ŠKODA: Prečítajte si o fascinujúcich automobilových výpravách zo začiatku minulého storočia!

Autá preukázali schopnosti v náročnom teréne a často aj v extrémnych klimatických podmienkach.
Vydané  Text: 
Diaľkové jazdy vzbudzovali v 30. rokoch minulého storočia pozornosť na celom svete. Pomáhali šíriť renomé mladého Československa a súčasne významne podporili export automobilov z Mladej Boleslavi do desiatok krajín. Kvalitu a spoľahlivosť základného modelu ŠKODA POPULAR, ako aj zástupcu strednej triedy RAPID, preukázali výkony v náročnom teréne a často aj v extrémnych klimatických podmienkach. **Popularom z Prahy do Kalkaty:** V máji 1934 odštartovala od pražského Autoklubu na cestu do Indie ekipa štyroch vozidiel ŠKODA POPULAR, poháňaných litrovými štvorvalcami s výkonom 15 kW (20 k). **Sedem cestovateľov vedených advokátom Zbislavom Petersom sa rozhodlo pre náročnú trasu naprieč Balkánom a Tureckom,** pričom v najťažšom úseku za celý deň prešli len 13 km. ŠKODA POPULAR preukázala odolnosť aj v púšťach. Automobily s vlastnou hmotnosťou 700 kg, zaťažené až 800 kg posádky a nákladu, sa z cieľa v indickej Kalkate presunuli do Bombaja, odkiaľ loďou pokračovali do Terstu a svoju cestu triumfálne zavŕšili po necelých štyroch mesiacoch a 15 000 kilometroch opäť v Prahe.
**V roku 1936 vzbudila pozornosť akcia 100 dní v malom aute.** Manželia Eva a František „Frank“ Alexander Elstnerovci sa automobilom ŠKODA POPULAR **vydali na americký kontinent.** V prvej časti cesty sa museli vysporiadať s poľadovicou, na juhu USA sa museli prebojovať krajom spustošeným tornádom a záplavami, pri mexickej sopke Popocatepetl prekonali nadmorskú výšku 2500 m. Elstnerovci potom zamierili do San Francisca a cez Chicago sa vrátili do New Yorku. Na ceste domov prešli napríklad aj Španielsko, v tom čase zmietané občianskou vojnou. **Na zdolanie cesty im namiesto 100 dní stačilo len 97, z toho 47 dní strávili za volantom.** POPULAR so štvorvalcom litrového objemu tak prešiel v priemere 525 km denne. V lete 1938 sa Eva a Frank Elstnerovci s novým modelom ŠKODA POPULAR 1100 OHV, dosahujúcim rýchlosť až 105 km/h, vydali naprieč Argentínou: viac než 6 000 kilometrov úspešne zvládli iba za 12 dní – táto akcia bola známa ako Tango argentino.
**52 000 km dvakrát naprieč Afrikou:** V rokoch 1936 – 1938 absolvovali fascinujúce africké dobrodružstvo manželia Mária a Stanislav Škulinovci. Skúsení cestovatelia zvolili uzavretý automobil ŠKODA RAPID, ktorý sa okrem dvoch rezervných kolies a strešného nosiča batožiny od sériového prevedenia nelíšil. **Po vylodení v západoafrickom Dakare zamierili do Guinejského zálivu, na Pobrežie Slonoviny.** V období dažďov prešli naprieč rovníkovou Afrikou. V hlbokom bahne museli kolesá podkladať vetvami a kmeňmi stromov, namiesto mostov využívať brody alebo improvizované plte s plavákmi z kanoe. Rok po odchode z domova dorazila ŠKODA RAPID pri prístave Beira až na pobrežie Indického oceánu. **Výprava pokračovala loďou na Madagaskar. Ročná bilancia 30 000 km a spoľahlivosť vozidla ŠKODA Škulinovcov inšpirovala k predĺženiu cesty.** Vydali sa na južný pevninský výbežok Afriky, na Mys dobrej nádeje, odkiaľ zamierili na sever – až do Egypta! **Po takmer dvoch rokoch a 52 000 km sa skromná trojica vrátila do Prahy.** Za pozornosť stojí, že v roku 1946 sa do Afriky vydali znovu nielen oni, ale aj ich Rapid.
Symbolickým vyvrcholením fascinujúcej série prvorepublikových diaľkových jázd automobilov ŠKODA sa stala **Cesta okolo sveta za 97 dní.** Podnikol ju pražský podnikateľ Břetislav Jan Procházka s navigátorom a zároveň mechanikom Jindřichom Kubiasom. Ich len mierne upravený otvorený automobil (polokabriolet) ŠKODA RAPID s výkonom 23 kW (31 k), so štyrmi nezávisle zavesenými kolesami a s hydraulickými brzdami obstál v bahnitých, rovnako aj v piesočnatých a kamenistých úsekoch trasy vedúcej **z Československa cez Nemecko, Poľsko, Litvu, Lotyšsko, Sovietsky zväz, Irán, ale aj dnešný Pakistan, Indiu, Malajziu, Singapur, Čínu, Japonsko či Spojené štáty späť do Prahy.**Z 97-dňovej cesty pripadalo 53 dní na lodné presuny a vybavovanie vtedy náročných úradných formalít. Za volantom strávili obaja priatelia 44 dní: pri 27 700 kilometroch tak denný priemer vychádza na neuveriteľných 630 km cestou-necestou. Úspešne zvládnuté diaľkové jazdy priniesli mladoboleslavskej automobilke veľký ohlas v dobovej tlači a prispeli k posilneniu prestíže značky a úspechu ich moderne riešených modelov. Aj vďaka tomu sa ŠKODA v druhej polovici 30. rokov stala najväčším výrobcom aj exportérom automobilov vo vtedajšom Československu.








Pokračujte na ďalší príspevok »