Fotogaléria:Legendy Manchestru United dostali Chevy

Dá sa kúpiť dobré, no zároveň lacné auto? Našli sme sedem áut rôznych kategórií, ktoré vás nezruinujú.


Poznáme to. Prídete do banky, pod pazuchou si držíte zrolovaný plagát vašej vysnívanej Panamery v zafírovej metalíze, no zrazu nastane zlom. Sny sa rozplynú a bankár pootočí monitor, na ktorom sa zobrazí váš nový strop – 8 000€. Čo teraz? Potešíme vás, že aj za necelých 8 000€ sa dá kúpiť slušné auto a možno vám ostane aj na benzín. Pozrite sa na náš výber:

**DACIA LOGAN**

Čo sa cien týka, na Daciu si trúfne len málokto. V základnej výbave stojí 6 590€, a to je hlboko pod naším stropom. Čo za vaše peniaze dostanete? Auto s benzínovým motorom 1,2 16V, disponujúcim adekvátnym výkonom 54kW (73k).

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

V základnej výbave chýba lakovanie okrasných exteriérových prvkov.

Dacia je postavená na 15“ oceľových kolesách a pri výbere z dvoch farieb odporúčame siahnuť po tmavomodrej, ktorá zamaskuje čierne kľučky a zadný nárazník. Tie totiž Dacia v základnej výbave nelakuje. Exteriér zachraňuje LED denné svietenie. Na výbavu v interiéri zabudnite, no plný počet dávame za bezpečnosť, ktorá už v štandarde obsahuje trakčnú kontrolu, asistent pre rozjazd do kopca či čelné a hlavové airbagy.

Interiér základnej výbavy Access

Inzercia

Inzercia

Inzercia

V takmer totožnej výbave je dostupný aj hatchback Sandero, za ktorý si ale budete musieť priplatiť niekoľko stovák.

ODPORÚČANIE: Rozdiel medzi základnou výbavou Access a vrcholnou Arctica je v prípade základnej motorizácie len 1 200€, no za svoje peniaze získate exteriér vo farbe vozidla, palubný počítač, elektricky ovládané okná a spätné zrkadlá, výškovo nastaviteľný volant a sedadlo vodiča, autorádio s Bluetooth či manuálnu klimatizáciu.

Logan vo výbave pôsobí hodnotnejším dojmom

**LADA GRANTA**

Lada žije a pred niekoľkými rokmi prišla s náhradou za starý model 2107. Lada Granta možno nevyzerá vábne, no začína na rovnakej cenovej hladine ako Dacia Logan – 6 590€. V prospech ruského kladiva hraje predovšetkým to, čo ukrýva pod kapotou. Základná motorizácia je vybavená motorom 1,6 8V s výkonom 64 kW (87k). Výhodou je jeho jednoduchosť a spoľahlivosť, no nezahanbí ani výkonom.

Lada Granta sa nemusí páčiť každému…

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Tak ako v prípade Dacie, v základnom vyhotovení môžete zabudnúť na lakované prvky exteriéru či klimatizáciu. Potešilo nás však elektrické ovládanie predných okien, výškové nastavenie volantu, centrálne zamykanie a plnohodnotné rezervné koleso, za ktoré sa dnes už zvykne priplácať. Kde Lada neboduje, je samotná bezpečnosť. Na bočné či hlavové airbagy môžete zabudnúť a automobil neabsolvoval ani nárazové testy, za čo si Granta zaslúži kilometrový mínus.

Interiér vyzerá solídne, no chýbajú mu bezpečnostné prvky.

V prípade záujmu má Lada v ponuke aj verziu liftback, za ktorú si priplatíte približne 600€.

ODPORÚČANIE: Za 7 790€ môžete Grantu získať vo výbave ICE, ktorej nechýba klimatizácia či zliatinové kolesá. Zaujímavý je aj fakt, že dostanete motor so 16V technikou, vďaka ktorej sa zvýšil výkon motora na 72kW (98k).

**LADA KALINA**

Malý hatchback sa dá cenou aj výbavou porovnávať s Grantou. Do 8 000€ ju môžete získať aj vo verzii Station wagon s väčším batožinovým priestorom. Príplatkom za klimatizáciu sa však prehupnete cez náš strop a otázna je aj bezpečnosť vozidla.

**RENAULT TWINGO**

Ide o jedno z najdrahších áut v našom výbere. Kvalita spracovania je na vyššej úrovni ako v prípade Dacie a Lady, no za 7 990€ dostanete oveľa menšie auto. So svojimi rozmermi je primárne určené do mesta, kde môžete naplno využiť jeho úžasný polomer otáčania a dobré rozloženie hmotnosti, vďaka uloženiu motora nad zadnou nápravou. Za svoje peniaze dostanete slušnú bezpečnostnú výbavu, no v interiér je chudobný.

Po stránke dizajnu mu nie je čo vytknúť.

V aute bude chýbať rádio či výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča. Priplatiť si budete musieť aj za elektricky ovládané predné okná či klimatizáciu. O zábavu za volantom sa ale postará malý litrový motor s výkonom 52 kW (70k).

**HYUNDAI I10**

Toto sympatické autíčko sa dostalo do nášho výberu aj vďaka súčasnej ponuke, ktorá tesne podliezla limit – 7 990€. Litrový motor i10ky je slabý a ponúka len 48,5 kW (66k). Prvý dojem však vynahrádza dobrá bezpečnostná výbava. V interiéri nájdeme výškovo nastaviteľný volant, rádio či dokonca palubný počítač. Po klimatizáciu či elektrické ovládanie okien však budete musieť siahnuť nad náš limit.

Hyundai i10 je solídne auto.

**KIA PICANTO**

Cenou aj výkonom sa zhoduje s i10kou, no prekonáva ju výbavou. Za rovnaké peniaze navyše dostanete kľučky vo farbe vozidla a elektrické ovládanie predných okien.

**ŠKODA CITIGO**

Volkswagen už nie je taký ľudový a jeho miesto prebrala škodovka, no ani tá neponúka lacné autá. Jediným modelom, ktorý sa zmestí do nášho skromného rozpočtu, je malé Citigo.

Interiérom by sa Citigo chváliť nemalo.

Už pri prvom pohľade na cenník zisťujeme, že za 7 995€ získate iba trojdverovú variantu. Pod kapotou nájdeme motor 1.0 MPI s výkonom 44 kW (60 k), ktorý tak malému autu postačí. Horšie je to však s výbavou. Bezpečnostná výbava je porovnateľná s Kiou či Hyundaiom, no v základe nemáte ani sklápateľný kľúč od auta. Za vymoženosti si Citigo nechá zaplatiť, nejedná sa pritom o malé sumy. Výhodou malej škodovky je doživotná garancia mobility pri nehode.

**NAŠA VOĽBA:** Pokiaľ vám nevadí horšie spracovanie, odporúčame Daciu Logan vo výbave Arctica s motorom 1,2 16V 54 kW/73k za 7 790€. Presvedčil nás pomer výbavy a ceny, zanedbateľná nie je ani praktická stránka auta. Lada Granta stratila body za bezpečnosť a zvyšná štvorica (Twingo, i10, Picanto a Citigo) síce ponúka najlepšie spracovanie, no nepresvedčili výbavou ani cenou.

Pokračujte na ďalší príspevok »