Pokuta za zbytočne zapnutý motor počas státia je správna, tvrdia bežní ľudia

Takmer dve tretiny ľudí si myslia, že vodiči by mali byť pokutovaní za zbytočné ponechávanie zapnutého motora auta počas státia. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti RAC v Spojenom kráľovstve.
Vydané  Text: 
ILUSTRAČNÉ FOTO - Mazda 3 Sedan v teste auto motor a šport © 2019 Erik Stríž
Keď autom na niekoľko minút zastavíte na parkovisku čakajúc na známeho, zvyknete nechávať motor zapnutý? Robia to mnohí vodiči a nepovažujú to za žiadny problém, ale iní ľudia môžu zapnutý motor považovať za obťažujúci či dokonca škodlivý zdraviu okoloidúcich. V Spojenom kráľovstve prebehol prieskum istej súkromnej spoločnosti RAC, ktorá ponúka poistenie áut. Spoločnosť sa respondentov pýtala, či by podľa ich názoru mali byť vodiči pokutovaní, ak nechajú zbytočne zapnutý motor počas státia. Údajne až 72 percent z celkových 2 130 opýtaných motoristov tvrdilo, že považujú za správne pokutovať vodičov, ktorí nechávajú motor zapnutý zbytočne. Až 88 percent respondentov pritom uviedlo, že majú osobnú skúsenosť s danou záležitosťou – či už z hľadiska prvej osoby alebo ako pozorovateľa. A až 40 percent opýtaných potvrdilo, že sú svedkami takého konania veľmi často. Z celkového počtu respondentov 26 percent zastávalo názor, že motoristi by mali byť na svoje nevhodné konanie upozornení, ale nie pokutovaní. [Podľa magazínu AutoExpress](https://www.autoexpress.co.uk/car-news/consumer-news/104262/72-per-cent-of-motorists-support-fines-for-idling-drivers) sa ukázalo, že 30 percent prípadov nevypínania motora počas státia sa deje v mestách a až 26 percent týchto prehreškov sa deje priamo pred školami. Celý problém s ponechávaním zapnutého motora počas státia vozidla spočíva v jeho nepriaznivom vplyve na zdravie okoloidúcich. Spaľovací motor produkuje oxid uhličitý a zdraviu škodlivé emisie aj počas voľnobehu. Na rozdiel od motora v záťaži počas jazdy sa však tieto škodlivé plyny a čiastočky spalín pomalšie rozptýlia po okolí, teda ostávajú v relatívne malom vonkajšom priestore, kde si ľahšie môžu nájsť cestu až do tela okolidúceho človeka a zvieraťa. Jedno auto s najväčšou pravdepodobnosťou nemá potenciál niekomu ublížiť, ale napríklad pred školami, kde množstvo rodičov zvykne čakať svoje deti aj niekoľko minút, môžu byť koncentrácie škodlivých prvkov v ovzduší kriticky vysoké. Samozrejme, do celej veci vstupuje aj otázka, či spaľovacie motory pri zhasínaní a štartovaní koniec koncov nevyprodukujú viac škodlivín, ako keby ostali celý čas zapnuté. Na to už prieskum odpoveď neponúka. Okrem toho sa tento problém so zapnutými motormi týka predovšetkým starších áut, ktoré nedisponujú systémom auto štart-stop. V každom prípade je väčšinová zhoda respondentov dôležitá a zaujímavá aj pre Slovensko, hoci sa prieskum realizoval v Spojenom kráľovstve.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!