RETRO TEST Škoda Rapid 135 (1988) – České nebo

Zatiaľ posledné kupé Škody žilo roky v tieni pre svoj „neurodzený“ pôvod. Lenže klasické sto dvadsiatky z našich ulíc miznú a čas ukazuje, že charakteristický predok môže vyvolávať v kombinácii so splývajúcou zadnou časťou príjemné estetické pocity aj v prípade modelu, ktorého východiskový typ vznikol vo viac ako 2 miliónoch kusov. Rapid navyše jazdí oveľa lepšie, než si väčšina ľudí myslí.
Vydané  Text: 

Kvasiny boli miestom vzniku športových derivátov škodoviek viac ako 40 rokov a Rapid túto slávnu tradíciu so cťou uzavrel. Ponúkol totiž najsilnejší motor, najvyspelejší podvozok a tiež veľa moderných prvkov, ktoré sa aj vo Favorite stali štandardom až po čase. Ale nepredbiehajme. S uvedením typu 1000 MB v roku 1964 prešla škodovácka produkcia na samonosné karosérie, ktoré vylučovali jednoduchú stavbu kabrioletu. Športové kupé, predznamenané Tudorom 1000/1100 MBX, tak bolo spočiatku vlastne ich náhradou. A to nadmieru úspešnou – najmä v prvých rokoch po nábehu výroby bývalo zvykom, že sa drvivá väčšina produkcie vyvážala za valuty na Západ. Úspešné časy otvorilo kupé s bezrámovými dverami Škoda 110 R. To začalo vychádzať z podstatne rozšírenej kvasinskej továrne v roku 1970 a predurčilo podobu „kupátok“ s okrídleným šípom na ďalších 20 rokov.


Schádzali z liniek až do roku 1980, teda paralelne so sedanmi 742. Ako vôbec prvá škodovka prinieslo bezpečnostnú mäkčenú palubnú dosku a stalo sa základom radu legendárnych športových typov, vrátane vavrínového Š 130 RS. Prototyp nástupcu bol hotový už v roku 1973 a do značnej miery sa technicky zhodoval. Pre problémy so subdodávateľmi prišiel až v roku 1981. Vyšiel pod menom Garde a do studnice škodováckych technológií pridal hrebeňové riadenie, plastové nárazníky a sériovú vlečnú zadnú nápravu (tu prvýkrát použil prototyp 200 RS). Úspech predchodcu však nedosiahol a navyše mu uškodili snahy zaviesť výrobu do Bratislavských automobilových závodov, postavených na zelenej lúke. Garde a neskôr aj Rapid v počte zhruba 3 500 áut boli prvými sériovo montovanými automobilmi v Bratislave.


Že sa absencia skúseností aj kvalifikovaných robotníkov neobišla bez kvalitatívnych výkyvov, je nad slnko jasnejšie. Už v roku 1984 preto došlo na náhradu. Rapid dostal dlhšiu a nižšiu karosériu, odvodenú od modernizovaného sedanu typu M. S ňou súviseli širšie nápravy, konečne unifikované sa sedanom (Garde malo unikátne). Veľkým bonusom bola päťstupňová prevodovka a po roku aj väčší motor, tentoraz s objemom 1,3 l a s výkonom 43 kW (58,5 k). Rapid vydržal 6 rokov, spočiatku sa v Kvasinách montoval paralelne s poslednými kusmi Garde. Kvalitatívne výpadky ustali, pretože vo výrobe už pokračovali len Kvasiny. Aj Rapid sa úspešne exportoval, najmä do Veľkej Británie, SRN, Francúzska, Holandska a do Kanady. A pretože sa v roku 1986 sprísnili emisné limity, vývozné Rapidy po tomto dátume dostali vstrekovanie Bendix, a dokonca aj katalyzátor. Za sedem rokov vzniklo v Kvasinách celkovo 33 455 Rapidov. Úplne posledné červené kupé slávnostne vypravili 26. januára 1990, finálny kus pre Anglicko, teda s pravostranným riadením, presne o týždeň skôr. Strieborný exemplár na osemlúčových zliatinových kolesách v dokonalom stave bol nedávno dokonca na predaj.


Tým sa uzavrela kapitola rýdzo športových modelov nielen v Kvasinách, ale aj v celej škodovke. Nástupca v podobe trojdverového zníženého Favoritu podľa Bertoneho návrhu, ktorého prototyp dokončili v Kvasinách už v roku 1987 a dnes stojí v depozitári múzea, sa pre neochotu starého aj nového vedenia investovať do náradia do výroby už nedostal. Ten istý osud stretol modernizovaný Rapid, postavený v dvoch exemplároch, realizácie sa nedočkalo ani úchvatné veľké kupé Tudor, postavené na základoch prvej generácie Superbu. Nie je preto vylúčené, že práve Rapid zostane nadobro posledným športovo strihaným kupé značky Škoda. Deň strávený za volantom zachovaného Rapidu 135 bol veľmi poučný. Autor týchto riadkov dôverne pozná zadomotorové škodovky a jednu takú má aj doma. O to bol však prekvapenejší. Rapid časom skrásnel a redukcia počtu sto dvadsiatok na českých cestách spôsobila, že medzi nimi vyniká. V jasno červenej farbe a na originálnych zliatinových kolesách mu to pristane viac, než by bola väčšina Husákových detí ochotná priznať.


Hlavne zboku toho nemá s rozšírenými sedanmi veľa spoločné. Prekvapia vyvážené tvary a veľmi pekne spracované detaily – napríklad špecifické zadné čelo. Hlavným dojmom vnútri sú nečakane pohodlné sedadlá, aj keď sme neskôr konštatovali, že pre taký kvalitný podvozok by si zaslúžili viac bočného vedenia. Prístroje a ovládače sú, pochopiteľne, poplatné dobe vzniku, avšak prekvapilo ľahké a úplne presné riadenie, solídne radenie a účinné brzdy. Najsilnejším pocitom je však odlišnosť od bežnej sto-dvadsiatky. Počnúc výrazne lepšími jazdnými vlastnosťami vďaka vlečnej náprave cez silnejší motor až po tuhšiu karosériu. S Rapidom sa dá celkom frčať a on poslušne hlási medze adhézie. Prejav podvozka nečakane silno pripomína moderné Porsche 911. Pochopiteľne, že od necelých 60 koní nemožno čakať zázraky, lenže okamžité reakcie karburátorového motora spolu s nízkou hmotnosťou a so zdatným ťahom odspodu, charakteristickým pre motory OHV, dokážu urobiť z obyčajného výletu peknú zábavu. Kľukaté cesty zvládne Rapid prejsť nečakane rýchlo a sebaisto a v skúsených rukách sa stáva zlým snom mnohých silnejších áut.Výkon 43 kW (58,5 k) pri 4 800 ot./min.


Všetko má svoje medze, dané nielen opatrnosťou k múzejnému exponátu, ale aj nechuťou ortodoxného motora k dramatickému vytáčaniu. A tak skúšame s Rapidom proste len tak cestovať, podobne ako Jiří Macháček v legendárnej reklame mobilného operátora. A ono to ide tiež dobre. Vnútri je celkom ticho, modernejšie podvozok sa s deravou cestou vyrovnáva podstatne dôstojnejšie než v sedanoch s kyvadlovou zadnou nápravou a zo sedadiel nebolí chrbát ani po niekoľkých hodinách. Bonusom je spotreba, udržateľná prekvapivo nízko. A ,samozrejme, vedomie, že až na niekoľko detailov na Rapid stále bez problémov zoženiete prakticky všetko, navyše v porovnaní so západnými značkami prakticky zadarmo.

**Motor:** kvapalinou chladený R4, 1 289 cm³

**Výkon:** 43 kW (58,5 k) pri 4 800 ot./min.

**Krútiaci moment:** 94 Nm pri 3 000 ot./min.

**Pohon a podvozok:** 5-st. manuálna prevodovka, pohon zadných kolies. Vpredu nezávislé zavesenie s dvojitými priečnymi ramenami, vzadu pozdĺžne a šikmé vlečné ramená. Brzdy vpredu kotúčové, vzadu bubnové. Pneumatiky OR 34 165 SR 13.

**Rozmery:** 4 200 × 1 610 × 1 380 mm, rázvor 2 400 mm.

**Najvyššia rýchlosť:** 148 km/h

**Zrýchlenie:** 0 – 100 km/h 15 s 

**Spotreba:** 7,7 l/100 km











Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.