Kde sa nachádzajú najnebezpečnejšie cesty na svete?

VIDEO | Ak si myslíte, že na Slovensku máme neprehľadné cesty s množstvom výtlkov, pozrite sa, na aké cesty môžete naraziť v iných krajinách.
Vydané  Text: 
Stevlio, Taliansko
### ⮝ Stevlio, Taliansko Táto cesta vyzerý horšie ako v skutočnosti je. Ide o dvojkilometrový úsek po pohorí Stevlio, ktorý sa dý úspešne zvládnuť, ak jazdíte opatrne. V prípade prehnanej rýchlosti a “machrovania” v zákrutách je takmer isté, že preletíte cez nízke zábrany a čaká vás istá smrť.

France - Passage du Gois.jpg
By —Pinpin 13:21, 15 August 2006 (UTC) – Own work, CC BY-SA 3.0, Link ### ⮝ Passage De Gois, Francúzsko Na prvá pohľad krásna cesta uprostred mora môže šoféra zabiť, ak sa na ňu nevyberie v správnom čase. Cesta je prejazdná iba dvakrát denne v čase odlivu. V čase prílivu je cesta úplne zaliata vodou. Ak je príliv silný, na ceste je voda vo výške až do 4 metrov. Značky samozrejme upozorňujú vodičov, kedy môžu cestou bezpečne prejsť


BR-116, Brazília
### ⮝ BR-116, Brazília Na prvý pohľad vyzerá táto cesta bezpečne, je pomerne rovná a dobre udržiavaná. Ide však o druhú najdlhšiu diaľnicu na svete s dĺžkou až 4385 km, ktorá spája 15 hlavných miest. Dostala prezývku “diaľnica do pekla”, pretože prechádza popri častiach Brazílie s veľmi zlou povesťou poznačenou drogami, prostitúciou a kriminálnymi gangami.

Eucla Pass, 2017 (08).jpg
By BahnfrendOwn work, CC BY-SA 4.0, Link ### ⮝ Eyre Highway, Austrália Táto diaľnica je najdlhšou rovnou diaľnicou na svete s dĺžkou približne 1600 kilometrov. Zrejme aj z tohto dôvodu je tu vysoká miera nehodovosti v dôsledku mikrospánku.


Uspallata, Čile - Argentína
### ⮝ Uspallata, Čile – Argentína Tento priechod sa nachádza uprostred And, v nadmorskej výške približne 3200 metrov a je hlavným spojením medzi Čile a Argentínou. Využívajú ho teda nielen autá, ale tiež množstvo turistických autobusov (aj poschodových) či kamióny. Premávku na tomto vyťaženom úseku často zhoršuje sneh a námraza, kvôli ktorým býva cesta v zimných mesiacoch niekedy aj zatvorená. Aby boli šoféri na tomto náročnom úseku chránení, v roku 1904 bola na jednom z kopcov osadená socha Ježiša, ktorá im má pomôcť dostať sa bezpečne do cieľa.
Tunel Guoliang, Čína
### ⮝ Tunel Guoliang, Čína Tento tunel je vytesaný na úpätí pohoria a je jednou z ciest, na ktorej sa netolerujú žiadne chyby. Tunel má tiež zaujímavú históriu, ktorá siaha do roku 1972. V tomto roku sa 13 miestnych mužov z dediny Guoliang rozhodlo spojiť sa s okolitým svetom tým, že začali postupne vytesávať runel do skaly bez použitia akejkoľvek ťažkej techniky, iba s kladivom a dlátom. Každý deň sa im podarilo vytesať iba 0,33 cm. O 5 rokov bol tunel vytesaný a dodnes je zaujímavou turistickou atrakciou.
Zoji La, India
### ⮝ Zoji La, India Táto 9-kilometrová cesta sa tiahne Himalájami v severnej časti Indie vo výške 3528 m. Jej šírka je určená skôr pre malé autá, ale vidieť na nej aj turistické autobusy či kamióny. Krajnica cesty vyzerá naozaj nebezpečne, akoby sa mohla cesta kedykoľvek zrútiť. Pre menej odvážnych je krajšie pozrieť sa na tento úsek z výšky z lietadla.
### ⮝ James Dalton, USA Táto diaľnica na Aljaške vyzerá v zime priam rozprávkovo. Ide však o oblasť, kde býva veľmi silný vietor a mráz, navyše tu nájdete množstvo výmoľov spôsobených pravdepodobne aj vplyvom nepriaznivého počasia. Navyše je diaľnica tak izolovaná od okolitého sveta, že v prípade nehody by ste pri čakaní na pomoc asi najskôr zamrzli.

Baltoro glacier from air.jpg
By Guilhem Vellut from Paris – Glacier, CC BY-SA 2.0, Link ### ⮝ Karakoram, Čína – Pakistan Rizikom na tejto diaľnici je opäť počasie a to najmä povodne a s nimi súvisiace zosuvy pôdy. Je to najvyššie položená vydláždená medzinárodná cesta na svete, ktorá siaha až do nadmorskej výšky 4693 metrov. Pri jej výstavbe v rokoch 1960-1970 zomrelo vyše tisíc robotníkov. Väčšina tejto 1300 km dlhej cesty sa tiahne náročným vysokohorským terénom.


Commonwealth Ave.jpg
By Lawrence RuizOwn work, CC BY-SA 4.0, Link ### ⮝ Commonwealth Avenue, Filipíny Táto cesta nie je nebezpečná kvôli prírodným podmienkam, v ktorých sa nachádza, ale kvôli nedodržiavaniu pravidiel účastníkov premávky a kvôli jej preťaženosti. V niektorých úsekoch má až 18 pruhov, na ktorých sú šoféri áut, motorkári, cyklistu a chodci, pričom sa všetci snažia ukradnúť si trošku priestoru a správajú sa preto agresívne.


### ⮝ Jalalabad – Kábul, Afganistan Afganistan je nebezpečný sám o sebe, ale diaľnica spájajúca hlavné mesto Kábul s Jalalabadom je jedným z najnebezpečnejších miest v krajine. Často tu dochádza k prepadom alebo únosom detí, navyše sú cesty na tomto úseku veľmi úzke, obklopené mnohými priepasťami a jazdia po nich bezohľadní afgánski vodiči. Každý deň tu dochádza k smrteľným nehodám, preto dostala diaľnica prezývku “údolie smrti”.
### ⮝ Sichuan – Tibet, Čína Táto 2000- kilometrová diaľnica vybudovaná v roku 1950 ponúka dychberúci pohľad na krásne hory a vysokohorský vzduch. Okrem toho je však aj extrémne nebezpečná, najmä kvôli zosuvom pôdy, lavínam, zlej viditeľnosti a šmykľavým povrchom.

Bolivia Yunga Road.jpg
By No machine-readable author provided. Ilosuna assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, Link


### ⮝ North Yungas Road, Bolívia V 90. rokoch bola táto oblasť vyhlásená za najnebezpečnejšiu na svete. Každoročne tam vtedy zomrelo okolo 300 ľudí pádom zo stoviek metrov vysokého útesu do údolia. Dnes je na tomto mieste vybudovaný nový obchvat, avšak stále sa nájdu šialenci, ktorí riskujú svoj život, len aby videli toto miesto. Ide však o priaznivcov horskej cyklistiky, nie o šoférov áut.
### ⮟ Najnebezpečnejšie cesty na svete všeobecne

Inzercia

Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »