Úsporné e-HDI od Peugeotu sa dostáva vyššie

Po Peugeote 508 a 308 budú odteraz technológiu e-HDi využívať aj ich väčší súrodenci 3008 a 5008. Stop & Start najnovšej generácie umožňuje usporiť až 15 % paliva pri prevádzke v meste, čím výrazne poráža predchádzajúce systémy.
Vydané  Text: 
V oboch modeloch pôjde o agregát 1.6 e-HDi FAP s výkonom 82 kW (112 k) pri 3 600 ot./min. s krútiacim momentom 270 Nm (pri 1 750 ot./min.), ktorý je možné krátkodobo zvýšiť až na 285 Nm. Motor sa kombinuje iba s robotizovanou 6-stupňovou prevodovkou BMP6. V prípade modelu 3008 je dosiahnutá kombinovaná spotreba paliva na úrovni 4,7 l/100, pričom do ovzdušia je každý kilometer vypustených len 122 g CO2. Peugeot 5008 potom spáli v priemere 4,9 l nafty na 100 km a do ovzdušia vypustí 127 g CO2 na km. Ekologické verzie klasických naftových motorov v ponuke doplnia, resp. nahradia jednotku 1.6 HDi FAP s identickým výkonom 82 kW (112 k). Ten bude v spolupráci s manuálnou prevodovkou a bez systému štart-stop i naďalej slúžiť v Peugeote 3008, kde vypustí 130 g/km CO2 v kombinovanej prevádzke. Ďalším krokom v ekologickom boji je vybavenie modelu **Partner Tepee** rovnakou jednotkou, avšak so zníženým výkonom. 1.6 e-HDi FAP tak zvláda vyvinúť maximálne 66 kW (90 k) pri 4 000 ot./min. a 215 Nm krútiaceho momentu (pri 1 500 ot./min.). Ponúkať sa bude s 5-stupňovou manuálnou, alebo 6-stupňovou robotizovanou prevodovkou. Výsledná spotreba v kombinovanom režime tak kulminuje okolo 4,7, resp. 4,9 l/100 km a hodnotou 123 g CO2/km dokonca klasický Partner stanovil svetový rekord v kategórii malých dodávok. Na palube sa nachádza tlačidlo Eco, konzumáciu paliva reguluje aj upravená aerodnymika: napríklad uzávierka vstupu vzduchu v maske, deflektory pod karosériou, spojler na zadných výklopných dverách, či pneumatiky s veľmi nízkym valivým odporom. Nový agregát sa do modelov 2008, 5008, Partner a Pertner Tepee začne dostávať ešte v priebehu tohto mesiaca.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!