4×4, 0,85-litrový naftový motor a neprekonateľná kvalita

Pracovné vozidlá sú neprekvapivo oveľa zaujímavejšie ako tie osobné. Zoznámte s modelovým radom XUV CROSS-OVER od značky John Deere.
Vydané  Text: 

Kríza-nekríza, poctivá práca je žiadaná vždy a všade. Lesníci, správcovia športových areálov, poľnohospodári, farmári a mnohí ďalší musia fungovať bez ohľadu na politické či celospoločenské dianie a už viac ako pol druha storočia sa spoliehajú na jednu významnú americkú značku. Je ňou John Deere, ktorá vo svojej vlastnej réžii v Spojených štátoch vyrába ťažkú poľnohospodársku techniku, traktory a príslušenstvo k nim, ale aj komerčnú záhradnú techniku a špičkové pracovné vozidlá radu Gator. Na Slovensku sa dá John Deere zakúpiť cez spoločnosť Agroservis.

Nahliadnuť do sveta značky John Deere je priam pohlcujúce a azda každý fakt o tom, ako svoje produkty vyrába, dokonale rúcajú akékoľvek stereotypy o jednoduchosti výroby takéhoto typu produktov. Kľúčovými pojmami sú „kvalita a spoľahlivosť“ a odrážajú sa do každého detailu vo výrobe, predaji aj servise. Nahliadnite do tohto sveta s nami, nižšie predstavíme práve modelový rad Gator.

John Deere XUV865R HVAC RH

Robustný základ pre akékoľvek vylepšenia

John Deere Gator je pôsobivo rozmanitý modelový rad štvorkolesových pracovných vozidiel, z ktorých niektoré varianty majú dokonca aj homologizáciu pre použitie v cestnej komunikácii. Rozdeľujú sa medzi špecifické pracovné úžitkové vozidlá (TS, TX, TE, TH, HPX815E a ProGator) a terénne cross-over vozidlá. A práve variantom XUV CROSS-OVER sa dnes venujeme.

John Deere Gator XUV CROSS-OVER sa u nás ponúka hneď v niekoľkých vyhotoveniach, pričom každý z modelov disponuje pestrou paletou prispôsobiteľnosti.

V dopredaji sú aj štvormiestne verzie modelov XUV855M.

Štvormiestny XUV855M S4 je v predaji do vypredania zásob

Kľúčovým spoločným menovateľom je technologické vyhotovenie pohonu všetkých štyroch kolies, ktoré je na rozdiel od konkurenčných výrobkov pravé – teda krútiaci moment z motora smeruje na všetky štyri kolesá v smere jazdy dopredu aj dozadu.

Okrem toho sú tieto vozidlá vybavené dvojpiestovými hydraulickými brzdami, tuhým oceľovým rámom, variátorovou prevodovkou typu CVT, vybrané modely majú v štandardnej výbave aj posilňovač riadenia a plne nezávislé odpruženie kolies. Teda ako lepšie automobily.

Oceľový rám podvozka v John Deere Gator

Naftové aj benzínové motory

Pohon si pritom môže zákazník vybrať sám, čím má možnosť určovať aj maximálnu rýchlosť vozidla v rozpätí 40 až 60 km/h. K dispozícii sú benzínové (570, 586 a 812 ccm) aj naftové motory s objemom 854 ccm, pričom najsilnejšie konfigurácie XUV835M a XUV865M/XUV865R disponujú nosnosťou korby až 454 kg (celková nosnosť vozidla je 680kg vrátane obsluhy) a schopnosťou ťahať príves s hmotnosťou 904 kg.

Zvlášť praktické sú možnosti variability v zadnej časti vozidla, kde sa vozí náklad. Jednotlivé modely XUV ponúkajú rozličné varianty vyhotovenia, čím reagujú na rozdielne požiadavky od zákazníkov.

John Deere Gator XUV835M v základnom vyhotovení

Zatiaľ čo základové modely ponúkajú jednoduché vyhotovenie rámu kabíny a vysoké bočnice nákladového priestoru v štýle pick-upu, model XUV865M pridáva pevnejší rám kabíny aj s plastovými dverami.

Bočnice nákladného priestoru možno aj úplne odobrať, čím vznikne nákladná plošina, na ktorej odveziete aj OSB dosky.

Za príplatok možno zväčšiť objem nákladného priestoru pomocou ľahko upínacích vysokých bočníc, pridať elektromechanické zdvíhanie nákladového priestoru, nosič na prednú kapotu či navijak pre náklady až do 1 587 kg!

Azda najdivokejším vylepšením týchto vozidiel je osadenie snežných pásov:

John Deer navyše ponúka aj ďalšie funkčné príslušenstvo, ako prednú radlicu, terénne pneumatiky (vrátane špeciálnych na trávniky), LED reflektory, chrániče blatníkov, ochranný rám pre náročnú prevádzku, ťažný tyčový/guľový záves či dokonca klimatizáciu, digitálny prístrojový panel a športové sedadlá.

Pracovné vozidlá John Deer Gator XUV sa preto môžu vzájomne líšiť celkom zásadne, všetko s cieľom úplného prispôsobenia sa potrebám konkrétneho zákazníka.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!