Tento revolučný prvok zmení automobilový svet a zachráni tisíce životov! Do výbavy ho onedlho zahrnie aj Hyundai či Kia.

Automobilka Hyundai opäť prekvapuje!
Vydané  Text: 
Len nedávno sme vás informovali o dvoch zaujímavých projektoch automobilky Hyundai, ktorá chce byť lídrom v oblasti vývoja nových technológií. Prvá novinka sa týkala bezkľúčového vstupu do vozidla prostredníctvom odtlačku prsta, o pár dní neskôr predstavila inteligentné čelné sklo s premietaním údajov a teraz **vyšla na povrch správa o novom bezpečnostnom prvku, ktorý posunie funkciu airbagov na novú úroveň.** Existujú totiž situácie, kde klasické airbagy jednoducho nestačia. Ide o nehodu, pri ktorej dôjde k viacerým nárazom do auta, bežným príkladom môže byť reťazová nehoda na diaľnici. **Prvotný stret je bežnou situáciou, kde vystrelia airbagy a ochránia posádku. Pri druhej kolízii sú však účastníci nehody väčšinou odkázaní na prázdny airbag,** ktorý im už ďalej neposlúži. Podľa štatistík dochádza k podobnej situácii až pri troch z desiatich nehôd.

Hyundai predstavil revolučnú novinku, na kľúče od auta môžete definitívne zabudnúť!

Začiatkom budúceho roka chce automobilka Hyundai postupne zavádzať nový spôsob odomykania a štartovania vozidla prostredníctvom odtlačkov prsta. **Tento spôsob verifikácie prístupu pritom už dlhodobo poznáme napríklad z mobilných telefónov, kde sa v praxi osvedčil** a dnes je samozrejmosťou na väčšine smartfónov. Automobilka Hyundai bude vôbec prvým výrobcom, ktorý tento prvok zavedie do sériového auta, konkrétne nového modelu Santa... Prečítať celé

**A práve tento problém sa snaží Hyundai vyriešiť takzvaným multikolíznym airbagom.** Ako to funguje? Vo vozidle sa nachádza dvojnásobok airbagov ako v bežnom aute. Prvá séria sa aktivuje po náraze, potom vozidlo sníma polohu vodiča, ktorý je väčšinu času po strete vo veľmi neštandardnej pozícii. Akonáhle systém vyhodnotí, že je druhý airbag potrebné aktivovať, okamžite ho vystrelí. Systém druhého airbagu pracuje oveľa rýchlejšie ako u toho prvého. Hyundai tvrdí, že tieto nehody sú častejšie než si väčšina ľudí myslí a je nutné to riešiť pre maximálne zabezpečenie posádky. **Automobilka zatiaľ nepotvrdila dátum uvedenia tohto systému do predaja, počíta sa s ním však už v budúcej generácii vozidiel** Hyundai a Kia. Medzi ďalšie novinky patrí napríklad airbag pre panoramatickú strechu, ktorý sa aktivuje v prípade prevrátenia vozidla na strechu.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!