Júnový auto motor a šport už v predaji aj s prílohou GENTLEMAN v cene!

Tradične vám prinášame kompletný obsah nového vydania najčítanejšieho auto-moto časopisu na Slovensku, auto motor a šport.
Vydané  Text: 

Predplatné auto motor a šport

Ak už máte predplatenú elektronickú verziu, prihláste sa tu. Vyberte si svoj variant predplatného jedným kliknutím: Elektronická verzia Úspora oproti printovej verzii je až 50% 19,80 € ročné predplatné 11,10 € polročné predplatné 1,98 €/ks jedno číslo Tlačená verzia Elektronické predplatné v cene 36,00 € ročné predplatné 20,00 € polročné predplatné 10,00 € štvrťročné predplatné... Prečítať celé

**Júnové vydanie časopisu auto motor a šport** (č. 6/2021) je v predaji od pondelka 24. mája 2021 za nezmenenú cenu 3,30 €. Pútačom nového čísla je náš autorský test SUV-kupé RENAULT ARKANA. V čísle sa venujeme tiež novej Škode Fabia a ďalším kompaktným automobilom s automatickou prevodovkou, špeciálnu pozornosť venujeme testu infotainmentov a porovnaniu automobilov z pohľadu používania prívesu. V prílohe EXTRA GENTLEMAN sa venujeme všetkému, čo súvisí so športovou jazdou.
Kompletnú ponuku testov z nového čísla časopisu prikladáme na konci tohto článku. Na dvojstrane s obsahom dominujú MCLAREN ELVA, náš redakčný test ŠKODA KAMIQ a a BMW X5 M.
### RENAULT ARKANA SUV-kupé nie je nič nové. Ale v segmente nižšej strednej triedy? To sa len tak nevidí. Až sa môžeme čudovať, že to nikomu z veľkých hráčov nenapadlo skôr. Renault však má historicky vo zvyku stáť pri zrode nových segmentov a čas ukáže, či aj z Arkany bude bestseller. Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že áno. Najmä ak sa pozrieme na cenu – základná cena modelu Arkana TCe 140 aj s automatom je už na Slovensku dostupná za 22 300 € a od verzie E-TECH Hybrid ju delí iba 1 100 €!
### NOVÁ ŠKODA FABIA DETAILNE Predstavenie nového modelu Škoda Fabia je v slovenskom motoristickom svete veľká udalosť. Ide totiž o dlhodobo najpredávanejší model na Slovensku a nová generácia sa postará o to, aby to tak aj zostalo. Konečne prichádza s novou platformou, vďaka ktorej je moderná a bezpečná.
### PRVÁ JAZDA NA NOVEJ ELEKTRICKEJ DACII SPRING S modelom Spring prináša Dacia na trh najdostupnejší elektromobil. Za cenu od 16 500 € dostanete v Číne vyrobené auto, ktoré sa tam predáva už od roku 2019 ako Renault K-ZE a Dongfeng EX1. Je to výhodná kúpa? ### PRVÁ JAZDA NA HYUNDAI BAYON Zmestí sa medzi i20 a Konu ešte nejaký crossover? Hyundai si myslí, že áno, a tak spojil techniku malého auta s karosériou malého SUV a vznikol Bayon. Je to výhra?
### Porovnávací test Honda Jazz, Hyundai i20, Kia Rio, Opel Corsa Kórejský koncern Hyundai sa vďaka atraktívnej ponuke modelov vyhrieva v slnku priazne zákazníkov. Tá obsahuje aj nový model i20, ktorý by chcel nadviazať na úspech súrodencov a my sme ho porovnali s tvrdou priamou konkurenciou. Popri tom sa prihlásilo o slovo aj zaujímavé porovnanie prevodoviek.
### TEST: Toyota Highlander 2.5 Hybrid AWD-i e-CVT **Majstrovstvo priestoru** dokázala Toyota už pri viacerých modeloch. Ďalším z adeptov, ktorý nás presviedčal o týchto schopnostiach, je model Highlander. Pridal k tomu pohon všetkých kolies a hybridnú technológiu. Všetko prísady, s ktorými si Toyota tyká.
### TEST Volkswagen ID.4 Max: NUDA SA NEKONÁ Rovnaká platforma, rovnaký elektromotor, rovnaký výkon a z 98 percent rovnaká funkcionalita ako ID.3. Napriek tomu sa modelu ID.4 podarilo zaujať ma ešte viac. ### TEST Land Rover Defender 90 3.0 D250 AWD MHEV: STROJ NA RADOSŤ Možno by ste takýto nadpis u mňa očakávali pri teste Caterhamu alebo Lotusu. Faktom však je, že ja som bol nesmierne vyradostený práve z týždňa stráveného s krátkym Defenderom. To auto má neskutočnú charizmu!
### TEST Audi RS Q8: AKÁ FYZIKA? Šesťsto koní v takmer dva a pol tonovom SUV sa môže zdať ako maximálne plytvanie prostriedkami, ale vyzerá to tak, že Audi sa podarilo dosiahnuť ultimátny kompromis. ### TEST Volkswagen Golf Variant 1.5 eTSI R-Line DSG: ŠVIHÁCKE KOMBI Kombi verzia Volkswagenu Golf s prívlastkom Variant si polepšila v dvoch významných oblastiach: má predĺžený rázvor a športovejší dizajn. Je to však stále dobré rodinné auto?
### VYBERÁME Z PRÍLOHY EXTRA GENTLEMAN: HYUNDAI i20 MALÝ, DRZÝ. Niektoré automobilky so športovými modelmi končia, iné sa ešte len rozbiehajú. Hyundai našťastie patrí do tej druhej skupiny a chce ukázať, že po famóznom modeli i30 N dokáže nadšencom zdvihnúť tep aj menšia i20 N. Javisko? Slovakia Ring.
### TEST BMW M8 Cabrio 4.4 V8 Twin Turbo M xDrive Existuje niečo také ako priveľký výkon? Ak áno, tak M8 Cabrio sa k tejto hranici nebezpečne priblížila. A nie je to preto, že by ho nevedela preniesť na cestu. Ale keď raz chcete to najlepšie…
### FASCINÁCIA: Porsche 911 by Singer To, čo by na prvý pohľad vyzeralo ako staršie Porsche 911, je v realite zreštaurované Porsche 964 z roku 1991. S jedným exemplárom sme vyrazili na cesty a zistili, čo sa skrýva za retro maskou. Napríklad aj motor boxer s výkonom 287 kW (390 k).
### TESTUJEME INFOTAINMENTY: Digitálne prepojení alebo zmätení? Online služby, hlasoví asistenti alebo XXL displeje: systémy infotainmentu prešli razantným vývojom. No ako dobre tieto služby fungujú v skutočnosti? Podporujú vodiča v správnom momente potrebnými informáciami? A ako je to s ovládaním? Urobili sme test na deviatich autách rozličných tried.
### JAZDA S DEŤMI: Vozík, sedačka alebo ťažná tyč? Či ste už drsný biker, alebo len cykloturista „výletník“, a ste rodič, jedno máte zaiste spoločné: chuť a nadšenie z možnosti vziať svojho potomka so sebou na obľúbený trail či cyklovýlet. V nasledujúcich riadkoch vám priblížime, ako čo najlepšie a hlavne najbezpečnejšie zvládnuť spoločnú jazdu s vašou ratolesťou
### KLASIK: OLTCIT CLUB – Milovaný nenávidený Oltcit Club vždy fungoval na našich cestách ako oživenie nudnej každodennosti. Je to auto, ktoré kedysi zdobilo sídliskové parkoviská a mnohých vodičov strašilo ovládačmi pod volantom. Investovať do Olcita. ### SERVIS: Bezpečnostné pásy Zatiaľ čo dnes si význam bezpečnostných pásov plne uvedomujeme a obvykle je to prvá vec, po ktorej v aute siahneme, boli časy, keď ich ľudia odmietali a bojkotovali. A to nie tak dávno.
### FASCINÁCIA: MCLAREN ELVA Pre McLaren Elva je limitom iba počet kusov. S výkonom 599 kW (815 k) sa výtvor z uhlíkových vlákien ženie vpred ako žiaden iný superšport a prepája vodiča s väčším celkom. Spája ho so živlami, s dynamikou a s okolím. Hurá!  

KOMPLETNÝ OBSAH AUTO MOTOR A ŠPORT č. 6/2021

(číslo strany a model) JAZDY A TESTY
  • 14 Renault Arkana spojil v dostupnej cenovej hladine príťažlivosť SUV a kupé.
  • 24 Malé vozidlá vstúpili do porovnania veľkolepo. Každé s inou prevodovkou.
  • 34 Toyota Highlander ponúka obrovský vnútorný priestor a nebojí sa zísť z cesty.
  • 38 VW ID.4 má všetkého viac. Priestoru, dojazdu, imidžu, pohody. A k tomu ešte čosi.
  • 40 Land Rover Defender sa k nám dostal aj v krátkej verzii 90. Iskierky ešte vidíme.
  • 42 Dongfeng Fengon 5 otvára novú kapitolu pôsobenia čínskych áut u nás.
  • 44 Škoda Octavia vo verzii Scout s najsilnejším naftovým motorom spĺňa sny.
  • 46 Audi RS Q8 je veľké, je rýchle, je silné. A okrem toho dokáže prekvapiť a očariť.
  • 48 VW Golf Variant skrýva tajomstvo, ktoré neodhalila ani jeho krátka verzia.
  • 50 Nissan Qashqai sa ukázal pred koncom životnosti. A nezostal sedieť v kúte!
  • 52 Peugeot e-2008 môže pre mnohých motoristov predstavovať riešenie v meste.
  • 54 Škoda Kamiq dostala zabrať tak, ako by ju chceli prevetrať všetci jej neprajníci.
  • 56 BMW X5 M so ženou za volantom. Na cestách častý zjav. Nemohli sme odolať!
PREDSTAVUJEME
  • 18 Škoda Fabia v novej generácii narástla tak, že sa pod kapotu vracia 4-valec.
  • 20 Dacia Spring zdvíha prst a upozorňuje, že elektromobil nemusí byť drahý.
  • 22 Hyundai Bayon objavil medzeru v ponuke automobilky, ktorú treba zaplniť.
EXTRA
  • 57 Gentleman prináša pár strán pre ľudí, ktorí sú gentlemanmi nielen za volantom.
  • 58 Štefan Rosina mladší pozná autá a všetko okolo nich azda z každej stránky.
  • 62 Hyundai i20 N rozkopáva dvere a kričí jasné posolstvo: „Tešte sa!!!“
  • 70 BMW M8 Cabrio by chcelo byť dokonalou odpoveďou na všetky otázky.
  • 74 Porsche 911 by Singer oživuje predstavy o vozidle so špičkovou technikou.
  • 80 Argentínske dielne tvorili kedysi základ miestneho formulového motoršportu.
  • 86 Honda Goldwing vás na zlatých krídlach odnesie do motocyklového neba.
ROZHOVOR
  • 88 Jaroslav Hercog, šéf slovenského zastúpenia Škody, o výzvach, ktorým dnes čelí.
SERVIS
  • 90 Infotainment by mal informovať a zabávať. Ovládanie však môže rozčuľovať.
  • 98 Autá pre ťahanie prívesu nájdete v každej dostupnej veľkostnej kategórii.
LIFESTYLE
  • 104 Bicykle a deti patria k sebe. Ako však zabezpečiť, aby bol každý výlet bezpečný?
  • 108 Nitriansky kraj ponúka krásne a nenáročné cyklotrasy. Máme tipy pre rodiny.
KLASIK
  • 112 Oltcit Club bol pre niekoho vykúpením, pre iného zatratením, dnes spomienkou.
  • 114 Vývoj bezpečnostných pásov prešiel vývojom, nechýbali slepé uličky.
ŠPORT
  • 116 Formula 1 má za sebou štyri kolá. Štatistiky odhaľujú prekvapivé tajomstvá.
  • 118 Rely WRC prináša napínavé súboje, o víťazoch rozhodujú posledné zákruty.
FASCINÁCIA
  • 120 McLaren Elva sedí na špičke krásnych šialenstiev, ktoré stoja na kolesách.
RUBRIKY
  • 6 Editoriál
  • 8 Zahrievacie kolo
  • 110 Tiráž
  • 128 Pripravujeme
  • 130 Autá v číslach

Predplatné auto motor a šport

Ak už máte predplatenú elektronickú verziu, prihláste sa tu. Vyberte si svoj variant predplatného jedným kliknutím: Elektronická verzia Úspora oproti printovej verzii je až 50% 19,80 € ročné predplatné 11,10 € polročné predplatné 1,98 €/ks jedno číslo Tlačená verzia Elektronické predplatné v cene 36,00 € ročné predplatné 20,00 € polročné predplatné 10,00 € štvrťročné predplatné... Prečítať celé

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!