Elon Musk povedal, kedy vyrobia plne autonómne auto. Je to podľa vás reálne?

Myslíte si, že to dokáže?
Vydané  Text: 
Elon Musk vypustil do sveta ďalšie odvážne tvrdenie týkajúce sa plne autonómnych vozidiel. **O koncepte samojazdiaceho auta sa hovorí už dlho, no až v poslednom období sa reálne koncepty vozidiel s najmodernejšími systémami dostávajú na reálne cesty.** Na vývoji autonómnych systémov už dnes pracujú najväčšie technologické spoločnosti ako je Google, no veľké pokroky zaznamenáva aj Uber či samotné automobilky. Čiastočne autonómne vozidlá sa pritom už dajú aj reálne kúpiť. Od roku 2019 bude automatické vedenie automobilu na diaľnici podporovať aj modernizovaný Volkswagen Passat a už viac ako dva roky je obdobný systém dostupný aj v modeloch značky Tesla pod názvom Autopilot.
Len málokto však v najbližších rokoch očakával predstavenie sériového vozidla s plne autonómnou technológiou na palube. Šéf automobilky Tesla, Elon Musk, sa preto postaral o rozruch, keď pred pár dňami v podcastovej relácii otvorene oznámil približný dátum možného uvedenia plnohodnotného autonómneho systému pre osobné vozidlá na trh. **„Tipujem, že systém, pri ktorom budete môcť bezpečne zaspať za volantom a zobudiť sa v cieľovej destinácii, bude hotový niekedy koncom budúceho roka,“** odpovedal Elon Musk na otázku týkajúcu sa budúcnosti autonómnych vozidiel.
Na základe minulých odvážnych tvrdení šéfa americkej automobilky by sme každému čitateľovi odporúčali brať najnovšie vyhlásenie s dostatočnou rezervou. **Ak sa však Elonovi predsa len podarí predstaviť autonómne jazdiace vozidlo, s najväčšou pravdepodobnosťou bude nová funkcia dostupná len na presne zmapovaných trasách, z ktorých Tesla za posledné roky získala veľké množstvo dát prostredníctvom majiteľmi využívanej funkcie Autopilot.** Nezabúdajme, že k dobrému fungovaniu podobných systémov je dôležité mať bezchybné dopravné značenie a ideálne počasie, ktoré by neznemožňovalo prácu dôležitých systémov.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!