hyundai Santa Fe patria predovšetkým upravené jazdné vlastnosti. Na pomery kategórie SUV reaguje auto prekvapivo dynamicky a obratne. Nerovnosti dokáže tlmiť s prehľadom a o väčšine z nich ani nebudete vedieť. V zákrutách sa auto nenakláňa a aj automatická prevodovka s motorom reagujú bez badateľných oneskorení. Navyše si reakcie môžete nastaviť podľa svojich preferencií. Komfortný, ekologický a športový režim dopĺňa režim s označením Smart. Ten podľa aktuálnej situácie upravuje jednotlivé nastavenia. Takže ak tlačíte na pílu, automaticky prepne do športového režimu, pri šetrnej jazde zvolí ekologický a pri bežnej komfortný režim O tom, v ktorom z nich práve jazdíte, vás informuje farba nápisu na digitálnej prístrojovej doske. Jej rozlíšenie je veľmi vysoké a zobrazovanie údajov či pohybu ručičky také, že vám to nebude prekážať. K pozitívam patrí aj spotreba. Po týždni jazdenia po všetkých druhoch ciest radíme Hyundai Santa Fe do kategórie vozidiel, ktoré potrebujú vypadnúť z mesta. Spotreba ide potom výrazne dole. Nám skončila na hodnote 7,2 l/100 km. Na veľké a ťažké SUV s pohonom všetkých kolies, ktoré so sebou vozí aj tretí rad sedadiel, ide o veľmi slušný výsledok. Pokiaľ je tento druh vozidla vaším vysnívaným a veríte, že bez neho nemôžete žiť, máte od nás zelenú. Vnútorný priestor, praktické využitie či bezpečnostné systémy a konektivita s mobilnými telefónmi sú na úrovni, za ktorú sa nemusíte hanbiť ešte pár rokov. Navyše aj cenník vyzerá férovo. Za 45 000 eur dostanete plne vybavené vozidlo, do ktorého si priplácate akurát tak za prémiové kožené čalúnenie (bežnú kožu máte v cene), 7-miestne vyhotovenie, panoramatické strešné okno a metalízu. A to vyzerá naozaj zaujímavo.
### Technické údaje Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi **Motor** preplň. naftový R4, 2 199 cm³
**Výkon** 147 kW (200 k) pri 3 800 ot./min.
**Krútiaci moment** 440 Nm pri 1 750 ot./min.
**Pohon a podvozok**: 8-st. automatická prevodovka, aktív. pohon všetkých kolies, vpredu aj vzadu viacprvkové zavesenie.
**Brzdy** kotúčové, vpredu s vnútorným chladením.
**Pneu**. 235/55 R19.
**Batožinový priestor** 547/1 625 dm³
**Rozmery**: 4 770 × 1 890 × 1 680 mm, **rázvor** 2 765 mm,
**Prevádzková/celková hmotnosť** 1 977/2 600 kg,
**Objem palivovej nádrže** 64 l.
**Najvyššia rýchlosť** 205 km/h
**Zrýchlenie** 0 – 100 km/h 9,3 s
**Spotreba** 7,5/5,6/6,3 l/100 km
**Emisie CO2** 165 g/km
**Cena/testované auto** 41 990/47 850 €
**Konkurenti**: Ford Edge, Škoda Kodiaq, Mitsubishi Outlander



*Test bol publikovaný v magazíne auto motor a šport č. 10/2018. Pre autoviny.sk spracoval Erik Stríž.*




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.




Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.