TEST BMW M240i M Performance – Univerzita zábavy

Kompaktné auto, silný benzínový motor, pohon zadných kolies, mechanická ručná brzda, alkantara na volante. K dokonalosti zábavného vozidla chýba už len nekonečná palivová karta na vysokooktánový benzín.
Vydané  Text: 
Nemecké BMW v spolupráci s oddelením M Motorsport vytvorilo balík prvkov s označením M Performance. Nie je to úplne čistokrvné M, ale emócií poskytuje viac ako dosť. Pohľad na auto hovorí za všetko. Karbónové aerodynamické doplnky, 19-palcové kolesá, modré strmene, logo M všade, kam sa oko pozrie.


Interiér? Alkantara, koža, karbón. Volant s displejom, na ktorom sa premietajú údaje o preťažení. A čerešnička – mechanická ručná brzda! Tú stretávame v autách čoraz zriedkavejšie a práve ona v správnych rukách prispieva k zábave za volantom. BMW M240i M Performance, ako znie celé meno tejto hračky, nemôže sedieť v kúte. Štartovanie prepĺňaného radového 6-valca vydáva cez dve koncovky zvuk, ktorý odplaší túlavé mačky zo sídliska. Športová automatická prevodovka do polohy D a ide sa. Prvé prevalenie pneumatík znamená celkom razantný odpich. A to sme iba pustili brzdu!


Na poriadne stlačenie treba dobré prostredie. Napríklad kľukaté cesty v okolí Banskej Štiavnice. Potom sa už len poriadne držať volantu a užívať si zákruty. Auto reaguje na volant s chirurgickou presnosťou, na plyn s nadšením. Podvozok je aj v športovom režime tlmičov prekvapivo pohodlný a o nedokonalostiach ciest nemusia vedieť všetky platničky ani plomby. Na športové auto skoro zázrak! Prehnať to s plynom? Dá sa, ale elektronika zdvihne varovný prst a sleduje, aby ste neskončili mimo cesty.


So športovým autom sa dá jazdiť aj civilne, na diaľniciach pri pokojnej jazde je vnútri tiché a príjemné. Pre dvoch aj dostatočne priestranné. A keď budete potrebovať doma obhájiť jeho kúpu, máme dva silné argumenty. Dostatočne veľký batožinový priestor a dozadu dáte aj detskú sedačku so školákom. Ak má rád razantné zrýchlenie, máte doma silného spojenca. Hovorí sa, že jediný rozdiel medzi chlapcami a chlapmi je v cene ich hračiek. BMW M240i M Performance je pekelne drahá hračka, ale ak vám v žilách koluje benzín, bude vás tešiť veľmi dlho.

Technické údaje:


Motor: preplň. benzínový R6, 2 998 cm³
Výkon: 250 kW (340 k) pri 5 500 ot./min.
Krútiaci moment: 500 Nm pri 1 250 – 4 500 ot./min.
Pohon a podvozok: 8-st. aut. prevodovka, pohon zadných kolies, vpredu dvojité trojuholníkové ramená, vzadu multilink. Brzdy kotúčové, vpredu aj vzadu s vnútorným chladením. Pneumatiky vpredu 225/35 R19, vzadu 245/30 R19.
Batožinový priestor: 390 dm³
Rozmery: 4 454 × 1 774 × 1 408 mm, rázvor 2 690 mm, prevádzková/celková hmotnosť 1 470 /1 995 kg, objem nádrže 52 l.
Najvyššia rýchlosť: 250 km/h
Zrýchlenie 0 – 100 km/h: 4,6 s 
Spotreba: 9,4/5,8/7,1 l/100 km
Emisie CO₂: 163 g/km
Cena/testované vozidlo: 46 250 €/61 562 €




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.




Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.