Pontiac Firebird 60. rokov experimentoval s otáčkomerom na kapote

Pontiac Firebird patrí medzi takzvané muscle cars. Verzia na fotografiách z prehliadky veteránov je prvá generácia, ktorá sa vyrábala v rokoch 1967 až 1969.
Vydané  Text: 

Chervolet Camaro alebo Pontiac Firebird? Keby ste sa mali rozhodnúť o kúpe jedného alebo druhého veterána, pravdepodobne by ste si vybrali práve Camaro pre jeho slávu. Pontiac však nezaostával, čo sa týka dynamiky, jazdných vlastností a dizajnu, podľa mnohých (a ja k nim patrím tiež) je dokonca krajší. Nebavíme sa pritom o začiatku čudných 80. rokov, kedy aj Firebird podľahol tlaku vtedajších trendov v autodizajne a priniesol vzhľad, ktorý už tak pútavý nebol.

Na prehliadke starých automobilov v Art Hoteli Kaštieľ v Tomášove (9.9.2017) som bol vo svojom živle, tieto staré vozidlá majú svoje nezameniteľné čaro a nakaziť sa láskou k nim je pomerne jednoduché. Niekdajší autodizajn bol iný, bol odvážnejší, menej sa dbalo na jeho funkčnosť, do popredia vystupovala estetika, neraz okázalosť a gýč – tým mám na mysli predovšetkým Chevrolety, ktoré to preháňali snáď v každom ohľade. Paradoxné je, že práve tieto vyčačkané Chevrolety pútali najviac pozornosti návštevníkov, hoci vedľa stáli skvosty automobilovej histórie, ako Rolls-Royce Wraith (1938), Alfa Romeo Spider 1300 (1969), Ford Model T (1917), BMW Isetta 300 (1953) alebo BMW 327 Cabriolet (1940). Budem o nich písať v samostatnom článku ešte tento týždeň.

Výstava veteránov Umenie a elegancia v Art Hoteli Kaštieľ v Tomášove 2017 (foto: Erik Stríž/redakcia)


Bokom od miesta diania bolo niekoľko automobilov, ktoré až tak veľa pozornosti nepútali – zrejme sa v čase môjho príchodu ešte nedostali do poradia. Išlo napríklad o ruskú verziu Fiatu 600 s názvom ZASTAVA, klasiký Trabant, Shelby Cobra na predaj, originálny Volkswagen Bus a tiež tento Pontiac Firebird 400 Sport Coupe, o ktorom píšem dnes.



Pontiac Firebird patrí medzi takzvané muscle cars. Verzia na fotografiách z Tomášova je prvá generácia, ktorá sa vyrábala v rokoch 1967 až 1969. Tento konkrétny model s modrou úpravou laku teda patrí medzi prvé Birebirdy vôbec, teda ešte predtým, ako prešli na nie celkom pekný dizajn prednej masky. Vyrábal sa ako 2-dverový hardtop a kabriolet a tento kus s číslom 400 na kapote obsiahol 6,6-litrový motor z Pontiacu GTO s výkonom 239 kW/325 koní. Základnou motorizáciou Firebirdu bol však radový 3,8-litrový šesťvalec s karburátorom.



Zaujímavosťou je, že tento kúsok bol vybavený otáčkomerom umiestneným na prednej kapote – teda mimo interiéru. Tento atypický prvok nebol v Pontiacoch štandardom, nepatril ani medzi bežne kupovanú výbavu. Takzvaný Hood Tac nebol veľmi praktický, ale bol to odvážny experiment, ktorý možno podnietil myšlienku, že pozerať sa pred seba je vždy lepšie, ako uhýbať pohľadom do prístrojovej dosky. Možno, že práve takto vznikla idea vyrobiť head-up displej. Tie sú však v interiéri, zatiaľ čo Hood Tac bol vonku.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.