Autá budú medzi sebou komunikovať! Prečo je to dôležité?

Spojenie vozidiel v cloude umožní automatickú výmenu údajov medzi vozidlami a zariadeniami cestnej infraštruktúry s cieľom zabrániť nehodám. Testovací program Toyoty skúšajú v meste Ann Arbor v štáte Michigan a sú doň zapojení zamestnanci spoločnosti aj obyvatelia mesta.
Vydané  Text: 
Ann Arbor Connected Vehicle Test Environment (AACVTE) je najväčší svetový testovací program pre automobily prepojené v sieti technológiou Dedicated Short-Range Communication (DSRC). **Riešenie je založené na rádiových vlnách s frekvenciou 5.9 GHz a umožňuje automatickú komunikáciu medzi vozidlami a inými prijímačmi vrátane zariadení cestnej infraštruktúry.** Testovací program AACVTE spustili na území mesta Ann Arbor, kde sídli jedna z troch pobočiek výskumnej spoločnosti Toyota Research Institute. **Projekt majú pod palcom Výskumný inštitút pre dopravu na univerzite v Michigane (UMTRI) a výskumné centrum Toyota Motor North America Research & Development (TMNA R&D).**
**Výmena informácií zvýši bezpečnosť na cestách** Do testovacej fázy sa zapojilo vyše 1800 zamestnancov oddelenia výskumu a rozvoja s rodinami. K programu sa môžu pripojiť aj obyvatelia mesta. Ich automobily budú vybavené najnovšími zariadeniami systému DSRC 5.9 GHz, čo je platforma výmeny anonymných údajov o polohe, rýchlosti či zrýchlení jazdy. **Tieto informácie pomôžu predchádzať kolíziám – vozidlo zaznamená blížiace sa iné auto skôr, ako ho vodič uvidí, a automaticky spustí núdzové brzdenie.** Autá v premávke dostanú informácie o možných hrozbách, vozidlách, ktoré jazdia príliš pomaly, alebo zastavili na ceste, o svetelnej signalizácii a dopravných značkách. **DSRC nevyžaduje pripojenie v celulárnej sieti, čo umožňuje vyhnúť sa poplatkom za používanie prenosovej siete.**
**Vo vozidlách od roku 2021** V tomto roku Toyota a Lexus oznámili svoje plány do roku 2021 zaviesť systémy DRSC do prvých modelov predávaných na území USA. **V priebehu niekoľkých rokov sa toto riešenie dostane do cenníkov väčšiny modelov oboch značiek.** Spoločnosť dúfa, že takéto riešenie budú uplatňovať aj ďalší výrobcovia, pretože čím viac vozidiel bude komunikovať v systéme, tým bude efektívnejší.
**100 000 áut Toyota a Lexus online** Podobný systém s názvom ITS Connect zaviedla spoločnosť Toyota na japonský trh v roku 2015. Začiatkom roku 2018 po cestách Japonska jazdilo už viac ako 100 000 vozidiel značiek Toyota a Lexus spojených týmto systémom. **V roku 2016 automobilka založila Toyota Connected, spoločnosť s celosvetovou pôsobnosťou, ktorá sa zameriava na výskum a spracovanie veľkých databáz v osobných automobiloch a ich prepojením.** Jej technologickým partnerom je spoločnosť Microsoft, ktorá poskytla Toyote cloudovú technológiu Microsoft Azure. Výsledkom budú nové riešenia v oblasti služieb informačných a komunikačných služieb v automobiloch, vrátane spolupráce inteligentného vozidla s inteligentným domom a internetom vecí, čoraz viac personalizované multimediálne systémy a nové bezpečnostné systémy.








Pokračujte na ďalší príspevok »