Porovnali sme vlak s autom! Je naozaj rýchlejší?

Určite už mnohí z vás pocítili, aké je to zostať v dopravnej zápche. Najmä vo väčších mestách, v Bratislave či Košiciach, je situácia často neúnosná a nezriedka strávite v aute aj viac ako hodinu na 20-kilometrovej trase. Niekedy aj dvakrát denne. Alternatívou pre dopravu by mohol byť vlak a my sme pre vás porovnali obidva dopravné prostriedky.
Vydané  Text: 
**Aktuálna dopravná situácia, najmä v okolí Bratislavy, kde v tomto období prebieha viacero rekonštrukčných a stavebných prác, nahráva viac doprave vlakom ako autom.** Samozrejme, aj tento spôsob môže mať aj svoje nevýhody, ktoré však na veľa trasách vďaka rýchlosti vlaku zaniknú. Na vlastnej koži si to vyskúšal aj generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Filip Hlubocký. Rozhodol sa vyzvať na „súboj“ najrýchlejšieho Slováka za volantom, automobilového pretekára Maťa Homolu. **Ako trasu jeho výzvy si vybral frekventovanú cestu zo Senca do Bratislavy, presnejšie až do Petržalky.** Kým on využil vlakové spojenie Senec – Bratislava – Petržalka, Maťo Homola ju na svojom aute Peugeot RCZ absolvoval za volantom. A aký bol výsledok?
Napriek tomu, že sa táto výzva odohrala ešte v lete, kedy je aj automobilová doprava menej exponovaná, **vlak dorazil do petržalskej vlakovej stanice takmer o štvrťhodinu skôr ako auto.** Aktuálne je v Bratislave a jej okolí na problémových trasách viacero dopravných obmedzení. Tými najvážnejšími sú napríklad výstavba diaľnice D4/R7 alebo na Prístavnom moste a jeho zjazdoch na Bajkalskú ulicu či v smere do Podunajských Biskupíc. **Bratislava však nie je jedinou lokalitou, kde je automobilová doprava komplikovaná.** Aj preto ZSSK zvýšilo počet vlakových spojov po celom Slovensku.
„V júni sme posilnili vlakovú prepravu v okolí Bratislavy o 56 vlakov denne. 27 ich spája Trnavu s Bratislavou a 29 zasa Senec s Bratislavou. Tiež sme pridali ďalšie vlakové spojenia do Žiliny a Košíc. A teraz budeme celú jeseň ľudí dali vlaku šancu. Viem, že to nie je úplne pre každého, že vlak nie vždy vyráža spred vášho domu a „neparkuje“ pri vašej kancelárii, ale som presvedčený, že vlaková doprava môže byť riešením pre oveľa viac ľudí, ako si ktokoľvek myslí,“ povedal pre Auto, motor a šport Filip Hlubocký. **Každý má právo voľby. Niekomu vyhovuje to, inému ono. V každom prípade, zvážiť možnosť vymeniť auto za vlak určite stojí za to.**








Pokračujte na ďalší príspevok »