VIDEO: Katastrofálne nárazové testy karavanov a obytných dodávok. V tomto by ste sedieť nechceli:

Záujem o obytné dodávky a karavany v Európe rastie. Popularitu si získavajú najmä vo Švédsku, kde počet týchto jednotiek za posledné roky vzrástol o viac ako 50 %. Tento trend zachytilo aj tamojšie ministerstvo dopravy, ktoré si v nehodových štatistikách všimlo vyšší počet zranených osôb pri kolízii s týmto typom vozidla. A preto došlo k rozhodnutiu **vykonať niekoľko nárazových testov… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Záujem o obytné dodávky a karavany v Európe rastie. Popularitu si získavajú najmä vo Švédsku, kde počet týchto jednotiek za posledné roky vzrástol o viac ako 50 %. Tento trend zachytilo aj tamojšie ministerstvo dopravy, ktoré si v nehodových štatistikách všimlo vyšší počet zranených osôb pri kolízii s týmto typom vozidla. A preto došlo k rozhodnutiu **vykonať niekoľko nárazových testov s cieľom zistiť, či sú tieto vozidlá vôbec bezpečné** a aké sú možné následky pri nehode. Výsledkom nárazových testov sú hrôzostrašné zábery, ktoré nás v konečnom dôsledku až tak neprekvapujú. Ak si nejaký malý výrobca zoberie základ z dodávky, ku ktorej **prilepí krehkú skriňu plnú ťažkých domácich spotrebičov a nezabezpečených častí nábytku, tak to pri nehode predsa nemôže dopadnúť dobre.** Predná časť vozidla je pri kolízii tlačená ťažkou skriňou dopredu a **celá pôvodná bezpečnostná konštrukcia dodávky sa pod tlakom ohne** ako banán. Vo vnútri okrem toho nebezpečne poletujú ťažké kusy nábytku a spotrebiče ako napríklad dvierka od kuchynskej linky či rúra na ohrev jedla. Nakoniec prudký náraz vytrhne celú nadstavbu od podvozka, čoho výsledkom je zlyhanie celej štrukturálnej integrity vozidla.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »