Nie, Tesla vám nezlomí prsty automatickou kľučkou. Tu sú dôkazy

Sugestívna otázka, či vám automaticky zasúvateľná kľučka dverí doláme prsty, má veľmi jednoznačnú odpoveď: nie.
Vydané  Text: 
Internetom sa z času na čas šíria správy o tom, že automatická kľučka z elektromobilu Tesla Model S sa zasúva s takou silou, ktorá vám doláme prsty, ak ju včas nepustíte. Nie je to pravda, hoci sa na internete objavilo (https://vm.tiktok.com/bnx285/), ktorý rozsekne zasúvajúca sa kľučka dverí. Na TikTok má už 6,5 milióna zhliadnutí a ďalšie podobné videá nájdete aj na Facebooku, Instagrame či YouTube. Spoločnosti ako Tesla, ale aj Jaguar a všetky ďalšie, ktoré používajú v automobiloch automaticky zasúvateľné kľučky dverí, dbajú na to, aby boli pre ľudí bezpečné. Kľučka dverí je predmet, ktorý prirodzene ľudia chytajú do rúk a vyhotoviť ich v podobe, ktorá by mala potenciál polámať alebo dokonca odrezať prsty, je skrátka nemysliteľné. **Princíp ochrany prstov** je pritom vskutku jednoduchý. Elektrický motorček a jeho mechanizmus sú zodpovedné za vysúvanie a zasúvanie kľučky sú schopné pohybovať ňou iba do určitej miery odporu. Taký párok môžete zlomiť mimoriadne jednoducho vo vlastných rukách a aj slabšiemu elektromotoru nekladie prakticky žiadny odpor. Ak sú v kľučke prsty dospelej osoby alebo dieťaťa, jej zasúvanie sa v jednej chvíli zastaví a kladie prstom iba slabý odpor, ktorý nemá potenciál ublížiť. Demonštrácia bezpečnostného opatrenia je na tomto videu: … a tiež na tomto: Predovšetkým druhé z videí môže byť pre vás dôležitejšie, pretože v ňom recenzent veľmi jednoduchým spôsobom demonštruje, akou silou kľučka tlačí na predmety – štyri libry sú ekvivalentné 1,8 kilogramu. ### Zbytočná panika pre lajky Ľudia majú právo pochybovať a odhaľovať prípadné nedostatky automobilov, či už po stránke ich spoľahlivosti, funkčnosti alebo bezpečnosti. Je to aj prípad automaticky zasúvateľných kľučiek dverí. Lenže musíme rozlišovať medzi tým, čo sa má za potvrdené a násilným naháňaním zhliadnutí na sociálnych sieťach. Poukazovať na nebezpečnosť kľučiek na základe experimentu s párkom je možno zábavné, ale nezodpovedajúce realite. Veríme, že sú ľudia, ktorých zhliadnutie takéhoto videa odradí od kúpy alebo povzbudí ich nedôveru k automobilkám a ich dôrazu na bezpečnosť zákazníkov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.